Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kun en ny folkeafstemning i Storbritannien løser brexit

Det kommende parlamentsvalg løser ikke brexit. En ny folkeafstemning vil bringe landet ud af den politiske hårdknude og åbne op for at blive i EU eller at træde ud med en aftale i hånden.

Der synes mindre og mindre appetit for brexit i den britiske befolkning. Konsekvenserne er pludselig gået op for dem. Politikerne bør derfor lade briterne blive hørt om, hvorvidt de vil fortsætte med den nuværende aftale eller blive i EU.

Da briterne stemte om brexit i 2016, var det på baggrund af Leave-kampagnen, der lovede briterne det tættest mulige samarbejde med EU overhovedet. Ja, man fik nærmest det indtryk, at Storbritannien ønskede alt – på nær medlemsstatus.

I dag, tre år senere, er brexit blevet et politisk projekt styret af det yderste højre i det britiske konservative parti, også kendt som European Research Group, og Nigel Farages Brexit Party. De har i praksis smadret chancen for at få en aftale igennem i det britiske Underhus. Det gjorde de ved valget sidste gang, og det vil med al sandsynlighed ske igen ved parlamentsvalget i december.

Efter snart to parlamentsvalg, to premierministre, tre brexit-forlængelser og en (ulovlig) suspendering af parlamentet er der vitterligt ikke sket meget. Det britiske parlament er stadig i hårdknude. Eller som briterne siger: et hung parliament. Altså ude af stand til at agere.

Den aftale, som Theresa May forhandlede, og som Boris Johnson videreførte med minimale ændringer, kan højst sandsynligt ikke blive godkendt. Derfor bliver brexit nu udskudt for tredje gang, og det vil det blive ved med, for de britiske parlamentsmedlemmer vil ikke godkende en aftale, der kan bringe deres genvalg i fare.

Det er et udtryk for, at de britiske vælgere har ændret holdning. For selv om der nok var flertal for brexit på tidspunktet for folkeafstemningen, så har der ikke været særligt stor appetit til det siden da. Faktisk så har der været et stort flertal, der har fortrudt beslutningen om, at Storbritannien skal forlade EU, ifølge whatukthinks.org.

Leave-kampagnen lovede, at de kunne forhandle handelsaftaler med resten af verden så nemt som ingenting, at de kunne vælge lige præcis, hvad de ønskede i en EU-frihandelsaftale, og at den britiske økonomi ikke ville lide under brexit. I dag er virkeligheden det stik modsatte. Der er ingen handelsaftaler i sigte og en cherry picking-aftale med EU er skudt ned gentagne gange.

Storbritanniens regering har brugt alle redskaber i værktøjskassen for at få en brexit-aftale. Den eneste mulighed tilbage er at spørge folket en sidste gang.

Virkeligheden har ændret sig, og de løfter, som Leave lovede, viste sig ikke at holde stik. Derfor skal briterne have lov til at stemme om den aftale, som den britiske regering ikke selv kan få gennem parlamentet. Det vil være bedst for briterne, men også for at få britisk politik ud af det dødvande, som den befinder sig i.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Andreas Høstgaard Poulsen (f. 1992) er landsformand for Europæisk Ungdom. Han er lige dele europæer og dansker. Han siger ofte noget om de kriser EU befinder sig i og har stærke holdninger til, hvordan fremtidens EU bør se ud. Det handler for ham om at styrke det europæiske demokrati og tage et opgør med medlemslandenes snævre egeninteresser. Privat er han studerende ved Lunds Universitet i Sverige.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
10.08.20, 14:30
Kvinders adgang til ordination har ikke noget med kvindeundertrykkelse at gøre; det er et teologisk spørgsmål. Der er stadig sogne i Danmark, hvor kvinder ikke kan få embede. Men krav om kønskvotering fremmer ikke ligestillingen, men undertrykker friheden for kirken til at indrette sig, som dens teologi og tro bestemmer det. Læs mere
Af Christina Egelund
10.08.20, 12:39
Det er både rationelt og rigtigt at gøre, og burde være en selvfølge for de fleste politiske partier i Danmark. Helt bizar bliver debatten, når det påstås, at de 200 kvoteflygtninge er med til at sætte selve danskheden under pres. Smålighed er ikke en dansk værdi. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.08.20, 12:00
Vi andre pragmatikere må få det bedste ud af tingene, som de er. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
10.08.20, 00:34
EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator Læs mere
Af Mikael Jalving
09.08.20, 10:00
Vi har brug for at se os lidt over skulderen. Vi kan også kalde det historisk dannelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen. De fleste vil gerne være påpasselige og er mere tolerante over for byens diversitet end mange ældre.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere