Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De økonomiske besserwissere

Når medierne ikke har brugt spalteplads på at håne den britiske premierminister, Theresa Mays, opførsel og forhandlingsevne, briternes manglende EU-respekt og deres kugleskøre unionsfarvel, har de plastret de deres Brexit-historier til med såkaldte økonomiske eksperter, hvis forkvaklede forudsigelser var på højde med en vejrudsigt, der lover sne i juli.

Medierne har blandt andet brugt Brexit-forløbet til at fortsætte årtiers tendens med absurde beregninger om EU’s betydning. Et væld af eksperter spåede, at den rene økonomiske undergang sågar ville ramme os langt før briternes oprindelige udmeldelsesdato. Sådan gik det dog langt fra.

Allerede inden Brexit-afstemningen 23. juni 2016 blev profetierne om dommedag foldet ud. En analysechef fra Danske Bank tordnede på dr.dk i april 2016 med følgerne af det skrækscenarie, det bestemt måtte være, hvis briterne skulle være så dumdristige at melde sig ud af EU.

Banken forudså, at ’Brexit ville gøre rigtig ondt på dansk økonomi’, og at Danmark allerede få måneder efter afstemningen ville komme i recession - altså opleve et fald i BNP mindst to måneder i træk.

Det skete så ikke.

Det danske BNP steg derimod, og der var fortsat vækst i dansk økonomi. Bankens analysechef mente også, at Brexit kunne medføre deflation - altså faldende priser og stigende arbejdsløshed.

Det skete så heller ikke.

Priser på danskproducerede varer steg, og der var omvendt en øget beskæftigelse.

De kloge hoveder fra Danske Bank fortsatte blot et par dage før selve afstemningen i Børsen. Bankens bedste estimat - som en cheføkonom selv benævnte det - var, at væksten ville blive ramt allerede i anden halvdel af 2016, og i løbet af 2017 ville den så tilmed falde til under en procent.

Det skete så heller ikke.

Der var allerede i efteråret 2016 positive vækstsignaler i både Europa og USA, og dansk økonomi kom decideret flyvende ud af 2017 med en vækst på to procent.

Det er temmelig bizart at lave sådanne lange økonomiske fremskrivninger, når disse profeter end ikke kan forudsige noget på den korte bane. Det er noget nonsens og virker til at blive bragt i medierne, alene fordi det passer ind i en given politisk agenda.

Allerede blot en måned efter afstemningen var eksperterne åbenbart så skråsikre, at de udtalte sig om konsekvenserne, som var de den pureste sandhed. Der var også en klar tendens til, at når en ekspert havde sagt noget, der ikke holdt stik, forsøgte eksperten da bare igen lidt senere. Særligt galt gik det for en senioranalytiker fra Danske Bank.

»Vi har nu for første gang klare tegn på, hvordan vælgernes beslutning om at forlade EU har ramt den britiske økonomi - og den har ramt hårdt. Økonomien er simpelthen i bakgear nu,« sagde analytikeren til Politiken.

Årsagen var, at det såkaldte PMI-indeks - et nøgletal, der indikerer indkøbschefers forventninger til den kommende tid - havde været på nedtur i juli, den første måned efter Brexit-afstemningen. Før var konsekvenser baseret på rent gætværk, men nu stod de mejslet i granit, lod journalisten vide. Bunden var simpelthen på vej ud af den britiske økonomi.

Samme ekspert måtte dog kort efter notere i en pressemeddelelse, at det kun var en midlertidig nedtur, og at PMI-tallene allerede i august igen sprang i vejret som aldrig før set. Nå, for katten.

»Det kan være, at Brexit er et af de økonomiske chok, som vi har overvurderet betydningen af på den helt korte bane, men undervurderet betydningen af på den lidt længere bane,« måtte han siden undskylde til Ritzau.

Senioranalytikeren havde dog også et bud på en lidt længerevarende efterårsdepression:

»Det er klart, at hvis stemningen fortsætter, går økonomien formentlig i recession, og så kan det blive farligt og alvorligt for briterne. Hvis økonomien går i bakgear, vil ledigheden typisk stige, og lønningerne vil ikke stige så meget, som de ellers ville,« sagde han til Berlingske.

2016 sluttede med et PMI-indeks på sit højeste niveau siden juli 2015. Og samlet set var den britiske økonomi i vækst i sidste halvår af 2016. Nå, for katten.

»Man må derfor konkludere, at den kraftige vækstopbremsning, som vi havde formodet, er udeblevet,« måtte senioranalytikeren i januar 2017 notere i en pressemeddelelse.

Der var i det hele taget ikke hold i mange af de advarsler om økonomisk uvejr lige efter Brexit-afstemningen. Mon ikke det efterhånden er på tide, at medierne overvejer, hvilken vægt de giver disse økonomiske besserwissere fra banker med klare interesser, og hvordan de kan blive ved med at lade dem fremstå som orakler, når de ofte blot spreder unødig skræk og rædsel.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
20.01.20, 14:52
En ny rystende rapport viser, at muslimske kvinder fortsat er udsat for social kontrol i forhold til deres ægteskab. Det skal der laves om på. Vejen går gennem moskeerne, hvor der skal gøres op med kvindeundertrykkende holdninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.01.20, 14:52
Nationalkonservative EU-modstandere fylder i debatten, men har ikke opbakning i befolkningen Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.01.20, 11:12
Politikerne kan ikke sidde den nuværende udvikling, hvor Facebook vurderer og blokerer, overhørig, og det kan blive farligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.20, 22:20
Det går muntert for sig i den fagre, nye, politisk korrekte verden. Underholdningsværdien er uovertruffen. Læs mere
Af Martin Ågerup
19.01.20, 21:44
For en gangs skyld er jeg enig med Enhedslisten. Borgmestre skal ikke tjene ekstra på bestyrelsesarbejde. Folketinget bør gribe ind. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.20, 10:00
Ved skæbnens ironi blev jeg nytårsaften bænket sammen med en hel flok terapeuter. Det blev en længere snak. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.20, 23:16
Det grønlandske parti Atassut vil ikke fortsat deltage, hvis det blot er spild af økonomiske ressourcer. Det forstår jeg godt og har også flere gange foreslået at sætte den på hold af samme årsag. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.20, 08:44
Da reformen blev indført, mente regeringen, at vi bare skulle være tålmodige, så ville den virke. Nu er den igen evalueret og dumper – til -3 endda. Hvor længe skal vi vente? Hvor længe skal vi være tålmodige, i et håb om at reformen virker »lige om lidt«? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere