Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danske journalister er nyttige idioter

Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder

Som man spørger, får man svar. Det gamle mundheld er et godt eksempel på, at det er muligt at få vidt divergerende svar til samme sag, hvis blot der spørges på forskellig vis.

Og hvad kan jeg så bruge det konkret til, tænker du nok? Jo, forleden fulgte jeg med interesse en debat på fætter-kusine-intranettet Twitter, hvor journalister prøvede en noget ukendt disciplin: selvrefleksion over eget fags fejl.

En journalist begyndte debatten med retorisk at spørge: »Er det ikke grundlæggende et skråplan, at medier på denne måde bringer målinger, der er købt og betalt af en interesseorganisation?«

Oprigtigt interesseret satte jeg mig til rette for at følge debatten og for at se, hvad journalister mente om et yderst udbredt fænomen i dansk journalistik. Og alle stemte i: Det er et skråplan, som binder medierne op på en bestemt dagsorden, som journalistikken skal være uafhængig af. Selv om jeg er meget enig med konklusionen om, at det er et skråplan, følte jeg mig også hensat til skåltaler fra diverse topchefer, der med glitrende CSR-politikker i hånden forklarer, at det f.eks. skal være slut med social dumping, og der nu skal tages samfundsansvar. Men alle i lokalet ved, at det blot er fine ord, og i næste uge gør vi, som vi plejer.

Debatten spredte sig hurtigt på Twitter, og en af dem, der var enig i problematikken, var Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen. Han erkendte dog, at det også forekom på Altinget, og det må man i sandhed sige, det gør. Man skal faktisk ikke mere end fjorten dage tilbage, hvor Altinget legede nyttig idiot for den ultraproeuropæiske Tænketanken Europa, der får Det Radikale Venstre til at ligne EU-modstandere.

Her blev det konkluderet, at danskernes skepsis over for brexit er steget, fordi en måling viste, at 57 pct. af danskerne mener, at brexit er et dårligt valg for Storbritannien. En tilsvarende måling fra maj 2018 viste, at 48 pct. fandt brexit et dårligt valg.

Ud over det er ufatteligt præmaturt at bede folk på nuværende tidspunkt forholde sig til brexit som godt eller skidt, når forhandlingerne ikke engang er slut endnu, er det næsten værre, at Altinget lader sig spænde for en politisk vogn. Ved at alliere sig med en partskilde med en klar politisk dagsorden, der ønsker Danmark så integreret som muligt i EU og derved er store modstandere af brexit, har Altinget reelt ladet andre være penneførere for deres historier. For hvilken viden har Altinget om præmissen for spørgsmålene stillet i målingen, og hvilke andre spørgsmål er der mon blevet stillet? Mit bud er ingen, og det bør give anledning til selvransagelse hos Altinget og co.

Selv om jeg ved, at journalister elsker talhistorier (fordi det er nemt), der er serveret af organisationer med en politisk dagsorden, chokerer det mig alligevel, at Altinget langtfra står alene med denne form for dovenskabsjournalistik.

Et af de grelle eksempler kunne man læse i Politiken 20. januar. Her lød overskriften, at ”Hver anden dansker vil have Danmark med i en EU-hær”. Målingen, som artiklen refererede til, kom fra Tænketanken Europa, der har som erklæret mål, at Danmark skal af med alle forbeholdene, også forsvarsforbeholdet. Målingens ophavsmænd var ikke det værste ved artiklen, men derimod hvordan man konkluderede resultatet.

37 pct. ønsker – ifølge målingen fra Yougov – at bevare retsforbeholdet, mens 49 pct. ønsker, at Danmark skal deltage i EU’s forsvarssamarbejde. Et særpræget resultat, al den stund at svarene er hinandens modsætninger, fordi vi ikke kan deltage i forsvarssamarbejdet uden at ophæve forsvarsforbeholdet. Men Politiken valgte at vinkle på det tredje spørgsmål, som deltagerne skulle forholde sig til – nemlig om Danmark skal deltage i en EU-hær. Og det var der 50 pct., der var »delvis eller helt enige i«.

Men blev deltagerne forholdt, at forudsætningen for at deltage i en EU-hær er at ophæve forsvarsforbeholdet? Nej, selvfølgelig blev de ikke det, for Tænketanken Europa ved udmærket godt, at deltagere i meningsmålinger har en tendens til at favorisere det bestående, altså status quo. Og det ville i dette tilfælde formentlig betyde, at der ikke vil være flertal for at deltage i noget af EU’s forsvarssamarbejde, hvis forbeholdet samtidig skal ophæves. Og hvordan forklarede Politiken så læserne, at der – trods lysten til at deltage i EU’s forsvarssamarbejde – også er flertal for at bevare forsvarsforbeholdet samtidig med? Jo, det var heldigvis så belejligt for Politiken, at kilden, der havde leveret meningsmålingen til den, Tænketanken Europa, også var leveringsdygtig i en ”ekspert”, der kunne skyde det misforhold ned med en typisk ”automatreaktion” om ikke at ville afgive suverænitet.

Man får som sagt svar, som man spørger, og i det spil lader medierne sig flittigt bruge af organisationer med politiske dagsordner. Man kan håbe, at debatten forleden på Twitter vil føre til en selvransagelse hos medierne, men jeg har min tvivl.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere