Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dommedagsprofeter burde skamme sig

Ja-partiernes og "EU-eksperternes" skræmmekampagne gik naturligvis ikke i opfyldelse. De dystre forudsigelser i forbindelse med et nej til at afskaffe retsforbeholdet er gjort eftertrykkeligt til skamme.

»Hvad får du med et nej? Begejstrede børnelokkere.«
»Hjælp politiet med at stoppe kvindehandel – Stem ja.«

Sådan lød to af ja-partiernes usmagelige plakater op til retsforbeholdsafstemningen i december 2015. Plakater, der ud over den tåkrummende tekst også var grafisk prydet med babysutter og små skræmte piger, der gemte sig for de meget begejstrede børnelokkere, som vi, der anbefalede et nej, jo åbenbart stod klar til at hjælpe.

Samme lavpunkt inden for politisk argumentation blev leveret, da min kollega i Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen på De Konservatives landsråd op til folkeafstemningen gik på talerstolen med ordene:

»Hvis man har sympati for pædofile, rumænske tyvebander, narkokriminelle, som krydser grænserne, eller folk fra Nigeria, som begår cyberkriminalitet, så kan jeg forstå dem, der overvejer et nej 3. december,«

Bendtsen blev flankeret af nuværende minister og daværende medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, Ulla Tørnæs, da hun i Retsavisen op til folkeafstemningen i 2015 proklamerede, at Danmark helt ville miste adgang til søgninger i Europol med et nej.

Selv om ja-partierne havde skrabet bunden og haft opbakning hos diverse EU-glade ”eksperter” og endda aviser, der på deres forsider på selve valgdagen proklamerede deres store anbefaling til et ja, blev det som bekendt et klart nej fra danskerne. Derfor måtte der findes nye metoder til at overbevise danskerne om den desillusionerede fremtid, som de – ifølge ja-partierne og eksperterne – nu havde stemt for.

Derfor agerede en række ”eksperter” bålpustepind for ja-partiernes nu tvivlsomme gløder, og på Tænketanken EUROPA’s hjemmeside, altså den proeuropæiske tænketank, der aktivt arbejder for mere EU-integration, kunne man i et notat den 11. marts 2016 læse:

»At gå efter en særaftale er faktisk at gamble med Danmarks sikkerhed, fordi den ifølge Bjarke Møller (direktør i Tænketanken EUROPA) ikke kan falde på plads, inden Danmark tvinges ud af samarbejdet.«

Virkeligheden indhentede dommedagsretorikken, og Danmark fik en særaftale 27. april 2017, der betød, at Danmark forblev i Europol efter 1. maj, hvor politisamarbejdet overgik fra mellemstatsligt til overstatsligt samarbejde. Endda en særaftale, der er bedre end noget andet land har opnået – herunder Norge – og en aftale, der sikrer dansk politis adgang til at søge umiddelbart i EU’s databaser samt fortsættelse af dansk tilstedeværelse ved Europol i Haag og i Europols bestyrelse som observatør. En aftale, der også senere blev kaldt »operativt tilfredsstillende«, da Rigspolitiet i et svar til Folketinget vurderede de eventuelle forsinkelser til ikke at have operativ betydning for dansk politi.

I sidste uge kom det så frem, at dansk politi søger mere end nogensinde før i Europol. Ifølge Rigspolitiet foretog dansk politi 159.326 søgninger i 2018, som er det første hele år, hvor Danmark ikke har været medlem af politisamarbejdet, og hvor søgningerne derfor er foregået i henhold til den særaftale, der blev forhandlet på plads. Til sammenligning havde Danmark 88.000 søgninger i 2017, hvor Danmark ellers havde adgang til databasen på lige fod med de andre medlemslande.
Selv om Rigspolitiet retfærdigvis påpeger, at en del af stigningen skyldes flere søgninger på flypassagerer, så taler tallene for sig selv. Ser man på antallet af søgninger og Rigspolitiets vurderinger af den aftale, som vi ellers fik at vide slet ikke kunne forhandles på plads, var ja-kampagnen jo en notorisk løgn.

Ja-partiernes propagandistiske kampagne står tilbage som en skamplet på den demokratiske oplysning til borgerne. Det er mig fuldstændig uforståeligt, at der ingen selvrefleksion eller indrømmelser har været fra partierne, og at eksperterne nu har forvandlet sig til spåkoner, der i glaskuglen åbenbart kan se, at aftalen ikke vil være tilstrækkelig.

Desværre for dem selv har de demagogiske kampagner i sidste ende formentligt skadet troværdigheden til deres proeuropæiske formidling mere, end det reelt har gavnet deres sag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Søren Gade
20.11.19, 08:55
Det er ikke rimeligt, at borgere fra andre EU-lande efter én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder. Jeg mener, at danske velfærdsydelser tilhører danskerne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.19, 23:03
Vi kender alt for lidt til hinanden indenfor Rigsfællesskabet Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.11.19, 22:28
Venstres formand har udtrykt sig stærkt problematisk på Venstres landsmøde. Læs mere
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
18.11.19, 16:34
Ledigheden i Danmark er rekordlav på cirka 4 procent. Men for de nyuddannede akademikere er ledigheden på hele 30 procent. Der er noget helt galt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.11.19, 22:30
60-70 pct. af os abonnerer efter Cas Muddes overbevisning på arvegods fra neofascistiske grupper. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere