<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ikke farvel, men på gensyn til Storbritannien

I dag er det slut. En epoke med britisk EU medlemskab er ovre. Brexiteers vandt stort - desværre.

I dag træder Storbritannien ud af den Europæiske Union. Nationalisterne vandt. Dem, som igennem flere år har pustet liv i forestillingen om Storbritannien som et imperium. Forestillingen om at de vil være bedre alene. At Storbritanniens økonomi og handel er begrænset af Bruxelles-bureaukrater. Brexiteers solgte denne fortælling under falsk markedsføring.

I dag begræder vi briternes udmeldelse. Men i morgen fortsætter arbejdet i det europæiske fællesskab. I en verden, der bevæger og ændrer sig hurtigere og hurtigere. Med udfordringer og kriser, der mere end nogensinde før kalder på fælles og og forpligtende politiske svar. aldrig har det været vigtigere at så sammen i et stærkt politisk fællesskab end lige nu.

Og hvilke udfordringer og kriser taler jeg så om? En åbenlys krise er selvfølgelig klimakrisen, der kræver fælles indsats i form af regulering af energimarkeder og mere energieffektive produkter på vores markeder.

Den kommende digitalisering, som vil og allerede har haft enorm indflydelse på vores samfund og levevis, vil også kræve et fælles europæisk svar, der kan tøjle giganter som Google, Huawei og Facebook. Skal staten eje vores data som i Kina? eller vil vi lade virksomhederne eje det som i USA?

Kina og Rusland, der får større og større ambitioner på den internationale spillebane. Det bliver en kamp om værdier, menneskesyn og opfattelser. I en tid, hvor Trump rykker de amerikanske hegnspæle længere væk fra Europa, må vi i fællesskab levere svar, der kan forsvare vores liberale demokrati, borgerlige rettigheder og sikre international stabilitet gennem internationale organisationer. Kun i et sådant fællesskab kan småstater såsom Danmark også have en stemme i den globale boksearena.

Klima, digitalisering og global usikkerhed er bare nogle få emner, som i fremtiden vil kræve fælles politiske svar. Og kun som medlem af EU kan Storbritannien sammen med ligesindede være med til at forme disse politiske svar.

Med Brexit er Storbritannien fra i morgen ikke med til udforme de fælles løsninger på disse udfordringer. I morgen vil de stå på sidelinjen.

Storbritannien har meldt sig ud af det politiske samarbejde i EU. Derimod vil de gerne stadig have uhindret adgang til det europæiske marked. Det koster. Men den største pris de betaler, er den politiske indflydelse de taber ved at frasige sig deres pladser i Europaparlamentet, deres plads i Det Europæiske Råd og i EU Kommissionen. Det er ærgerligt, for det britiske folk har internationalt udsyn. De vil være med til at forme svar på fremtidens udfordringer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Andreas Høstgaard Poulsen (f. 1992) er landsformand for Europæisk Ungdom. Han er lige dele europæer og dansker. Han siger ofte noget om de kriser EU befinder sig i og har stærke holdninger til, hvordan fremtidens EU bør se ud. Det handler for ham om at styrke det europæiske demokrati og tage et opgør med medlemslandenes snævre egeninteresser. Privat er han studerende ved Lunds Universitet i Sverige.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
26.10.20, 20:41
Flyselskaberne risikerer at lide samme skæbne som i tusindvis af raske mink Læs mere
Af Nauja Lynge
26.10.20, 11:58
Man mister troen på, at der er styr på det. Og det forværrer krisen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.10.20, 04:51
Danskerne er ikke vant til de store udsving i deres levevis. Derfor har coronaen været en rutsjebanetur – også for mig, der bor i USA Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.10.20, 18:10
Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. Læs mere
Af Søren Gade
22.10.20, 13:30
Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Læs mere