Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danske journalister er nyttige idioter

Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder

Som man spørger, får man svar. Det gamle mundheld er et godt eksempel på, at det er muligt at få vidt divergerende svar til samme sag, hvis blot der spørges på forskellig vis.

Og hvad kan jeg så bruge det konkret til, tænker du nok? Jo, forleden fulgte jeg med interesse en debat på fætter-kusine-intranettet Twitter, hvor journalister prøvede en noget ukendt disciplin: selvrefleksion over eget fags fejl.

En journalist begyndte debatten med retorisk at spørge: »Er det ikke grundlæggende et skråplan, at medier på denne måde bringer målinger, der er købt og betalt af en interesseorganisation?«

Oprigtigt interesseret satte jeg mig til rette for at følge debatten og for at se, hvad journalister mente om et yderst udbredt fænomen i dansk journalistik. Og alle stemte i: Det er et skråplan, som binder medierne op på en bestemt dagsorden, som journalistikken skal være uafhængig af. Selv om jeg er meget enig med konklusionen om, at det er et skråplan, følte jeg mig også hensat til skåltaler fra diverse topchefer, der med glitrende CSR-politikker i hånden forklarer, at det f.eks. skal være slut med social dumping, og der nu skal tages samfundsansvar. Men alle i lokalet ved, at det blot er fine ord, og i næste uge gør vi, som vi plejer.

Debatten spredte sig hurtigt på Twitter, og en af dem, der var enig i problematikken, var Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen. Han erkendte dog, at det også forekom på Altinget, og det må man i sandhed sige, det gør. Man skal faktisk ikke mere end fjorten dage tilbage, hvor Altinget legede nyttig idiot for den ultraproeuropæiske Tænketanken Europa, der får Det Radikale Venstre til at ligne EU-modstandere.

Her blev det konkluderet, at danskernes skepsis over for brexit er steget, fordi en måling viste, at 57 pct. af danskerne mener, at brexit er et dårligt valg for Storbritannien. En tilsvarende måling fra maj 2018 viste, at 48 pct. fandt brexit et dårligt valg.

Ud over det er ufatteligt præmaturt at bede folk på nuværende tidspunkt forholde sig til brexit som godt eller skidt, når forhandlingerne ikke engang er slut endnu, er det næsten værre, at Altinget lader sig spænde for en politisk vogn. Ved at alliere sig med en partskilde med en klar politisk dagsorden, der ønsker Danmark så integreret som muligt i EU og derved er store modstandere af brexit, har Altinget reelt ladet andre være penneførere for deres historier. For hvilken viden har Altinget om præmissen for spørgsmålene stillet i målingen, og hvilke andre spørgsmål er der mon blevet stillet? Mit bud er ingen, og det bør give anledning til selvransagelse hos Altinget og co.

Selv om jeg ved, at journalister elsker talhistorier (fordi det er nemt), der er serveret af organisationer med en politisk dagsorden, chokerer det mig alligevel, at Altinget langtfra står alene med denne form for dovenskabsjournalistik.

Et af de grelle eksempler kunne man læse i Politiken 20. januar. Her lød overskriften, at ”Hver anden dansker vil have Danmark med i en EU-hær”. Målingen, som artiklen refererede til, kom fra Tænketanken Europa, der har som erklæret mål, at Danmark skal af med alle forbeholdene, også forsvarsforbeholdet. Målingens ophavsmænd var ikke det værste ved artiklen, men derimod hvordan man konkluderede resultatet.

37 pct. ønsker – ifølge målingen fra Yougov – at bevare retsforbeholdet, mens 49 pct. ønsker, at Danmark skal deltage i EU’s forsvarssamarbejde. Et særpræget resultat, al den stund at svarene er hinandens modsætninger, fordi vi ikke kan deltage i forsvarssamarbejdet uden at ophæve forsvarsforbeholdet. Men Politiken valgte at vinkle på det tredje spørgsmål, som deltagerne skulle forholde sig til – nemlig om Danmark skal deltage i en EU-hær. Og det var der 50 pct., der var »delvis eller helt enige i«.

Men blev deltagerne forholdt, at forudsætningen for at deltage i en EU-hær er at ophæve forsvarsforbeholdet? Nej, selvfølgelig blev de ikke det, for Tænketanken Europa ved udmærket godt, at deltagere i meningsmålinger har en tendens til at favorisere det bestående, altså status quo. Og det ville i dette tilfælde formentlig betyde, at der ikke vil være flertal for at deltage i noget af EU’s forsvarssamarbejde, hvis forbeholdet samtidig skal ophæves. Og hvordan forklarede Politiken så læserne, at der – trods lysten til at deltage i EU’s forsvarssamarbejde – også er flertal for at bevare forsvarsforbeholdet samtidig med? Jo, det var heldigvis så belejligt for Politiken, at kilden, der havde leveret meningsmålingen til den, Tænketanken Europa, også var leveringsdygtig i en ”ekspert”, der kunne skyde det misforhold ned med en typisk ”automatreaktion” om ikke at ville afgive suverænitet.

Man får som sagt svar, som man spørger, og i det spil lader medierne sig flittigt bruge af organisationer med politiske dagsordner. Man kan håbe, at debatten forleden på Twitter vil føre til en selvransagelse hos medierne, men jeg har min tvivl.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
20.01.20, 14:52
En ny rystende rapport viser, at muslimske kvinder fortsat er udsat for social kontrol i forhold til deres ægteskab. Det skal der laves om på. Vejen går gennem moskeerne, hvor der skal gøres op med kvindeundertrykkende holdninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.01.20, 14:52
Nationalkonservative EU-modstandere fylder i debatten, men har ikke opbakning i befolkningen Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.01.20, 11:12
Politikerne kan ikke sidde den nuværende udvikling, hvor Facebook vurderer og blokerer, overhørig, og det kan blive farligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.20, 22:20
Det går muntert for sig i den fagre, nye, politisk korrekte verden. Underholdningsværdien er uovertruffen. Læs mere
Af Martin Ågerup
19.01.20, 21:44
For en gangs skyld er jeg enig med Enhedslisten. Borgmestre skal ikke tjene ekstra på bestyrelsesarbejde. Folketinget bør gribe ind. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.20, 10:00
Ved skæbnens ironi blev jeg nytårsaften bænket sammen med en hel flok terapeuter. Det blev en længere snak. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.20, 23:16
Det grønlandske parti Atassut vil ikke fortsat deltage, hvis det blot er spild af økonomiske ressourcer. Det forstår jeg godt og har også flere gange foreslået at sætte den på hold af samme årsag. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.20, 08:44
Da reformen blev indført, mente regeringen, at vi bare skulle være tålmodige, så ville den virke. Nu er den igen evalueret og dumper – til -3 endda. Hvor længe skal vi vente? Hvor længe skal vi være tålmodige, i et håb om at reformen virker »lige om lidt«? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere