Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kritikken af multikulturalisme er ikke alene en sag for højreorienterede

En ny bog ønsker at sparke liv i strandede debatter om, hvordan vi forholder os til, at kulturelt tonede konflikter er en kendsgerning, og hvilke udfordringer det stiller en demokratisk politisk kultur.

Den 8. april udkom der en bog, der nok skal få en og anden til at få cafe latten i den gale hals. Det gjorde jeg i hvert fald flere gange undervejs i læsningen af Multikulturalismens fælder – mørklægning og moralisme i medier, forskning og politik, fra forlaget Samfundslitteratur.

I bogen, der er en antologi redigeret af Mehmet Ümit Necef og Torben Bech Dyrberg, giver redaktørerne udtryk for den opfattelse, at der i multikulturalismen navn ofte bliver lagt låg på diskussionen af integrationsproblemer. ’Multikulturalisme’ defineres i bogen som en form for blød totalitarisme, hvor politisk uenighed fortrænges til fordel for sindelagskontrol, følelsesladet moralisering og modvilje mod at tage stilling.

Ifølge bogen er multikulturalisme ikke bare et hyggeligt fænomen, der betyder etniske markeder, hvor man kan få krydret mad og købe spraglede kædestykker. Nej, ’multikulturalismen’ har ifølge redaktørerne af bogen ”… totalitære træk, fordi frihedsrettigheder og især ytringsfrihed bekæmpes […] fordi man dæmoniserer og dehumaniserer dem, man er uenig med. Man begår med andre ord karaktermord på dem, man er uenig med, med det formål at udgrænse dem fra en offentlig politisk debat og dermed slippe for at skulle forholde sig til det, de siger. At det så sker i navn af respekt og anerkendelse, kosmopolitisk sensibilitet og almen dannelse, ændrer ikke ved, at der er tale om en udemokratisk grundindstilling,” skriver de.

Med bogen ønsker de to redaktører at vise, at man ikke behøver at være DF’er for at forholde sig til kultursammenstød og andre kulturelt betingede konflikter – ligesom det ikke nødvendigvis er et udtryk for, man er højreorienteret eller nationalkonservativ, hvis man forholder sig kritisk til de problemer, sameksistens mellem kulturer kan afføde:

”Hidtil har kritiske fortolkninger af multikulturalisme for det mest været et anliggende for nationalkonservative og højreorienterede. Kritik er imidlertid ikke bare relevant, men tillige en absolut nødvendighed, for en liberal venstrefløj, der hidtil i det store og hele har brilleret ved sin tavse politiske korrekthed,” skriver de.

Ambitionen er modig. For som redaktørerne selv skriver: ”konformitetsklausulen for anstændighed tilsiger, at man ikke må sige noget kritisk om dem, højrefløjen er kritisk overfor”. Men som redaktørerne også skriver, så kunne det tænkes, at de såkaldt anstændiges omsorg for svage minoriteter måske snarere skyldes et behov for at distancere sig selv fra højrefløjen og profilere selvgodhed, end et egentligt ønske om at gøre noget for at forbedre udsatte grupper situation. Altså, for at fremstå som et pænt og ordentligt menneske, undlader man at gå ind i vanskelige problemstillinger af kulturelt tilsnit.

Bogen godtgør, at multikulturalisme som blødt totalitær ideologi faktisk skader nogle af de såkaldte minoritetsborgere. Som eksempel nævnes, at en svenske debattør fandt Yahya Hassans digteriske beskrivelse af vold, socialt bedrageri og omsorgssvigt bekymrende, fordi det kunne bruges af højrefløjen. – Det var altså mere skrækkeligt, hvad digtene kunne bruges til af en fløjpolitisk modstander end at tage fat i de problemer, der blev skildret i semi-fiktiv form i digtsamlingen.

Med Multikulturalismens fælder – Mørklægning og moralisme i medier, forskning og politik, ønsker bidragyderne at gøre op med den politiske korrekthed, der hæmmer en fordomsfri debat af integrationsproblemer og problemer, der kan opstå, når forskellige kulturer skal sameksistere.

Man kan håbe, de lykkes, så det at kigge på kulturelt betingede konflikter i højere grad vil blive set som et udtryk for samfundssind og ønsket om at forbedre tilværelsen for nye såvel som gamle indbyggere i Danmark. I modsætning til i dag, hvor det overhovedet at forholde sig til integrationsudfordringer nærmest per automatik bliver affærdiget som fremmedfjendsk eller uordentligt. En affærdigelse, der gør, at ofrene for formørket antidemokratisk adfærd måske ikke får den hjælp og støtte, de som borgere i Danmark ellers synes at skulle være berettigede til.

Multikulturalismens fælder – Mørklægning og moralisme i medier, forskning og politik
Redigeret af Mehmet Ümit Necef og Torben Bech Dyrberg
Forlaget Samfundslitteratur
319 sider
Vejl. Pris: 299,- kr.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Søren Gade
23.01.20, 14:30
Danske nyrepatienter kan ikke få betalt en livreddende transplantation i USA af det offentlige – kun hvis man selv har mulighed for at punge ud. Det er en urimelig forskel. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.01.20, 14:13
En kollega udviste solidaritet med mig i praksis. Det er åbenbart efterspurgt. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.01.20, 12:47
En gang var det acceptabelt at køre stærkt i byen, men tiderne er skiftet. Mange kører dog stadig hasarderet, især andengenerationsindvandrere. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.01.20, 11:42
Både røde og blå politikere vil have flest mulig gennem en boglig uddannelse. Det er at svigte de unge Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.01.20, 09:14
Baner Mette Frederiksen selv vejen for en ny regering? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.01.20, 21:23
Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet er vred over, at Mette Frederiksen har medgivet, at indvandringen er medvirkende til vækst i antisemitismen herhjemme. Det må man ikke sige i det politisk korrekte miljø. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.01.20, 10:46
Roundup er til gavn for både biodiversitet og klimaet, og et borgerforslag om at forbyde sprøjtemidler med glyfosat er båret af følelser, ikke fakta. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.01.20, 22:21
Eneste løsning mod Facebooks egenrådige fremfærd er lovgivning. Gøre det strafbart at forskelsbehandle politiske holdninger. Læs mere
Af Marie Høgh
21.01.20, 22:11
Biskopperne vil reducere Folkekirkens CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Umiddelbart rummer det symbolpolitiske forslag varm luft nok til at opvarme alle landets middelalderkirker helt indtil undergangen og Kristi genkomst. Og mens vi venter, vil biskopperne åbenbart lægger kirkehus til den identitetspolitisk syge, ekstreme selvrealisering og overopmærksomhed på os selv, som desværre (næsten) altid følger klimaaktivismen. Læs mere