Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tyrkiets invasion i Syrien kalder på et europæisk alternativ til NATO

Tyrkiet og USA splitter NATO-alliancen fra hinanden. Dette understreger behovet for et stærkere europæisk samarbejde, som kan gøre EU mere uafhængig af NATO.

Tyrkiet er gået fra at være en nær europæisk allieret til at modarbejde europæiske interesser ved destabilisere Syrien endnu mere. Samtidig stiller USA, med præsident Trump i spidsen, spørgsmålstegn ved musketereden i NATO-samarbejdet.

Det er derfor på tide, at de europæiske medlemslande af NATO gentænker deres forhold til forsvarsalliancen og starter en debat om NATO bør være den eneste sikkerhedsgarant.

I EU må vi stille os spørgsmålet, om vi egentlig ikke kan være bedre stillet ved at gøre os mere uafhængige af USA og Tyrkiet ved at opbygge og styrke forsvarssamarbejdet internt i EU.

Tyrkiet er gået fra at være en allieret til at bruge den flygtningeaftale, som blev indgået i 2016, som en trussel. Aftalen bruges af Tyrkiet til at presse EU til ikke at udtale sig kritisk om brud på menneskerettigheder i Tyrkiet og den nye offensiv i det nordlige Syrien.

Derfor må flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet opsiges. Det er grundlæggende forkert at lave sådan en aftale med et land, der systematisk bryder med internationale konventioner og menneskerettigheder.


Derudover bør der sættes spørgsmålstegn ved Tyrkiets medlemskab af NATO, for hvilke fælles sikkerhedsinteresser har Tyrkiet og de europæiske NATO-medlemmer egentlig?


Tyrkiet har med dets angreb på kurderne også angrebet en vigtig allieret i kampen mod islamisk stat, hvilket sandsynligvis kan ende ud i et styrket ISIS på længere sigt.


På den anden side af Atlanten har Trump gentagne gange stillet spørgsmålstegn ved musketereden i NATO-samarbejdet, som er fundamentet for medlemmernes sikkerhed. NATO fremstår altså mere og mere splittet internt med et Tyrkiet, der vender ryggen mod os andre og et USA, der sætter spørgsmålstegn ved hele forsvarsalliancens fundament.


Vi europæere står tilbage i midten uden et reelt alternativ – desværre.


EU skal derfor kunne tale med en fælles stemme i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Desværre umuliggøres dette i praksis, da alle aftaler, udtalelser og handlinger skal vedtages ved enstemmighed blandt medlemslandene.


Det efterlader os europæere i en situation, hvor vi ikke er i stand til at agere samlet. Dels fordi beslutningsproceduren er forældet og rigid, og dels fordi vi ikke har de nødvendige militære kapaciteter til at agere uden USA.


Handlingslammet og ude af stand til at sætte ind, bliver civilbefolkninger angrebet og klare europæiske sikkerhedsinteresser truet.


Derfor må vi i højere grad integrere vores militære styrker, så de er bedre i stand til at arbejde sammen. Vi skal ikke have en EU-hær, som venstrefløjen ynder at kalde det. Men vi skal styrke muligheden for, at nationale styrker kan arbejde bedre og nemmere sammen, så vi kan handle som et fælles EU.


En afskaffelse af vetoretten på den fælles europæiske udenrigs- og sikkerhedspolitik og et aktivt arbejde hen mod et tættere forsvarspolitisk samarbejde i EU kan skabe grundlag for, at Europa i en usikker verden, hvor tidligere tætte allierede vender os ryggen og truer vores interesser og sikkerhed, står sammen og kan tale med en fælles stemme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Andreas Høstgaard Poulsen (f. 1992) er landsformand for Europæisk Ungdom. Han er lige dele europæer og dansker. Han siger ofte noget om de kriser EU befinder sig i og har stærke holdninger til, hvordan fremtidens EU bør se ud. Det handler for ham om at styrke det europæiske demokrati og tage et opgør med medlemslandenes snævre egeninteresser. Privat er han studerende ved Lunds Universitet i Sverige.
Seneste blogs
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i Folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
12.11.19, 18:35
Statsministeren gør det lettere for udviste kriminelle at blive i Danmark Læs mere
Af Peter Kofod
12.11.19, 10:32
Socialdemokratiet og Venstre taler hårdt om Tyrkiet, men fastholder fremtidigt medlemskab af EU Læs mere
Af Nauja Lynge
12.11.19, 10:06
Rigsfællesskabet er nu omdrejningspunktet for to grønlandske partier. Ønsket om selvstændighed er rykket længere væk. Læs mere