Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære Trine Bramsen: her er et nytårsforsæt til dig

Danmark og Europa står over for nye og mere komplekse sikkerhedspolitiske udfordringer som ikke kan løses i NATO. Derfor skal vi i det kommende år afskaffe forsvarsforbeholdet.

NATO som vi kender det er forældet. Og det giver jo egentligt sig selv. NATO virkede som et værn mod Sovjetunionen men har vist sig forældet, da sikkerhedssituationen og truslerne mod Danmark og Europa er bliver stadig mere komplekse. Det handler om cyberwarfare og ustabile stater tæt på Europas grænser, som er en voksende trussel mod vores åbne, og frie samfund. Her nytter det ikke at bruge 2% af BNP, som det ellers kræves i NATO, men et stærkere samarbejde der kan løse netop disse problemer.

Det er vigtigt at understrege, at et stærkt europæisk forsvarssamarbejde ikke kan stå alene. Der vil være brug for NATO i fremtiden. Men netop et europæisk forsvarssamarbejde er et godt supplement til NATO. For i en tid hvor USA og Tyrkiets ledere er utilregnelige og optræder tvetydigt og uforudsigeligt, vil det styrke Danmarks sikkerhed at have en stabil og fast rolle i et europæisk forsvarssamarbejde. Netop et tættere europæisk samarbejde vil kunne klare mere komplicerede trusler, som cyberwarfare og løfte militære og humanitære opgaver i tæt samarbejde.

Med NATO-medlemmer som USA og Tyrkiet har vi de seneste måneder set handlinger og beslutninger, der er i dyb modsætning til vores europæiske interesser. Det er selvklart, at USA ikke oplever konsekvenserne af at trække deres tropper ud af Syrien og af Tyrkiets luftangreb mod de kurdiske styrker, som netop har kæmpet hårdt mod autoritære kræfter i Syrien. En beslutning som bl.a. styrker ISIS og det syriske regime og samtidig blev taget uden om de europæiske NATO-allierede, men som har store konsekvenser for os europæere.

Danmarks sikkerhedsinteresser må ikke afhænge af hvorvidt Trump eller Erdogan bliver genvalgt. Derfor må vi selv tage ansvar. Og det gør vi bedst ved at samarbejde om sikkerheds- og forsvarspolitikken med vores europæiske partnere i EU.

Vi står med et forbehold, som snart runder de 30 år. Dengang var sikkerhedssituationen markant anderledes, end den er i dag. Derfor bør vi tage en grundig og lødig debat om forsvarsforbeholdet i lyset af den nuværende og fremtidige sikkerhedspolitiske situation med et usikkert NATO og nye og mere komplekse sikkerhedstrusler.

Der er mange gode grunde til, at regeringen skal udskrive en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet i det nye år. Det håber jeg, at vores forsvarsminister Trine Bramsen og resten af regeringen forstår. Det vil være rettidig omhu, at tage del i et fælleseuropæisk forsvarssamarbejde før nye trusler opstår. Kun på den måde kan vi være beredte og være med til at forme det fælles forsvarssamarbejde. Det kunne jo passende være et godt nytårsforsæt for 2020.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Andreas Høstgaard Poulsen (f. 1992) er landsformand for Europæisk Ungdom. Han er lige dele europæer og dansker. Han siger ofte noget om de kriser EU befinder sig i og har stærke holdninger til, hvordan fremtidens EU bør se ud. Det handler for ham om at styrke det europæiske demokrati og tage et opgør med medlemslandenes snævre egeninteresser. Privat er han studerende ved Lunds Universitet i Sverige.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
10.08.20, 14:30
Kvinders adgang til ordination har ikke noget med kvindeundertrykkelse at gøre; det er et teologisk spørgsmål. Der er stadig sogne i Danmark, hvor kvinder ikke kan få embede. Men krav om kønskvotering fremmer ikke ligestillingen, men undertrykker friheden for kirken til at indrette sig, som dens teologi og tro bestemmer det. Læs mere
Af Christina Egelund
10.08.20, 12:39
Det er både rationelt og rigtigt at gøre, og burde være en selvfølge for de fleste politiske partier i Danmark. Helt bizar bliver debatten, når det påstås, at de 200 kvoteflygtninge er med til at sætte selve danskheden under pres. Smålighed er ikke en dansk værdi. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.08.20, 12:00
Vi andre pragmatikere må få det bedste ud af tingene, som de er. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
10.08.20, 00:34
EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator Læs mere
Af Mikael Jalving
09.08.20, 10:00
Vi har brug for at se os lidt over skulderen. Vi kan også kalde det historisk dannelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen. De fleste vil gerne være påpasselige og er mere tolerante over for byens diversitet end mange ældre.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere