Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ikke farvel, men på gensyn til Storbritannien

I dag er det slut. En epoke med britisk EU medlemskab er ovre. Brexiteers vandt stort - desværre.

I dag træder Storbritannien ud af den Europæiske Union. Nationalisterne vandt. Dem, som igennem flere år har pustet liv i forestillingen om Storbritannien som et imperium. Forestillingen om at de vil være bedre alene. At Storbritanniens økonomi og handel er begrænset af Bruxelles-bureaukrater. Brexiteers solgte denne fortælling under falsk markedsføring.

I dag begræder vi briternes udmeldelse. Men i morgen fortsætter arbejdet i det europæiske fællesskab. I en verden, der bevæger og ændrer sig hurtigere og hurtigere. Med udfordringer og kriser, der mere end nogensinde før kalder på fælles og og forpligtende politiske svar. aldrig har det været vigtigere at så sammen i et stærkt politisk fællesskab end lige nu.

Og hvilke udfordringer og kriser taler jeg så om? En åbenlys krise er selvfølgelig klimakrisen, der kræver fælles indsats i form af regulering af energimarkeder og mere energieffektive produkter på vores markeder.

Den kommende digitalisering, som vil og allerede har haft enorm indflydelse på vores samfund og levevis, vil også kræve et fælles europæisk svar, der kan tøjle giganter som Google, Huawei og Facebook. Skal staten eje vores data som i Kina? eller vil vi lade virksomhederne eje det som i USA?

Kina og Rusland, der får større og større ambitioner på den internationale spillebane. Det bliver en kamp om værdier, menneskesyn og opfattelser. I en tid, hvor Trump rykker de amerikanske hegnspæle længere væk fra Europa, må vi i fællesskab levere svar, der kan forsvare vores liberale demokrati, borgerlige rettigheder og sikre international stabilitet gennem internationale organisationer. Kun i et sådant fællesskab kan småstater såsom Danmark også have en stemme i den globale boksearena.

Klima, digitalisering og global usikkerhed er bare nogle få emner, som i fremtiden vil kræve fælles politiske svar. Og kun som medlem af EU kan Storbritannien sammen med ligesindede være med til at forme disse politiske svar.

Med Brexit er Storbritannien fra i morgen ikke med til udforme de fælles løsninger på disse udfordringer. I morgen vil de stå på sidelinjen.

Storbritannien har meldt sig ud af det politiske samarbejde i EU. Derimod vil de gerne stadig have uhindret adgang til det europæiske marked. Det koster. Men den største pris de betaler, er den politiske indflydelse de taber ved at frasige sig deres pladser i Europaparlamentet, deres plads i Det Europæiske Råd og i EU Kommissionen. Det er ærgerligt, for det britiske folk har internationalt udsyn. De vil være med til at forme svar på fremtidens udfordringer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Andreas Høstgaard Poulsen (f. 1992) er landsformand for Europæisk Ungdom. Han er lige dele europæer og dansker. Han siger ofte noget om de kriser EU befinder sig i og har stærke holdninger til, hvordan fremtidens EU bør se ud. Det handler for ham om at styrke det europæiske demokrati og tage et opgør med medlemslandenes snævre egeninteresser. Privat er han studerende ved Lunds Universitet i Sverige.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Folketingets partier har givet samtykke til, at dansk fregat indgår i fransk hangarskibsgruppe, selvom franske interesser ikke flugter med de danske. Det kræver, at Danmark justerer sin arktiske politik. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere