Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Murens fald minder os om, at kampen for stærke civilsamfund ikke er vundet

Året 1989 var udslagsgivende for moderne europæisk politisk historie og markerede en demokratisk sejr for civilsamfundet. En sejr og kamp, som desværre stadig skal kæmpes i dag, 30 år senere.

Selvom 1989 hovedsageligt huskes for Murens fald, så skete der også en række andre begivenheder i de omkringliggende lande. Ungarns socialistiske styre blev stoppet af det ungarske folk, som ledte til frie valg. For første gang var der et delvist frit valg i Polen, hvor fagbevægelsens pres for demokratiske reformer var afgørende. I Rumænien blev Ceauşescus styre bragt til ende, og Tjekkiet valgte en menneskerettighedsaktivist til præsident.

År 1989 markerer derfor ikke kun Murens fald, men også en historisk sejr for civilsamfundet i de tidligere socialistiske republikker. Store folkelige demonstrationer, fagforeninger og menneskerettighedsforkæmpere havde i mange af landene kæmpet hårdt for at bryde den sovjetiske overmagts livtag om nærmest alle dele og aspekter af samfundet og privatlivet.

Det er den glemte historie og lære fra året 1989. At stærke civilsamfund, uanset hvor knægtet det er, kan skabe forandringer og bringe selv de mest totalitære styreformer i knæ.

Vi skal huske det, når vi nu fejrer 30-året for Murens fald: at vi skal værne om civilsamfundet, sige fra når regeringer strammer grebet om NGO’er og civile rettighedsorganisationer og tage afstand, når stater anvender hård magt og vold mod fredelige demonstrationer.

Begivenhederne fra 1989 er en del af vores fælles europæiske historie. Det har medvirket til indholdet og kvaliteten af det europæiske samarbejde, som EU bygger på.

Retten til frie valg, retten til at ytre sig og retten til at demonstrere.

Derfor er det foruroligende, når vi ser Ungarn med Orbán i spidsen, fører skræmmekampagner mod civilsamfundsorganisationer samt forbyde og nedlægge organisationer, som han mener arbejder imod sin egen politiske agenda. At vi ser politiet i Rumænien slå voldsomt ned mod fredelige og folkelige demonstrationer mod korruption. Der findes desværre mange flere eksempler på, hvordan EU-medlemslande knægter og strammer grebet om deres egne befolkninger og civilsamfund. Det er forkasteligt og en skamplet på vores samarbejde.

Det kan og skal vi sige fra overfor.

EU er ikke kun et økonomisk samarbejde baseret på det indre marked, men er først og fremmest et værdibaseret fællesskab, der bygger på fred, frihed og demokrati. Jeg mener derfor, at EU i langt højere grad end det, vi ser i dag, bør sikre retten til frie valg, retten til at ytre sig og retten til at demonstrere.

For ligesom EU’s hammer falder, når der er brud på konkurrencereglerne, eller når tech-giganterne Apple og Facebook ikke har betalt sin skat, så burde EU have lignende værktøjer og redskaber til at sikre vores civilsamfund og demokrati.

For sandheden er jo, at EU er handlingslammet på netop disse områder. EU kan ikke sanktionere eller sikre, at værdier og rettigheder bliver håndhævet. Og det ved Orbán og alle de andre, der bryder med disse værdier, desværre godt.

På 30-årsdagen for Murens fald og de andre store samfundsomvæltninger i Central- og Østeuropa må vi huske os selv på, at frie valg, retten til at demonstrere og ytre sig ikke er givet, men kun kan sikres ved at beskytte vores civilsamfundsorganisationer mod autoritære kræfter i hele EU.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Om temaet

For 25 år siden brød kommunismen sammen i Østeuropa. Berlinmurens fald den 9. november blev symbol på afslutningen af Den Kolde Krig og Europas deling i øst og vest.


 

Interaktive grafikker
Redaktionen anbefaler
Fotoserier
Guld fra arkivet - 2009 & 1994
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}