*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Soldater i gaden gør mig tryg

Det er en surrealistisk oplevelse at høre debattører fra Politiforeningens formand, Claus Oxfeldt, over diverse pacifistiske foreninger til venstrefløjen klynke over bevæbnede soldater i gadebilledet.

Min virkelighed er en ganske anden. Professionelle, bevæbnede soldater i gadebilledet gør mig tryg. En stor del af mit arbejdsliv bruger jeg i Belgien og Frankrig, som en del af mit hverv som medlem af Europa Parlamentet. I disse lande har man, siden den række af terrorangreb man har oplevet de seneste år, sat ind med grupper af bevogtende og patruljerende soldater i gaderne.

Soldaterne går rundt to eller tre sammen i udrustning; skudsikre veste, kampuniform og med hjelmen klar til eventuelle angreb, samt bevæbnet med automatrifler eller maskinpistoler. Men de hverken virker eller optræder truende eller utrygskabende.

Nej, de optræder som det, de er. Professionelle soldater på mission for at beskytte det samfund og den civilbefolkning, de tjener. De går rundt og overvåger bybilledet, men er både høflige og venlige. Hilser man på dem, hilser de igen, spørger en turist om vej, hjælper de beredvilligt og kommer en lille dreng hen fascineret af deres udrustning, giver de sig tid til en snak.

Så soldater i gaden er ikke utrygt. Det, der gør mig utryg, er tanken om radikaliserede muslimer, der med våben skyder i gaderne, med knive stikker tilfældige ned, springer hjemmelavede bomber på koncertsteder og i lufthavne eller pløjer ned gennem gågaden i tunge køretøjer.

Det er symptomatisk for landets kulturradikale elite, at de hellere vil kritisere tilstedeværelsen af de uselviske individer, der sætter livet på spil for at passe på samfundet, end de vil italesætte det egentligt utrygge – radikale islamister og deres terrorkamp mod vores samfund.

Der er desuden tale om en grov undervurdering af og mistillid til vores dygtige soldater at udtale, at de ikke kan håndtere de givne opgaver. De har været udsendt med ordre om ikke at åbne ild, med mindre de bliver beskudt først. Og selv i de situationer at gøre alt for at undgå civile tab. Hvis man kan håndtere det i et aktivt krigsområde som Helmand eller Basra, så er man nok også i stand til at gøre det i Københavns gader.

Særlig iøjnefaldende har kritikken fra Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, været. For det første har samme Oxfeldt i lange perioder klaget over udstationeringen af politifolk til bevogtningsopgaver og grænsekontrol, så han burde da være lykkelig over, at en anden professionel faggruppe nu tager over.

For det andet var det tydeligt efter terrorangrebet mod Krudttønden og Synagogen i København, at betjentenes skydeevner lod meget tilbage at ønske, og derfor er det totalt forfejlet at fremstille det som om, at politiet er de eneste, der evner at beskytte terrormål.

Faktum er, at terroristen, der blev Dan Uzans morder, kunne komme helt tæt på og skyde ham og såre flere betjente uden, at han blev forhindret eller efterfølgende såret eller skudt i sin flugt fra stedet. Dette på trods af, at politiet var i terrorberedskab og bevogtede et civilt mål, som de vidste, at en bevæbnet terrorist, der havde skudt og dræbt tidligere på dagen, kunne have en interesse i at ramme.

De mennesker, som Oxfeldt nu beklager sig over, overtager den slags bevogtningsopgaver, er trænede soldater med opdateret skydetræning og træning i bykamp. Jeg ved selvsagt ikke, om folk med den uddannelse ville være i stand til at have stoppet og dræbt terroristen, før han fik dræbt igen, men jeg har fuld tiltro til, at de ville have gjort det mindst på højde med de udstationerede betjente.

Min bror er soldat og jæger, han har træning i bykamp, han har militærets sølvmærke for præcisionsskydning, han kan ramme et bevægeligt mål på mere end 100 m afstand. Hvis jeg eller en af mine kære en dag skulle stå i en situation, hvor vi er under angreb fra en muslimsk terrorist, kunne jeg ikke forestille mig noget menneske, jeg ville være mere tryg ved at have i nærheden til at stoppe vedkommende.

Derfor vil jeg, når jeg støder på en soldat ved grænsen eller på bevogtningsopgave i København, takke ham for tjeneste for sit land og sige ham tak, fordi han gør min hverdag en smule mere tryg i en utryg tid – det fortjener de at få af vide fra hver og en af os.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.12.17, 10:57
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her