Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De økonomiske besserwissere

Når medierne ikke har brugt spalteplads på at håne den britiske premierminister, Theresa Mays, opførsel og forhandlingsevne, briternes manglende EU-respekt og deres kugleskøre unionsfarvel, har de plastret de deres Brexit-historier til med såkaldte økonomiske eksperter, hvis forkvaklede forudsigelser var på højde med en vejrudsigt, der lover sne i juli.

Medierne har blandt andet brugt Brexit-forløbet til at fortsætte årtiers tendens med absurde beregninger om EU’s betydning. Et væld af eksperter spåede, at den rene økonomiske undergang sågar ville ramme os langt før briternes oprindelige udmeldelsesdato. Sådan gik det dog langt fra.

Allerede inden Brexit-afstemningen 23. juni 2016 blev profetierne om dommedag foldet ud. En analysechef fra Danske Bank tordnede på dr.dk i april 2016 med følgerne af det skrækscenarie, det bestemt måtte være, hvis briterne skulle være så dumdristige at melde sig ud af EU.

Banken forudså, at ’Brexit ville gøre rigtig ondt på dansk økonomi’, og at Danmark allerede få måneder efter afstemningen ville komme i recession - altså opleve et fald i BNP mindst to måneder i træk.

Det skete så ikke.

Det danske BNP steg derimod, og der var fortsat vækst i dansk økonomi. Bankens analysechef mente også, at Brexit kunne medføre deflation - altså faldende priser og stigende arbejdsløshed.

Det skete så heller ikke.

Priser på danskproducerede varer steg, og der var omvendt en øget beskæftigelse.

De kloge hoveder fra Danske Bank fortsatte blot et par dage før selve afstemningen i Børsen. Bankens bedste estimat - som en cheføkonom selv benævnte det - var, at væksten ville blive ramt allerede i anden halvdel af 2016, og i løbet af 2017 ville den så tilmed falde til under en procent.

Det skete så heller ikke.

Der var allerede i efteråret 2016 positive vækstsignaler i både Europa og USA, og dansk økonomi kom decideret flyvende ud af 2017 med en vækst på to procent.

Det er temmelig bizart at lave sådanne lange økonomiske fremskrivninger, når disse profeter end ikke kan forudsige noget på den korte bane. Det er noget nonsens og virker til at blive bragt i medierne, alene fordi det passer ind i en given politisk agenda.

Allerede blot en måned efter afstemningen var eksperterne åbenbart så skråsikre, at de udtalte sig om konsekvenserne, som var de den pureste sandhed. Der var også en klar tendens til, at når en ekspert havde sagt noget, der ikke holdt stik, forsøgte eksperten da bare igen lidt senere. Særligt galt gik det for en senioranalytiker fra Danske Bank.

»Vi har nu for første gang klare tegn på, hvordan vælgernes beslutning om at forlade EU har ramt den britiske økonomi - og den har ramt hårdt. Økonomien er simpelthen i bakgear nu,« sagde analytikeren til Politiken.

Årsagen var, at det såkaldte PMI-indeks - et nøgletal, der indikerer indkøbschefers forventninger til den kommende tid - havde været på nedtur i juli, den første måned efter Brexit-afstemningen. Før var konsekvenser baseret på rent gætværk, men nu stod de mejslet i granit, lod journalisten vide. Bunden var simpelthen på vej ud af den britiske økonomi.

Samme ekspert måtte dog kort efter notere i en pressemeddelelse, at det kun var en midlertidig nedtur, og at PMI-tallene allerede i august igen sprang i vejret som aldrig før set. Nå, for katten.

»Det kan være, at Brexit er et af de økonomiske chok, som vi har overvurderet betydningen af på den helt korte bane, men undervurderet betydningen af på den lidt længere bane,« måtte han siden undskylde til Ritzau.

Senioranalytikeren havde dog også et bud på en lidt længerevarende efterårsdepression:

»Det er klart, at hvis stemningen fortsætter, går økonomien formentlig i recession, og så kan det blive farligt og alvorligt for briterne. Hvis økonomien går i bakgear, vil ledigheden typisk stige, og lønningerne vil ikke stige så meget, som de ellers ville,« sagde han til Berlingske.

2016 sluttede med et PMI-indeks på sit højeste niveau siden juli 2015. Og samlet set var den britiske økonomi i vækst i sidste halvår af 2016. Nå, for katten.

»Man må derfor konkludere, at den kraftige vækstopbremsning, som vi havde formodet, er udeblevet,« måtte senioranalytikeren i januar 2017 notere i en pressemeddelelse.

Der var i det hele taget ikke hold i mange af de advarsler om økonomisk uvejr lige efter Brexit-afstemningen. Mon ikke det efterhånden er på tide, at medierne overvejer, hvilken vægt de giver disse økonomiske besserwissere fra banker med klare interesser, og hvordan de kan blive ved med at lade dem fremstå som orakler, når de ofte blot spreder unødig skræk og rædsel.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere