Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

At hejse Europaflaget på Christiansborg er noget af det mest danske, man kan gøre

I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden.

I sidste uge besluttede Folketingets Præsidium, at man i fremtiden vil hejse Europaflaget på Europadagen den 9. maj. Det er godt nyt, men hvorfor stoppe der?

I mange europæiske lande f.eks. Sverige, Belgien og Tyskland flages der med Europaflaget side om side med det nationale flag. Ligesom Dannebrog symboliserer vores danske fællesskab, symboliserer Europaflaget vores europæiske fællesskab. To fællesskaber, som ikke udelukker hinanden, men som er hinandens selvfølgelige forudsætninger.

Symboler har det med at vække store følelser i den offentlige debat. Og det er forståeligt, for symboler repræsenterer værdier og en historisk bevidsthed, som man forstår sin tilværelse ud fra. Det har derfor undret mig, hvorfor Folketinget hårdnakket har afvist at flage med Europaflaget i Danmark.

Europaflaget symboliserer jo netop et værdifællesskab, en fælles historie og en fælles fremtid. Det symboliserer kampen for freden efter to ødelæggende verdenskrige, som lagde Europa i ruiner. Det er symbolet på, at skyttegravskrig og totalitære regimer er udskiftet med demokratisk repræsentation og et fredeligt politisk samarbejde.

Det er symbolet på, at de retsstatsprincipper og værdier – der også er kendt som Københavnerkriterierne – i dag er en central del af det værdisæt, som lande skal leve op til, før de kan blive fulde medlemmer af unionen. Demokrati, frie valg, stærke og uafhængige demokratiske institutioner, der kan sikre det enkelte individ, er i den grad principper og værdier, som det danske samfund også er bygget op om.

Europaflaget symboliserer også den fælles fremtid og skæbne, som vi deler på det europæiske kontinent. Det er kampen for en bæredygtig fremtid, hvor globaliseringen ikke løber fra os, men er noget vi kan tøjle gennem et demokratisk europæisk fællesskab. Det er et samarbejde, hvor vi faktisk har mulighed for at stemme på parlamentarikere, der vil kæmpe for at løse grænseoverskridende og globale udfordringer. Her er kampen for at løse klimakrisen og kampen for at lave en bæredygtig løsning på asyl- og migrationskrisen i Sydeuropa helt centrale.

Derfor er det vigtigt, at vi er synlige omkring vores fælles fortid og fremtid. At vi dagligt bliver mindet om, at vi danskere også er en del af et større fællesskab.

I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden. Det er bydende nødvendigt at blive mindet om dette dagligt, og det gør vi ved at lade Europaflaget vaje side om side med Dannebrog – også på Christiansborg.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Andreas Høstgaard Poulsen (f. 1992) er landsformand for Europæisk Ungdom. Han er lige dele europæer og dansker. Han siger ofte noget om de kriser EU befinder sig i og har stærke holdninger til, hvordan fremtidens EU bør se ud. Det handler for ham om at styrke det europæiske demokrati og tage et opgør med medlemslandenes snævre egeninteresser. Privat er han studerende ved Lunds Universitet i Sverige.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere