Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

At hejse Europaflaget på Christiansborg er noget af det mest danske, man kan gøre

I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden.

I sidste uge besluttede Folketingets Præsidium, at man i fremtiden vil hejse Europaflaget på Europadagen den 9. maj. Det er godt nyt, men hvorfor stoppe der?

I mange europæiske lande f.eks. Sverige, Belgien og Tyskland flages der med Europaflaget side om side med det nationale flag. Ligesom Dannebrog symboliserer vores danske fællesskab, symboliserer Europaflaget vores europæiske fællesskab. To fællesskaber, som ikke udelukker hinanden, men som er hinandens selvfølgelige forudsætninger.

Symboler har det med at vække store følelser i den offentlige debat. Og det er forståeligt, for symboler repræsenterer værdier og en historisk bevidsthed, som man forstår sin tilværelse ud fra. Det har derfor undret mig, hvorfor Folketinget hårdnakket har afvist at flage med Europaflaget i Danmark.

Europaflaget symboliserer jo netop et værdifællesskab, en fælles historie og en fælles fremtid. Det symboliserer kampen for freden efter to ødelæggende verdenskrige, som lagde Europa i ruiner. Det er symbolet på, at skyttegravskrig og totalitære regimer er udskiftet med demokratisk repræsentation og et fredeligt politisk samarbejde.

Det er symbolet på, at de retsstatsprincipper og værdier – der også er kendt som Københavnerkriterierne – i dag er en central del af det værdisæt, som lande skal leve op til, før de kan blive fulde medlemmer af unionen. Demokrati, frie valg, stærke og uafhængige demokratiske institutioner, der kan sikre det enkelte individ, er i den grad principper og værdier, som det danske samfund også er bygget op om.

Europaflaget symboliserer også den fælles fremtid og skæbne, som vi deler på det europæiske kontinent. Det er kampen for en bæredygtig fremtid, hvor globaliseringen ikke løber fra os, men er noget vi kan tøjle gennem et demokratisk europæisk fællesskab. Det er et samarbejde, hvor vi faktisk har mulighed for at stemme på parlamentarikere, der vil kæmpe for at løse grænseoverskridende og globale udfordringer. Her er kampen for at løse klimakrisen og kampen for at lave en bæredygtig løsning på asyl- og migrationskrisen i Sydeuropa helt centrale.

Derfor er det vigtigt, at vi er synlige omkring vores fælles fortid og fremtid. At vi dagligt bliver mindet om, at vi danskere også er en del af et større fællesskab.

I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden. Det er bydende nødvendigt at blive mindet om dette dagligt, og det gør vi ved at lade Europaflaget vaje side om side med Dannebrog – også på Christiansborg.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Andreas Høstgaard Poulsen (f. 1992) er landsformand for Europæisk Ungdom. Han er lige dele europæer og dansker. Han siger ofte noget om de kriser EU befinder sig i og har stærke holdninger til, hvordan fremtidens EU bør se ud. Det handler for ham om at styrke det europæiske demokrati og tage et opgør med medlemslandenes snævre egeninteresser. Privat er han studerende ved Lunds Universitet i Sverige.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
11.08.20, 20:35
Det er et af de groveste anslag mod mennesker, der tjener mere end andre, at de får mindre udbetalt end nogle, der tjener mindre. Læs mere
Af Jens Kindberg
11.08.20, 07:11
Sønderborg, Mariagerfjord og Skive – det er de 3 steder i Jylland, hvor det giver mere mening at spille på rød på kasinoet i Munkebjerg end at sætte penge i mursten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.08.20, 14:30
Kvinders adgang til ordination har ikke noget med kvindeundertrykkelse at gøre; det er et teologisk spørgsmål. Der er stadig sogne i Danmark, hvor kvinder ikke kan få embede. Men krav om kønskvotering fremmer ikke ligestillingen, men undertrykker friheden for kirken til at indrette sig, som dens teologi og tro bestemmer det. Læs mere
Af Christina Egelund
10.08.20, 12:39
Det er både rationelt og rigtigt at gøre, og burde være en selvfølge for de fleste politiske partier i Danmark. Helt bizar bliver debatten, når det påstås, at de 200 kvoteflygtninge er med til at sætte selve danskheden under pres. Smålighed er ikke en dansk værdi. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.08.20, 12:00
Vi andre pragmatikere må få det bedste ud af tingene, som de er. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
10.08.20, 00:34
EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator Læs mere
Af Mikael Jalving
09.08.20, 10:00
Vi har brug for at se os lidt over skulderen. Vi kan også kalde det historisk dannelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen. De fleste vil gerne være påpasselige og er mere tolerante over for byens diversitet end mange ældre.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere