Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Medierne som vilde lemminger

17.410.742 briter blev en hed sommeraften i 2016 udråbt som medskyldige i drab. En polsk mand blev dræbt lidt nord for London, og det fik medierne til at drage endnu en stupid sammenhæng med brexit.

27. august 2016 blev en 40-årig polsk mand dræbt, da et knytnæveslag fra en blot 15-årig lokal dreng sendte ham til jorden, hvor han pådrog sig fatale hovedskader. Hele episoden i Harlow lidt nord for London var naturligvis tragisk. Men det var den efterfølgende mediedækning i den grad også. Historien blev et symbol på, hvordan medierne i jagten på negative brexit-historier slugte alt råt og satte al sund fornuft ud af kraft.

To måneder forinden havde godt 17 mio. briter sørget for et flertal i afstemningen, der betød, at Storbritannien skulle forlade EU. Et af hovedtemaerne under hele brexit var, at briterne gerne ville stoppe indvandringen fra særligt Østeuropa. Nu blev en polak så dræbt i britiske gader. Der måtte selvfølgelig være tale om en hadforbrydelse som følge af brexit, mente den glubske presse. Da der i dagene forinden var blevet slået en rude ind i en spansk restaurant og malet graffiti på et polsk kulturcenter, gik medierne i selvsving, som var vi vidne til vor tids krystalnat.

»Overfaldene skal ses i sammenhæng med højrefløjens kampagne forud for Storbritanniens afstemning om EU,« måtte man ifølge Radioavisen på P1 forstå.

På dr.dk blev hadforbrydelser betegnet som ’et uhyggeligt fænomen, som der er set en bølge af i England i tiden efter brexit-afstemningen’.

Tv2.dk skrev, at ’lige siden afstemningen har mange østeuropæere følt sig som jaget vildt. Det er, som om afstemningen udløste et had til dem’. Berlingske mente, at ’situationen er blevet yderligere anspændt efter drabet på en 40-årig polsk fabriksarbejder’.

Og så gik journalisterne ellers på jagt efter tal og rapporter, der kunne bakke deres forhastede teorier op.

’Antallet af anmeldte hadforbrydelser i Storbritannien er steget markant, siden briterne stemte sig ud af EU’, skrev Ritzau.

I en artikel på dr.dk under overskriften ’Polak i Storbritannien: Min familie føler sig ikke længere tryg’ henviste mediet til, at antallet af anmeldelser af hadforbrydelser var steget 57 procent i perioden 23.-26. juni i forhold til perioden 23.-26. maj.

Men hvad er det for en nytteløs tidsmæssig sammenligning? Så vil man da finde historier for historiernes skyld. Der var i øvrigt tale om 85 anmeldelser mod 54. En helt igennem latterlig opgørelse, der byggede på små tal. Desuden byggede artiklen på fem anonyme kilder, som havde skrevet til den engelske avis The Guardian med deres oplevelser. Jøsses.

Dr.dk fortsatte mediets serie af dårskab med en artikel om, at antallet af anmeldelser af hadforbrydelser på politiets onlineportal var steget med over 500 procent i ugen efter EU-afstemningen. Begrundelsen lød: ’Forlad-kampagnen er blevet beskyldt for at puste til fremmedhad og racisme, og en stor del af kampagnen har handlet om integration’. Der var her tale om en stigning til 331 anmeldelser mod normalt 63 på en gennemsnitsuge. Altså relativt små tal i en britisk befolkning på godt 60 mio. mennesker.

Henvendelser om racisme er eksploderet efter brexit’, påstod tv2.dk i en overskrift. Problemet med den artikel var, at rygdækningen var en undersøgelse, der ikke skelnede mellem forskellige hadforbrydelser. De fleste af dem var i øvrigt rettet mod seksuelle minoriteter, handicappede og transkønnede – noget, der i hvert fald ikke kunne relateres til brexit. Der var desuden sket en generel stigning i den seneste håndfuld år i hadforbrydelser – og der var altid noteret et udslag, når der skete noget bemærkelsesværdigt, som da en islamistisk tåbe i januar 2017 mejede folk ned på Westminster Bridge. Men dengang gav det så ikke anledning til en historie om eksploderet racisme.

Og hvad skete der så med de episoder, som de danske medier havde blæst så stort op? Jo, under retssagen og domsafsigelsen godt et år senere i september 2017 kom det frem, at den dræbte polak selv havde startet tumulten, og at det snarere var ham, der havde optrådt racistisk. Selve drabet var i øvrigt et udslag af fuldskab, dumhed og brutal vold. Det havde intet med hadforbrydelse – endsige brexit – at gøre. Men ikke ét dansk medie viste interesse i at berette om den dom. De havde jo også selv fældet en anden et år forinden.

Den smadrede rude i den spanske restaurant var heller ikke et tegn på had, for politiet behandlede sagen som et regulært indbrud. Graffitien på det polske kulturcenter kunne aflæses som: ’Fuck you, OMP’. OMP er en polsk tænketank, der i øvrigt havde talt kraftigt for brexit. Udtryk for racisme var heller ikke den sag.

Sagerne må stå som en lektie til alle medier, der konkluderer på forbrydelser, inden de fulde kendsgerninger er fremme. Så kan det godt være, at artiklerne var inspireret af og hentet fra britiske medier. I bedste fald er det så journalistisk dovenskab. I værste fald var det en bevidst strategi om, at brexit skulle have skyld for alt. I hvert fald kan man konstatere, at der var tale om en regulær lemmingeffekt i medierne, som drønede af sted uden at stille sig selv spørgsmålet, om der måske kunne være en anden vej at gå.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der, hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere