Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Medierne som vilde lemminger

17.410.742 briter blev en hed sommeraften i 2016 udråbt som medskyldige i drab. En polsk mand blev dræbt lidt nord for London, og det fik medierne til at drage endnu en stupid sammenhæng med brexit.

27. august 2016 blev en 40-årig polsk mand dræbt, da et knytnæveslag fra en blot 15-årig lokal dreng sendte ham til jorden, hvor han pådrog sig fatale hovedskader. Hele episoden i Harlow lidt nord for London var naturligvis tragisk. Men det var den efterfølgende mediedækning i den grad også. Historien blev et symbol på, hvordan medierne i jagten på negative brexit-historier slugte alt råt og satte al sund fornuft ud af kraft.

To måneder forinden havde godt 17 mio. briter sørget for et flertal i afstemningen, der betød, at Storbritannien skulle forlade EU. Et af hovedtemaerne under hele brexit var, at briterne gerne ville stoppe indvandringen fra særligt Østeuropa. Nu blev en polak så dræbt i britiske gader. Der måtte selvfølgelig være tale om en hadforbrydelse som følge af brexit, mente den glubske presse. Da der i dagene forinden var blevet slået en rude ind i en spansk restaurant og malet graffiti på et polsk kulturcenter, gik medierne i selvsving, som var vi vidne til vor tids krystalnat.

»Overfaldene skal ses i sammenhæng med højrefløjens kampagne forud for Storbritanniens afstemning om EU,« måtte man ifølge Radioavisen på P1 forstå.

På dr.dk blev hadforbrydelser betegnet som ’et uhyggeligt fænomen, som der er set en bølge af i England i tiden efter brexit-afstemningen’.

Tv2.dk skrev, at ’lige siden afstemningen har mange østeuropæere følt sig som jaget vildt. Det er, som om afstemningen udløste et had til dem’. Berlingske mente, at ’situationen er blevet yderligere anspændt efter drabet på en 40-årig polsk fabriksarbejder’.

Og så gik journalisterne ellers på jagt efter tal og rapporter, der kunne bakke deres forhastede teorier op.

’Antallet af anmeldte hadforbrydelser i Storbritannien er steget markant, siden briterne stemte sig ud af EU’, skrev Ritzau.

I en artikel på dr.dk under overskriften ’Polak i Storbritannien: Min familie føler sig ikke længere tryg’ henviste mediet til, at antallet af anmeldelser af hadforbrydelser var steget 57 procent i perioden 23.-26. juni i forhold til perioden 23.-26. maj.

Men hvad er det for en nytteløs tidsmæssig sammenligning? Så vil man da finde historier for historiernes skyld. Der var i øvrigt tale om 85 anmeldelser mod 54. En helt igennem latterlig opgørelse, der byggede på små tal. Desuden byggede artiklen på fem anonyme kilder, som havde skrevet til den engelske avis The Guardian med deres oplevelser. Jøsses.

Dr.dk fortsatte mediets serie af dårskab med en artikel om, at antallet af anmeldelser af hadforbrydelser på politiets onlineportal var steget med over 500 procent i ugen efter EU-afstemningen. Begrundelsen lød: ’Forlad-kampagnen er blevet beskyldt for at puste til fremmedhad og racisme, og en stor del af kampagnen har handlet om integration’. Der var her tale om en stigning til 331 anmeldelser mod normalt 63 på en gennemsnitsuge. Altså relativt små tal i en britisk befolkning på godt 60 mio. mennesker.

Henvendelser om racisme er eksploderet efter brexit’, påstod tv2.dk i en overskrift. Problemet med den artikel var, at rygdækningen var en undersøgelse, der ikke skelnede mellem forskellige hadforbrydelser. De fleste af dem var i øvrigt rettet mod seksuelle minoriteter, handicappede og transkønnede – noget, der i hvert fald ikke kunne relateres til brexit. Der var desuden sket en generel stigning i den seneste håndfuld år i hadforbrydelser – og der var altid noteret et udslag, når der skete noget bemærkelsesværdigt, som da en islamistisk tåbe i januar 2017 mejede folk ned på Westminster Bridge. Men dengang gav det så ikke anledning til en historie om eksploderet racisme.

Og hvad skete der så med de episoder, som de danske medier havde blæst så stort op? Jo, under retssagen og domsafsigelsen godt et år senere i september 2017 kom det frem, at den dræbte polak selv havde startet tumulten, og at det snarere var ham, der havde optrådt racistisk. Selve drabet var i øvrigt et udslag af fuldskab, dumhed og brutal vold. Det havde intet med hadforbrydelse – endsige brexit – at gøre. Men ikke ét dansk medie viste interesse i at berette om den dom. De havde jo også selv fældet en anden et år forinden.

Den smadrede rude i den spanske restaurant var heller ikke et tegn på had, for politiet behandlede sagen som et regulært indbrud. Graffitien på det polske kulturcenter kunne aflæses som: ’Fuck you, OMP’. OMP er en polsk tænketank, der i øvrigt havde talt kraftigt for brexit. Udtryk for racisme var heller ikke den sag.

Sagerne må stå som en lektie til alle medier, der konkluderer på forbrydelser, inden de fulde kendsgerninger er fremme. Så kan det godt være, at artiklerne var inspireret af og hentet fra britiske medier. I bedste fald er det så journalistisk dovenskab. I værste fald var det en bevidst strategi om, at brexit skulle have skyld for alt. I hvert fald kan man konstatere, at der var tale om en regulær lemmingeffekt i medierne, som drønede af sted uden at stille sig selv spørgsmålet, om der måske kunne være en anden vej at gå.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere