Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis vi ikke kan gøre noget ved klimaforandringer, giver nationalstaterne så overhoved mening?

Klimafornægterne tror ikke, vi kan gøre noget for at ændre klimaforandringerne. Men hvordan skal vi så som verdenssamfund håndtere dem, når de kommer?

”Vi kan ikke styre vejret”. ”Vi har haft istid før, og det vil vi få igen”. ”Jorden skal nok klare sig, det er menneskene, det går ud over”.

Det er nogle af de argumenter, jeg hører alleroftest fra klimabenægtere. Altså dem, der ikke tror på menneskeskabte klimaforandringer, og ikke tror på, at vi kan gøre noget for at ændre de fremskrivninger, der tegner sig for vejrforandringer over hele kloden. På trods af bred videnskabelig konsensus er der stadig (overraskende) mange mennesker, der himler med øjnene over os klimatosser, og siger ”lev livet!”.

Lad os prøve at lege med den præmis et øjeblik.

Hvis de har ret, hvad skal vi så gøre, når disse forandringer kommer? Når der kommer massive flygtningestrømme, når mennesker må flytte, fordi det sted på jorden, de tilfældigvis er født, ikke længere er beboeligt på grund af oversvømmelser eller ekstrem varme, hvad stiller vi så op?

Er det planen, at vi bygger en mur? Giver nationalstater i denne sammenhæng overhoved mening? Er det noget med bare at læne sig tilbage, og krydse fingre for, at det ikke bliver lige præcis hér, i det land jeg er født, at klimaforandringerne sætter ind og giver konsekvenser?

Hvis de har ret, så må vi som verdensborgere tage opgaven på os med at finde ud af, hvordan livet bliver levbart for flest mulige mennesker på de bedst mulige betingelser. Hvis de har ret, så har vi en stor human opgave foran os, hvor vi skal klumpe os sammen på de områder af jordkloden, hvor der stadig er plads til os. Hvis de har ret, så må vi som verdenssamfund stå sammen med en plan for, hvordan vi håndterer det ragnarok, der givet vis vil komme, når jorden, som vi kender den, og vores basale levevilkår for alvor forandrer sig.

Det giver ikke mening at sige ”slap af, der kommer nok bare en istid”, uden at forholde sig til, hvad vi stiller op, når den kommer.

Opgaven må være, at vi finder ud af, hvordan vi håndterer det klogest og mest humant, og bliver enige om, hvad målet er. Flest muliges overlevelse? Flest riges overlevelse? Flest kristnes overlevelse? Ja det skulle ikke undre mig, at en stor gruppe også denne gang kan få det hele til at handle om muslimer.

I mit hoved handler det om universelle menneskerettigheder som adgang til liv, til sundhed, til mad og til vand. Det er det, der er på spil. Og nu ved jeg godt, jeg taler om det som noget fremtidigt. Men sandheden er jo, at mennesker allerede nu mister deres rettigheder og får forringet deres levevilkår på grund af klimaforandringerne. Vi kommer bare til at se det i endnu større skala, hvis vi virkelig køber præmissen om, at vi alligevel ikke kan ændre en tøddel på de fremtidsscenarier, der lige nu bliver tegnet op.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Ane Liebing Grøngaard, (f. 1987) cand.mag. i medievidenskab, er født og tilbageflyttet til Thy. Hun har tidligere været engageret i Alternativet.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere