Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er Venstre Danmarks nye adel?

Adelen var i gamle dage kendetegnet ved nedarvede privilegier. Dens parti var de konservative. I opposition til det stiftede de stolte storbønder partiet Venstre. Men i dag opfører dele af partiet sig som en adel, der blot venter på at få den magt, de synes at opleve som deres fødselsret, tilbage fra regeringen.

Man kunne i påsken læse et sjældent åbenhjertigt interview med det afgående Venstre folketingsmedlem Eyvind Vesselbo. Heri taler Vesselbo om, at Venstre er blevet mere og mere topstyret.

Selve topstyringen synes at være blevet en fast bestanddel af dansk politik. I hvert fald i de partier, der har nogenlunde held med at overleve.

Et overset eksempel på det er Margrethe Vestagers (der allerede trak dygtigt i de strategiske tråde i Marianne Jelveds sidste tid som formand for Det radikale Venstre) de facto udrensning af elementer, der var ’for liberale’ og ikke syntes, at partiet skulle pege på en socialdemokratisk statsministerkandidat. Det resulterede i bl.a. Anders Samuelsens og Naser Khaders exit fra partiet – dygtigt spinnet af Vestager-fløjen som et udtryk for de herrers (for) store egoer.

Men det interessante er, at Vesselbo sætter ord på det, som synes at være blevet god latin i partiet: At ballerne – koste hvad det vil – skal klemmes sammen og der må hugges en hæl og klippes en tå i bestræbelserne på at vinde nøglerne til statsministeriet og ministerbilerne tilbage.

I den forbindelse lægges der politiske linjer frem i offentligheden, uden at disse er blevet drøftet i folketingsgruppen. Dermed kommer de, der måske er uenige, til at fremstå i offentligheden som "kritikere" af partiets linje selvom denne "linje" er lagt af et fåtal og altså ikke af partiet som sådan. Det er ikke alene et problem for folketingsmedlemmerne, men også for partisoldaterne ude i Danmark udenfor Christiansborg, der bliver vælgerne svar skyldig, når de bliver spurgt nærmere ind til "partiets" politik ude i kredsene. Det er i det lys, påskens udmeldinger fra en række mindre centrale Venstre-folk om, de ikke ved, hvordan partiets politik skal udmøntes, skal tolkes.

Et konkret eksempel på politik udenom folketingsgruppen er bl.a. Inger Støjbergs udlændingekronik, hvor hun slog til lyd for, at forskellige typer flygtninge og indvandrere skal behandles forskelligt. Kronikken vakte stærkt ubehag i store dele af Venstre, der trods københavnerpressens ofte stereotype fremstilling af partiet, er kendetegnet ved et bemærkelsesværdigt frisind overfor folk fra alle mulige steder, så længe de ikke ligger andre til last og opfører sig ordentligt.

Støjberg-manøvren tjener åbenlyst det formål at sørge for, at Venstre også har appel til vælgere, der ellers måtte føle sig fristet til at sætte krydset ved Dansk Folkeparti. En del af manøvren var da også, at Venstres næstformand, Kristian Jensen, efterfølgende skrev en kronik i Søndagsavisen, hvor han gav udtryk for andre og mere ”bløde” synspunkter på flygtninge- og indvandrerområdet.

Dermed har der ganske givet i det, journalisten Michael Jeppesen så lystigt døbte ”superspinenheden”, siddet nogle og tænkt, at nu havde partiet dækket godt af mod sivning mod både højre og venstre side af folketingssalen.

Men trods evnen til både at kigge til den ene og den anden side synes superspinenheden at have glemt at skue indad. Mod de menige folketingskandidater, der ikke lige befinder sig i inderkredsen omkring formanden Lars Løkke Rasmussen og dermed ikke er taget med på råd omkring Venstres vej tilbage til magten.

Og det er svært at tolke den tilsyneladende manglende respekt for folketingsmedlemmerne som andet end en simultant manglende respekt for hver enkelt af de vælgere, der har sat sit kryds ud for dem.

Det interessante er, at der i Venstre synes at være en kerne, der mener, de har ret til at være ligeglade med buy in fra folketingskolleger og vælgere. Fødselsret, nærmest og dermed minder disse kræfter i partiet om en adel.

I Frankrig mistede en stor del af adelen sine privilegier under revolutionen. Det fik den danske konge til at indføre nogle lempelser i den danske samfundsopbygning, herunder blev enevælden droppet og grundloven vedtaget.

Der kan næppe herske nogen tvivl om, at hvis ikke Lars Løkke Rasmussen formår at vinde det kommende valg, så må han stige ned af tronen. Det behøves der ingen revolution for.

Men de, der står så tæt omkring ham, som adelen den en gang stod om kongen, bør måske begynde at kigge på, hvordan de signalerer en mere demokratisk tilgang til partiapparatet. Ellers kan det meget vel komme til at gå dem mere som adelen i Frankrig end som adelen i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
09.12.19, 12:21
Når EU-tilhængerne taler løsninger i det europæiske samarbejde, taler de desværre om et EU, der ganske enkelt ikke findes. Læs mere
Af Nauja Lynge
09.12.19, 09:29
USA er ikke en venlig kolonimagt, som skal fortælle danskerne, hvad vi skal mene. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
08.12.19, 18:27
De seneste års nedskæringer i uddannelsessystemet, den mangelfulde klimaindsats og alvorligt forringede velfærd rettes ikke op med denne finanslovsaftale. Det er et skridt i den rigtige retning, men det er slet ikke nok – og de små forbedringer skyldes kun bevægelsernes utrættelige kamp. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.12.19, 15:18
Ole Hasselbalch vil for altid tjene som inspiration for nationalt sindede danskere. Læs mere
Af Nauja Lynge
08.12.19, 12:16
Hvis bare alle danske statsborgere ville følge hans eksempel. Læs mere
Af Mikael Jalving
08.12.19, 08:00
Mød Hans Gammeltoft-Hansen, tidligere formand for Dansk Flygtningehjælp og arkitekten bag udlændingeloven af 1983. Læs mere
Af Nauja Lynge
06.12.19, 13:22
Kinesernes strategiske hensyn kan blive rigsfællesskabets værste mareridt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.12.19, 10:45
Hold fingrene fra at kriminalisere jødisk omskæring. Forslaget om, omskæring skal betragtes som vold, gør danske jøder hjemløse. For omskæring er en gammel religiøs nødvendighed. Læs mere
Af Jens Kindberg
05.12.19, 22:40
Den laveste socialgruppe bor primært til leje i almene boliger - ikke ligefrem er et miljø, som er befordrende for at komme frem i verden. Der er brug for et politisk holdningsskift. Læs mere