Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er det okay at lægge et billede på Instagram om, at Amazonas brænder, og skrive, at det er en kæmpe katastrofe?

Jeg håber, at alvoren efterhånden er sunket så meget ind, at vi må kalde en spade for en spade og sige højt, at vi er bange for fremtiden. Også selv om vi ødelægger den gode stemning.

Jeg var til en fest sidste weekend, og midt under en fornøjelig og beruset samtale kom vi til at tale om klima. Eller det vil sige … Vi talte ikke rigtigt om det. Det var mere sådan en ”Ja, vi skal sørme huske at slukke for strømmen”-agtig samtale, lige indtil jeg fik sagt noget i retning af, hvor meget jeg er ved at skide i bukserne over at forestille mig, hvordan verden ser ud om 50 år midt i en klimakrise.

Jeg talte – lidt højlydt – videre: »Jeg har børn, mand! Hvad er det for et liv, de kommer til at få? Jeg er selv opvokset i en fredstid, men den kommer da ikke til at vare ved. Vi går ind i en dyr og kaotisk tid i menneskehedens historie, og jeg kan faktisk ikke overskue det. Amazonas brænder, for helvede!«

… Hvorefter jeg undskyldte for at ødelægge den gode stemning.

For kan vi egentlig tillade os at ødelægge hyggen? Er det okay at lægge et billede på Instagram om, at Amazonas brænder, og at det er en kæmpe katastrofe? Jeg gjorde det, og efter jeg fik den første besked med ordene »Jeg får angst!«, skyndte jeg mig at undskylde og slette det igen. Det er jo ikke fair, at man sådan åbner Instagram for at kigge på kaffe og kirsebærtræer i blomst, og så skal forholde sig til at noget så uoverskueligt og vidtrækkende som klimaets tilstand.

Min generation har aldrig haft problemer. Samfundet og staten og det vestlige diplomati har haft fede tider, mens jeg er vokset op, og der har ikke rigtig været grund til at ødelægge den gode stemning. Mens store dele af verden går til demonstration for klimaet, formår en eller anden Pia Kjærsgaard-type at få det hele til at handle om noget totalt ligegyldigt som f.eks., at de unge ikke rydder op efter sig, fordi det er jo nemmere at snakke om dét, end om at vi som civilisation er på vej ud i et stormvejr af ukendte dimensioner.

You ain’t seen nothing yet, du.

Jeg kigger på Donald Trump, der gerne vil købe Grønland, og Braziliens præsident, der bare er sådan lidt ”bland jer udenom, det er min regnskov”, og på Søren Pape, der kun vil gøre noget, så længe alt kan blive, som det plejer at være. Og jeg ved ikke, hvor jeg skal kigge hen for at finde ægte ledere – altså mennesker med magt – i Danmark og i verden, som for alvor vil tage ansvaret på sig for at fikse det her.

Er de derude?

Så ja, jeg er mega bange. Mens jeg står og sorterer mit hårde plastic, læser jeg nyheden om, at temperaturen vil stige med 7 grader i år 2100, med mindre vi begynder at handle radikalt, og jeg står med den der tomme skyr-bøtte i hånden, og mit hjerte begynder at banke hurtigere, og jeg kigger på min 9 måneder gamle datter, der står og oversavler sin bamse, og jeg får bare lyst til at sætte mig ned og begynde at tude.

Vi har kun ét liv, og mit slutter – måske – før det begynder at gå rigtig galt. Men når jeg tænker på 2050, hvor mine børn har nået min alder, så er jeg lige nu som aben, der holder sig for øjnene. Ude af stand til at overskue, hvad der kommer imod os, eller hvad vi skal gøre ved det. Mon verdens og Danmarks ledere har det på samme måde?

Vi bliver nødt til at forholde os til, at festen snart slutter. Hvornår begynder vi at tage det så alvorligt, at vi kan stoppe med at undskylde, at vi ødelægger folks gode humør? Er det ved at være nu?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Ane Liebing Grøngaard, (f. 1987) cand.mag. i medievidenskab, er født og tilbageflyttet til Thy. Hun har tidligere været engageret i Alternativet.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere