*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Spådommene om økonomisk og moralsk sammenbrud efter Brexit holder ikke

Selvom danske medier og politikere gør en stor indsats for at gøre Brexit til en tragisk historie for briterne, er virkeligheden langt mere nuanceret.

Min kollega i EU-parlamentet, den konservative Daniel Hannan, har et opløftende budskab i det britiske dagblad ”The Sun”. Det er en eftertænksom påmindelse om, hvad tilhængere af ”Remain” sagde op til den 23. juni sidste år, hvor et flertal af de britiske vælgere stemte for ”Brexit”. Daniel Hannan indrømmer frimodigt, at hver side i en politisk konflikt og debat forsøger at ’fortolke’ eller ’spinne’ sandheden til sin egen fordel: man vil jo vinde, ikke?

Men han slår især ned på tre spådomme: Britisk økonomi ville blive ramt af et øjeblikkeligt tilbageslag og koste hver britisk familie 40.000 kroner om året. Brexit ville få Skotland til at forlade Storbritannien. Og det ville nu blive umuligt at holde de tusinder af migranter, som havde forskanset sig i Calais i Frankrig, ude af Storbritannien.

Økonomi: I stedet voksede britisk økonomi mere i de seks måneder efter Brexit end de seks måneder før, og Den Internationale Valutafond opgraderede UK’s forventede vækst til 2 pct for 2017.

Skotland: Mens et flertal af skotterne ganske rigtigt stemte for at blive i EU, så styrtdykkede støtten til skotsk løsrivelse fra UK efter 23. juni til 40 procent – mod 53 i tidligere meningsmålinger, og et mindretal på 20 pct. ønsker en afstemning.

Calais: Lejren i Calais er omsider opløst. Og selv om migranterne fortsætter med at forøve anarki og kaos på de franske motorveje for at komme til Storbritannien, så har Frankrig ikke vovet at kræve, at briterne skal behandle de tusindvis af grundløse asylansøgninger på britisk jord - den abe sidder franskmændene selv med. Men alt det har danske medier ikke brugt meget tid på at berette om. Dertil virker pladespilleren for danske medier ganske enkelt til at være kørt fast.

Daniel Hannan afslører tillige de vandrehistorier, som også danske medier labbede i sig: At der skulle være et opsving i britisk racisme og had mod f.eks. polakker umiddelbart efter 23. juni. Ingen af historierne holdt vand, heller ikke en påstand om, at der sket en 57 procents stigning i antallet af had-forbrydelser på 96 timer. Det viste sig, at der var tale om en stigning med 31 flere anmeldelser til politiet på 96 timer, og at mange af dem var anmeldelser mod UkiP’s leder Nigel Farrage!  

Kronikken minder mig om den blanding af trusler og spådomme, som den evindelige ja-side har udsat danskerne og andre europæere for, når de stemte nej til traktater, euro, EU-forfatninger og andet skrammel. (Som når taber-siden i afstemningen om retsforbeholdet stædigt fastholder, at Danmarks aftale om Europol er elendig).

Men siden den britiske afstemningen i Storbritannien blevet noget mere forsonlig og optimistisk; kun 22 procent ønsker en ny afstemning om EU. Storbritannien tager sin suverænitet tilbage og sikrer den gennem bilaterale aftaler; grænserne bliver kontrolleret, men ikke lukket; europæere får ikke rettigheder som EU-borgere, men de kan arbejde og studere i Storbritannien efter indgåede aftaler; og Storbritannien skal nok finde udveje og indgå aftaler til at klare sig godt økonomisk.

Som mange briter siger: Brexit er ikke en afslutning, men en proces, og også Danmark har en interesse i, at den proces forløber så smertefrit som muligt. At forfalde til skadefro ønsketænkning om, at briterne bliver straffet for deres formastelighed, gavner ingen. Men det virker ikke til at være slået igennem i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her