Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ja-sidens profetier dumper igen

Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt.

Endnu en gang er den skræmmekampagne, som ja-politikere og såkaldte EU-eksperter buldrede frem med både op til og efter afstemningen om retsforbeholdet 3. december 2017, gjort eftertrykkeligt til skamme.

Valgkampen handlede dengang i høj grad om, hvor svært det ville blive at få enkelte parallelaftaler i hus, hvis danskerne stemte nej. Det gjorde danskerne som bekendt, og torsdag blev der så banket endnu et søm i den kiste, hvori der ligger en væld af overdrevne udsagn og fejlslagne profetier.

Først var det parallelaftalen om Europol, som ja-partier og alskens eksperter mente var en umulighed at få og at opnå, inden EU gjorde Europol til et overstatsligt anliggende. Den aftale blev forhandlet og vedtaget på ganske få måneder og har vist sig aldeles anvendelig i forhold til de problematikker, som politiet op til afstemningen pegede på. Det var naturligvis meget glædeligt.

Og torsdag blev en dansk parallelaftale om Eurojust så stemt igennem i Europa-Parlamentet. Forude venter blot ministerrådets godkendelse.

Eurojust er den anden del i kampen af den grænseoverskridende kriminalitet. Hvor Europol er det mere praktiske politisamarbejde, er Eurojust et retligt samarbejde mellem de nationale anklagemyndigheder. Eurojusts primære funktion er på tværs af landene at bistå anklagere og dommere gennem blandt andet ransagninger, beslaglæggelser og afhøringer og at koordinere efterforskning og retsforfølgelse. Samarbejdet bruges til at bekæmpe for eksempel hvidvask, menneskesmugling og narkokriminalitet på tværs af EU’s grænser.

I dansk regi har Eurojust blandt andet bidraget til efterforskningen af sagen om den etbende bombemand fra Hotel Jørgensen i København, den store svindelsag om udbytteskat i milliardklassen og danmarkshistoriens største sag om menneskehandel, den såkaldte Operation Hvepsebo.

Eurojust bliver med udgangen af 2019 gjort overstatslig. Men med denne parallelaftale kan Danmark stadig kan deltage i Eurojust-operationer, uden at vi behøver at opgive vores retsforbehold. Det er yderst positivt.

Selve aftalen er kommet i stand på ganske få uger og gled glat igennem Europa-Parlamentets Borgerrettighedsudvalg, da 37 stemte for, ingen stemte imod, mens en enkelt stemme var blank. Og nu også i Europa-Parlamentet, hvor hele 558 stemte for, blot 20 imod, mens fire stemmer var blanke.

Europa-Parlamentet har ekspresbehandlet den danske anmodning, så den kan afsluttes inden europaparlamentsvalget til maj. Dermed kommer aftalen i hus i god tid, inden Danmark glider ud af samarbejdet.

Som med Europol-tilfældet var der altså ingen problemer med at få en aftale, til trods for at eksperter med den EU-lalleglade Tænketanken Europa i spidsen har proklameret, at det nærmest var umuligt. Tænketanken Europas direktør, Bjarke Møller, har således i Information kaldt Danmark for »en forpjusket outsider, der har svært ved at få parallelaftaler«. Det udsagn klinger unægtelig temmelig hult.

Faktum er, at vi fik en god aftale om Europol. Nu får vi også en solid aftale om Eurojust. Og den motorvej, hvorpå aftaleprocessen har drønet ud ad, står noget i kontrast til ja-sidens politiske udmeldinger.

Socialdemokratiets Jeppe Kofod skrev således få uger efter afstemningen om retsforbeholdet i Jyllands-Posten, at det danske nej »vil føre til lange, tunge og besværlige forhandlinger«.

Og så sent som i sidste uge var det så De Radikales Morten Helveg Petersen, der i det politiske medie Altinget mente, at »vi skal gå rundt til de andre lande på vores blødende knæ for at få lov til at tilslutte os«.

Igen kan vi blot konstatere, at vi fik en parallelaftale i god tid, inden Danmark stod til at ryge ud. Igen var det ikke så vanskeligt på trods af alle advarslerne fra ja-siden. Det grønne lys til endnu en aftale må i den grad give røde ører hos dommedagsprofeterne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}