Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er det okay at lægge et billede på Instagram om, at Amazonas brænder, og skrive, at det er en kæmpe katastrofe?

Jeg håber, at alvoren efterhånden er sunket så meget ind, at vi må kalde en spade for en spade og sige højt, at vi er bange for fremtiden. Også selv om vi ødelægger den gode stemning.

Jeg var til en fest sidste weekend, og midt under en fornøjelig og beruset samtale kom vi til at tale om klima. Eller det vil sige … Vi talte ikke rigtigt om det. Det var mere sådan en ”Ja, vi skal sørme huske at slukke for strømmen”-agtig samtale, lige indtil jeg fik sagt noget i retning af, hvor meget jeg er ved at skide i bukserne over at forestille mig, hvordan verden ser ud om 50 år midt i en klimakrise.

Jeg talte – lidt højlydt – videre: »Jeg har børn, mand! Hvad er det for et liv, de kommer til at få? Jeg er selv opvokset i en fredstid, men den kommer da ikke til at vare ved. Vi går ind i en dyr og kaotisk tid i menneskehedens historie, og jeg kan faktisk ikke overskue det. Amazonas brænder, for helvede!«

… Hvorefter jeg undskyldte for at ødelægge den gode stemning.

For kan vi egentlig tillade os at ødelægge hyggen? Er det okay at lægge et billede på Instagram om, at Amazonas brænder, og at det er en kæmpe katastrofe? Jeg gjorde det, og efter jeg fik den første besked med ordene »Jeg får angst!«, skyndte jeg mig at undskylde og slette det igen. Det er jo ikke fair, at man sådan åbner Instagram for at kigge på kaffe og kirsebærtræer i blomst, og så skal forholde sig til at noget så uoverskueligt og vidtrækkende som klimaets tilstand.

Min generation har aldrig haft problemer. Samfundet og staten og det vestlige diplomati har haft fede tider, mens jeg er vokset op, og der har ikke rigtig været grund til at ødelægge den gode stemning. Mens store dele af verden går til demonstration for klimaet, formår en eller anden Pia Kjærsgaard-type at få det hele til at handle om noget totalt ligegyldigt som f.eks., at de unge ikke rydder op efter sig, fordi det er jo nemmere at snakke om dét, end om at vi som civilisation er på vej ud i et stormvejr af ukendte dimensioner.

You ain’t seen nothing yet, du.

Jeg kigger på Donald Trump, der gerne vil købe Grønland, og Braziliens præsident, der bare er sådan lidt ”bland jer udenom, det er min regnskov”, og på Søren Pape, der kun vil gøre noget, så længe alt kan blive, som det plejer at være. Og jeg ved ikke, hvor jeg skal kigge hen for at finde ægte ledere – altså mennesker med magt – i Danmark og i verden, som for alvor vil tage ansvaret på sig for at fikse det her.

Er de derude?

Så ja, jeg er mega bange. Mens jeg står og sorterer mit hårde plastic, læser jeg nyheden om, at temperaturen vil stige med 7 grader i år 2100, med mindre vi begynder at handle radikalt, og jeg står med den der tomme skyr-bøtte i hånden, og mit hjerte begynder at banke hurtigere, og jeg kigger på min 9 måneder gamle datter, der står og oversavler sin bamse, og jeg får bare lyst til at sætte mig ned og begynde at tude.

Vi har kun ét liv, og mit slutter – måske – før det begynder at gå rigtig galt. Men når jeg tænker på 2050, hvor mine børn har nået min alder, så er jeg lige nu som aben, der holder sig for øjnene. Ude af stand til at overskue, hvad der kommer imod os, eller hvad vi skal gøre ved det. Mon verdens og Danmarks ledere har det på samme måde?

Vi bliver nødt til at forholde os til, at festen snart slutter. Hvornår begynder vi at tage det så alvorligt, at vi kan stoppe med at undskylde, at vi ødelægger folks gode humør? Er det ved at være nu?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Ane Liebing Grøngaard, (f. 1987) cand.mag. i medievidenskab, er født og tilbageflyttet til Thy. Hun har tidligere været engageret i Alternativet.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.10.19, 20:20
På skjulte pladser og ved store klassikere mødes mennesker om at opleve arkitekturen. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.10.19, 06:02
Først kæmpede venstrefløjen for økonomisk socialisme, derpå for multikulti. Nu gælder det klimakampen, den nye religionserstatning. Læs mere
Af Harun Demirtas
12.10.19, 16:22
Jeg føler mig dansk, du føler dig dansk! Hvorfor føles det altid nemmere at bede et menneske, der har udenlandske rødder at forlade Danmark, til trods for at vedkommende har et hjerte, der slår kun for Danmark? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
11.10.19, 12:14
Privatskoler er for alle – ikke kun de rige Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
11.10.19, 11:05
Statsministeren tør slet ikke være realist. I stedet sætter hun sin lid til, at forskerne ad åre kommer med idéer til løsninger. Ansvaret væltes over på forskerne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.10.19, 17:09
Og rådgiver for Enhedslisten forsvarer politisk motiveret hærværk, hvis det tjener et højere formål, defineret af venstreekstremister. Læs mere
Af Signe Munk
10.10.19, 14:30
Regningen for klimaets fremtid skal fordeles ligeligt. Læs mere
Af Søren Gade
10.10.19, 13:52
Tyrkiets militære offensiv mod Syrien udstiller ikke kun, at landet ingen midler skyr i denne sag og blæser højt på alliancen mellem Natos lande. Den udstiller også EU’s magtesløshed over for Tyrkiet Læs mere
Af Gitte Seeberg
10.10.19, 13:15
Svaret på at bekæmpe kriminalitet er ikke, at vi undergraver de frihedsrettigheder, vi har. De tiltag, der iværksættes for at bekæmpe kriminalitet, må og skal være proportionale i forhold til de problemer, vi som samfund står overfor. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.10.19, 11:54
Mere overvågning løser ikke problemernes årsag, som er den importerede volds- og kriminalitetskultur. Læs mere