Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tyrkiets invasion i Syrien kalder på et europæisk alternativ til NATO

Tyrkiet og USA splitter NATO-alliancen fra hinanden. Dette understreger behovet for et stærkere europæisk samarbejde, som kan gøre EU mere uafhængig af NATO.

Tyrkiet er gået fra at være en nær europæisk allieret til at modarbejde europæiske interesser ved destabilisere Syrien endnu mere. Samtidig stiller USA, med præsident Trump i spidsen, spørgsmålstegn ved musketereden i NATO-samarbejdet.

Det er derfor på tide, at de europæiske medlemslande af NATO gentænker deres forhold til forsvarsalliancen og starter en debat om NATO bør være den eneste sikkerhedsgarant.

I EU må vi stille os spørgsmålet, om vi egentlig ikke kan være bedre stillet ved at gøre os mere uafhængige af USA og Tyrkiet ved at opbygge og styrke forsvarssamarbejdet internt i EU.

Tyrkiet er gået fra at være en allieret til at bruge den flygtningeaftale, som blev indgået i 2016, som en trussel. Aftalen bruges af Tyrkiet til at presse EU til ikke at udtale sig kritisk om brud på menneskerettigheder i Tyrkiet og den nye offensiv i det nordlige Syrien.

Derfor må flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet opsiges. Det er grundlæggende forkert at lave sådan en aftale med et land, der systematisk bryder med internationale konventioner og menneskerettigheder.


Derudover bør der sættes spørgsmålstegn ved Tyrkiets medlemskab af NATO, for hvilke fælles sikkerhedsinteresser har Tyrkiet og de europæiske NATO-medlemmer egentlig?


Tyrkiet har med dets angreb på kurderne også angrebet en vigtig allieret i kampen mod islamisk stat, hvilket sandsynligvis kan ende ud i et styrket ISIS på længere sigt.


På den anden side af Atlanten har Trump gentagne gange stillet spørgsmålstegn ved musketereden i NATO-samarbejdet, som er fundamentet for medlemmernes sikkerhed. NATO fremstår altså mere og mere splittet internt med et Tyrkiet, der vender ryggen mod os andre og et USA, der sætter spørgsmålstegn ved hele forsvarsalliancens fundament.


Vi europæere står tilbage i midten uden et reelt alternativ – desværre.


EU skal derfor kunne tale med en fælles stemme i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Desværre umuliggøres dette i praksis, da alle aftaler, udtalelser og handlinger skal vedtages ved enstemmighed blandt medlemslandene.


Det efterlader os europæere i en situation, hvor vi ikke er i stand til at agere samlet. Dels fordi beslutningsproceduren er forældet og rigid, og dels fordi vi ikke har de nødvendige militære kapaciteter til at agere uden USA.


Handlingslammet og ude af stand til at sætte ind, bliver civilbefolkninger angrebet og klare europæiske sikkerhedsinteresser truet.


Derfor må vi i højere grad integrere vores militære styrker, så de er bedre i stand til at arbejde sammen. Vi skal ikke have en EU-hær, som venstrefløjen ynder at kalde det. Men vi skal styrke muligheden for, at nationale styrker kan arbejde bedre og nemmere sammen, så vi kan handle som et fælles EU.


En afskaffelse af vetoretten på den fælles europæiske udenrigs- og sikkerhedspolitik og et aktivt arbejde hen mod et tættere forsvarspolitisk samarbejde i EU kan skabe grundlag for, at Europa i en usikker verden, hvor tidligere tætte allierede vender os ryggen og truer vores interesser og sikkerhed, står sammen og kan tale med en fælles stemme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Andreas Høstgaard Poulsen (f. 1992) er landsformand for Europæisk Ungdom. Han er lige dele europæer og dansker. Han siger ofte noget om de kriser EU befinder sig i og har stærke holdninger til, hvordan fremtidens EU bør se ud. Det handler for ham om at styrke det europæiske demokrati og tage et opgør med medlemslandenes snævre egeninteresser. Privat er han studerende ved Lunds Universitet i Sverige.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
05.06.20, 10:30
Begrav den magtarrogante statsminister og find den side frem, der lægger alle oplysninger frem, så vi fortsat kan have tillid til, at alt går rigtigt til. Læs mere
Af Signe Munk
04.06.20, 16:00
Grønne ildsjæle har i årtier kæmpet for at få fjernet de store miljøbomber, vi kalder generationsforureninger. Nu har vi endelig sort på hvidt, at der skal ryddes op efter fortidens synder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.06.20, 20:57
Berlingske holder mikrofonen for en mand, der opfordrer til noget af den groveste kriminalitet, der findes. Læs mere
Af Harun Demirtas
02.06.20, 13:53
Fysisk vold, der kommer af et sekunds racistisk vanvid, kan vi godt bekæmpe demokratisk. Men hvad gør man i de stærke demokratier, når demokratiet bliver bøjet og i min optik misbrugt til at udøve magt med samme formål, men bare med psykisk vold? Læs mere