Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En ny EU-skeptisk familie

Den stærke skepsis overfor EU breder sig i Europa. Derfor er der selvfølgelig brug for en samling af de EU-kritiske røster.

Det har egentlig været på tegnebrættet i de seneste par år. Ønsket om at få samlet de nationalkonservative og EU-skeptiske kræfter i Europa. For som situationen er i dag, er de spredt ud på forskellige grupperinger i Europa-Parlamentet. Det fragmenterede billede er naturligvis ikke holdbart, hvis der for alvor skal lægges pres på de jubeleuropæere, der ikke stopper, før EU-staten er en endegyldig kendsgerning.

Mandag blev det så offentliggjort på et pressemøde i Milano, at Dansk Folkeparti indgår i en EU-skeptisk alliance med andre solide nationalkonservative kræfter, der skal modvirke de føderale trusler mod landenes suverænitet. Europas Forende Stater skal aldrig blive en realitet, for EU-projektet er ikke en drøm, men et mareridt, som den italienske indenrigsminister Matteo Salvini udtrykker det.

Dansk Folkeparti går sammen med det italienske regeringsparti Lega, De Sande Finner fra Finland og tyske Alternative für Deutschland for at samle EU-skeptiske partier i en ny, stærk gruppe i Europa-Parlamentet.

Nationalkonservative partier rundt om i Europa står til en stor vælgerfremgang ved det kommende valg til Europa-Parlamentet, og som samlet enhed bliver det muligt at udfordre de største grupperinger og danne fælles fodslag mod den konservative gruppe, den socialistiske og den liberale, der alle kæmper for mere EU.

Hele fundamentet i den nye alliance er omvendt, at nationalstaterne skal bestemme væsentligt mere, end de har mulighed for nu. Vi kæmper for et Nationernes Europa. Vi kæmper mod Europas Forende Stater. Fra nord til syd er vi enige om, at der er forskelle på, hvad landene vil og ikke vil. Man kan vel sige, at vi er enige om at være uenige. For vi er langt fra enige i alt, men vi anerkender omvendt, at der er forskel på landenes kulturer og politik. Sådan skal det blive ved med at være. Det skal der være plads til.

Det væsentlige er, at vi er enige om, at EU skal havde mindre magt. Vi anerkender landenes selvstændighed og ret til at gøre noget, som vi måske ikke ville gøre i Danmark. Det vil Dansk Folkeparti fortsat gøre. Vi har for eksempel siddet i gruppe med de britiske konservative i denne valgperiode. Vi er dybt uenige med flere af de konservative medlemmer i spørgsmål om den offentlige sektor, som de nærmest vil udhule. Vi er uenige i forhold til social politik og fordelingspolitikken. Men det har ikke forhindret os i at sidde i samme gruppe som dem, fordi vi er enige om andre ting. Nemlig at EU skal spille en væsentlig mindre rolle.

Alle andre danske parlamentarikere sidder også i grupper med partier og personer, som de ikke er enige med alt i - eller i ret meget for den sags skyld. Men hvis man kun vil sidde sammen med folk, man er fuldstændig enige med i alle spørgsmål, kommer man i EU til at sidde meget alene.

Den nye EU-skeptiske partiplatform skal stå på tre grundpiller:

1. Et nationernes Europa, som bygger på nationalstaterne med respekt og plads til forskelligheder. Den nye gruppering ønsker mere indflydelse til nationalstaterne, hvilket betyder, at vi pure afviser de føderale tanker om EU-staten. Vi vil gerne reformere EU, men siger klart nej til Europas Forenede Stater.

2. Der skal være et totalt stop for illegal migration til Europa. Det skal ske efter ’den australske model’. Det handler ikke om en diskussion om at skubbe migranter fra syd mod nord, fra øst mod vest. Vi skal simpelthen helt stoppe den ulovlige migration. Vi vil arbejde for europæernes sikkerhed, noget som de folk, der i dag sidder ved magten i Bruxelles, ikke har gjort. De har efterladt grænserne pivåbne, og hvis ikke det havde været for stærke medlemslande som Danmark, havde grænserne fortsat været det.

3. Vi vil beskytte Europas kulturelle grundlag. Det betyder, at vi vil respektere de kulturelle forskelle, der er. Europa skal bygge på de gamle europæiske kulturer. Vi ønsker ikke et multikulturelt Europa, og vi afviser blankt Tyrkiet som medlem. EU skal helt stoppe finansieringen af Tyrkiet som kandidatland. Tyrkiet har aldrig været, er og bliver ikke et europæisk land.

Dansk Folkeparti håber, at den nye alliance kan skabe fundamentet til en ny gruppe, der kan være EU-skepsissens stærke og klare stemme i Europa-Parlamentet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere