Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danske journalister er nyttige idioter

Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder

Som man spørger, får man svar. Det gamle mundheld er et godt eksempel på, at det er muligt at få vidt divergerende svar til samme sag, hvis blot der spørges på forskellig vis.

Og hvad kan jeg så bruge det konkret til, tænker du nok? Jo, forleden fulgte jeg med interesse en debat på fætter-kusine-intranettet Twitter, hvor journalister prøvede en noget ukendt disciplin: selvrefleksion over eget fags fejl.

En journalist begyndte debatten med retorisk at spørge: »Er det ikke grundlæggende et skråplan, at medier på denne måde bringer målinger, der er købt og betalt af en interesseorganisation?«

Oprigtigt interesseret satte jeg mig til rette for at følge debatten og for at se, hvad journalister mente om et yderst udbredt fænomen i dansk journalistik. Og alle stemte i: Det er et skråplan, som binder medierne op på en bestemt dagsorden, som journalistikken skal være uafhængig af. Selv om jeg er meget enig med konklusionen om, at det er et skråplan, følte jeg mig også hensat til skåltaler fra diverse topchefer, der med glitrende CSR-politikker i hånden forklarer, at det f.eks. skal være slut med social dumping, og der nu skal tages samfundsansvar. Men alle i lokalet ved, at det blot er fine ord, og i næste uge gør vi, som vi plejer.

Debatten spredte sig hurtigt på Twitter, og en af dem, der var enig i problematikken, var Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen. Han erkendte dog, at det også forekom på Altinget, og det må man i sandhed sige, det gør. Man skal faktisk ikke mere end fjorten dage tilbage, hvor Altinget legede nyttig idiot for den ultraproeuropæiske Tænketanken Europa, der får Det Radikale Venstre til at ligne EU-modstandere.

Her blev det konkluderet, at danskernes skepsis over for brexit er steget, fordi en måling viste, at 57 pct. af danskerne mener, at brexit er et dårligt valg for Storbritannien. En tilsvarende måling fra maj 2018 viste, at 48 pct. fandt brexit et dårligt valg.

Ud over det er ufatteligt præmaturt at bede folk på nuværende tidspunkt forholde sig til brexit som godt eller skidt, når forhandlingerne ikke engang er slut endnu, er det næsten værre, at Altinget lader sig spænde for en politisk vogn. Ved at alliere sig med en partskilde med en klar politisk dagsorden, der ønsker Danmark så integreret som muligt i EU og derved er store modstandere af brexit, har Altinget reelt ladet andre være penneførere for deres historier. For hvilken viden har Altinget om præmissen for spørgsmålene stillet i målingen, og hvilke andre spørgsmål er der mon blevet stillet? Mit bud er ingen, og det bør give anledning til selvransagelse hos Altinget og co.

Selv om jeg ved, at journalister elsker talhistorier (fordi det er nemt), der er serveret af organisationer med en politisk dagsorden, chokerer det mig alligevel, at Altinget langtfra står alene med denne form for dovenskabsjournalistik.

Et af de grelle eksempler kunne man læse i Politiken 20. januar. Her lød overskriften, at ”Hver anden dansker vil have Danmark med i en EU-hær”. Målingen, som artiklen refererede til, kom fra Tænketanken Europa, der har som erklæret mål, at Danmark skal af med alle forbeholdene, også forsvarsforbeholdet. Målingens ophavsmænd var ikke det værste ved artiklen, men derimod hvordan man konkluderede resultatet.

37 pct. ønsker – ifølge målingen fra Yougov – at bevare retsforbeholdet, mens 49 pct. ønsker, at Danmark skal deltage i EU’s forsvarssamarbejde. Et særpræget resultat, al den stund at svarene er hinandens modsætninger, fordi vi ikke kan deltage i forsvarssamarbejdet uden at ophæve forsvarsforbeholdet. Men Politiken valgte at vinkle på det tredje spørgsmål, som deltagerne skulle forholde sig til – nemlig om Danmark skal deltage i en EU-hær. Og det var der 50 pct., der var »delvis eller helt enige i«.

Men blev deltagerne forholdt, at forudsætningen for at deltage i en EU-hær er at ophæve forsvarsforbeholdet? Nej, selvfølgelig blev de ikke det, for Tænketanken Europa ved udmærket godt, at deltagere i meningsmålinger har en tendens til at favorisere det bestående, altså status quo. Og det ville i dette tilfælde formentlig betyde, at der ikke vil være flertal for at deltage i noget af EU’s forsvarssamarbejde, hvis forbeholdet samtidig skal ophæves. Og hvordan forklarede Politiken så læserne, at der – trods lysten til at deltage i EU’s forsvarssamarbejde – også er flertal for at bevare forsvarsforbeholdet samtidig med? Jo, det var heldigvis så belejligt for Politiken, at kilden, der havde leveret meningsmålingen til den, Tænketanken Europa, også var leveringsdygtig i en ”ekspert”, der kunne skyde det misforhold ned med en typisk ”automatreaktion” om ikke at ville afgive suverænitet.

Man får som sagt svar, som man spørger, og i det spil lader medierne sig flittigt bruge af organisationer med politiske dagsordner. Man kan håbe, at debatten forleden på Twitter vil føre til en selvransagelse hos medierne, men jeg har min tvivl.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere