Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dommedagsprofeter burde skamme sig

Ja-partiernes og "EU-eksperternes" skræmmekampagne gik naturligvis ikke i opfyldelse. De dystre forudsigelser i forbindelse med et nej til at afskaffe retsforbeholdet er gjort eftertrykkeligt til skamme.

»Hvad får du med et nej? Begejstrede børnelokkere.«
»Hjælp politiet med at stoppe kvindehandel – Stem ja.«

Sådan lød to af ja-partiernes usmagelige plakater op til retsforbeholdsafstemningen i december 2015. Plakater, der ud over den tåkrummende tekst også var grafisk prydet med babysutter og små skræmte piger, der gemte sig for de meget begejstrede børnelokkere, som vi, der anbefalede et nej, jo åbenbart stod klar til at hjælpe.

Samme lavpunkt inden for politisk argumentation blev leveret, da min kollega i Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen på De Konservatives landsråd op til folkeafstemningen gik på talerstolen med ordene:

»Hvis man har sympati for pædofile, rumænske tyvebander, narkokriminelle, som krydser grænserne, eller folk fra Nigeria, som begår cyberkriminalitet, så kan jeg forstå dem, der overvejer et nej 3. december,«

Bendtsen blev flankeret af nuværende minister og daværende medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, Ulla Tørnæs, da hun i Retsavisen op til folkeafstemningen i 2015 proklamerede, at Danmark helt ville miste adgang til søgninger i Europol med et nej.

Selv om ja-partierne havde skrabet bunden og haft opbakning hos diverse EU-glade ”eksperter” og endda aviser, der på deres forsider på selve valgdagen proklamerede deres store anbefaling til et ja, blev det som bekendt et klart nej fra danskerne. Derfor måtte der findes nye metoder til at overbevise danskerne om den desillusionerede fremtid, som de – ifølge ja-partierne og eksperterne – nu havde stemt for.

Derfor agerede en række ”eksperter” bålpustepind for ja-partiernes nu tvivlsomme gløder, og på Tænketanken EUROPA’s hjemmeside, altså den proeuropæiske tænketank, der aktivt arbejder for mere EU-integration, kunne man i et notat den 11. marts 2016 læse:

»At gå efter en særaftale er faktisk at gamble med Danmarks sikkerhed, fordi den ifølge Bjarke Møller (direktør i Tænketanken EUROPA) ikke kan falde på plads, inden Danmark tvinges ud af samarbejdet.«

Virkeligheden indhentede dommedagsretorikken, og Danmark fik en særaftale 27. april 2017, der betød, at Danmark forblev i Europol efter 1. maj, hvor politisamarbejdet overgik fra mellemstatsligt til overstatsligt samarbejde. Endda en særaftale, der er bedre end noget andet land har opnået – herunder Norge – og en aftale, der sikrer dansk politis adgang til at søge umiddelbart i EU’s databaser samt fortsættelse af dansk tilstedeværelse ved Europol i Haag og i Europols bestyrelse som observatør. En aftale, der også senere blev kaldt »operativt tilfredsstillende«, da Rigspolitiet i et svar til Folketinget vurderede de eventuelle forsinkelser til ikke at have operativ betydning for dansk politi.

I sidste uge kom det så frem, at dansk politi søger mere end nogensinde før i Europol. Ifølge Rigspolitiet foretog dansk politi 159.326 søgninger i 2018, som er det første hele år, hvor Danmark ikke har været medlem af politisamarbejdet, og hvor søgningerne derfor er foregået i henhold til den særaftale, der blev forhandlet på plads. Til sammenligning havde Danmark 88.000 søgninger i 2017, hvor Danmark ellers havde adgang til databasen på lige fod med de andre medlemslande.
Selv om Rigspolitiet retfærdigvis påpeger, at en del af stigningen skyldes flere søgninger på flypassagerer, så taler tallene for sig selv. Ser man på antallet af søgninger og Rigspolitiets vurderinger af den aftale, som vi ellers fik at vide slet ikke kunne forhandles på plads, var ja-kampagnen jo en notorisk løgn.

Ja-partiernes propagandistiske kampagne står tilbage som en skamplet på den demokratiske oplysning til borgerne. Det er mig fuldstændig uforståeligt, at der ingen selvrefleksion eller indrømmelser har været fra partierne, og at eksperterne nu har forvandlet sig til spåkoner, der i glaskuglen åbenbart kan se, at aftalen ikke vil være tilstrækkelig.

Desværre for dem selv har de demagogiske kampagner i sidste ende formentligt skadet troværdigheden til deres proeuropæiske formidling mere, end det reelt har gavnet deres sag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Christina Egelund
14.07.20, 22:10
Den gode nyhed er, at der relativt simpelt kan gøres noget godt: Hold reguleringsfingrene væk og sænk momsen! Det vil hjælpe et hårdt ramt erhverv, sikre arbejdspladser, eksport og dermed vækst. Til fælles gavn. Herzlichen Dank. Indtil da må vi leve med, at grænsehandlen boomer. I Tyskland. Og ministeren holder ferie. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.07.20, 15:27
Det er en demokratisk skandale. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.07.20, 13:26
Folketingets politikere bør støtte en stærkere organisering af grønlændere bosat i Danmark og dansktalende i Grønland. Vi skal styrke inddragelsen af de uofficielle mindretal i politik, som har relevans for dem.   Læs mere
Af Alex Vanopslagh
13.07.20, 17:09
Alle er forfærdede over sagen om den stakkels demente kvindes umenneskelige behandling, men de automatiske svar – flere penge og flere regler – vil næppe forhindre den slags sager i at opstå. Der er brug for et nybrud, hvor borgeren kommer før systemet. Læs mere
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, men det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere