Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er der forskel på, hvem man brutalt må overfalde?

Sent mandag aften i den tyske by Bremen overfaldt tre maskerede mænd en 66-årig mand. Overfaldet skete, da tre eller flere gerningsmænd ud af det blå troppede hætteklædte op og tævede løs med slag og spark i ansigtet på det forsvarsløse offer.

Offeret var den 66-årige Frank Magnitz, der er lokal leder af det tyske indvandrerkritiske og nationalkonservative Alternative für Deutschland i delstaten Bremen og medlem af Forbundsdagen. En politiker, der er kendt for at have skarpe holdninger til migration og indvandringsproblemerne i Tyskland. Billederne af offeret fra hospitalssengen, der er er delt på AfD’s Facebook-profil, understreger alvoren og grovheden i overfaldet af den tyske AfD-politiker, der er tæsket til uigenkendelighed.

Et voldsomt angreb mod en folkevalgt politiker, og et angreb rettet direkte mod demokratiet og retten til at ytre fuldstændig legitime politiske holdninger.

Samtidigt har man de seneste dage kunnet læse adskillige artikler og analyser om opråb og bekymring om den offentlige lov og orden fra både det britiske politi og parlament, efter at den konservative eksminister Anna Soubry, forleden blev udsat for nazi-tilråb foran parlamentet i London.

På samme måde opstod der stor harme og omtale, da Labour-politikeren Jo Cox i 2016 blev dræbt af en psykisk syg gerningsmand, og en stor diskussion om politisk vold inspireret af nynazisme og højreekstremisme opstod i kølvandet på drabet. Hændelsen foranledigede endda en stor kritik fra en række danske forskere og fagpersoner, der mente, at danske myndigheder i for høj grad fokuserede på islamisk ekstremisme og dermed overså truslen fra højreekstremismen.

I sidste halvår af 2018 blev højreekstremistisk vold også et stort debatteret emne blandt meningsdannere og politikere i Europa-Parlamentet, efter at det italienske medlem Eleonora Forenza fra den venstreorienterede gruppe og hendes assistent blev overfaldet ved en demonstration i Italien. Hændelsen medførte endda, at Europa-Parlamentet skulle stemme om en rapport, der fordømte neofascisme og bad EU-medlemslande fordømme og forbyde højreekstremistiske kræfter.

Med andre ord hændelser, der i tandem med andre angreb skabte en stor diskussion, et fokus og en stor forargelse over vold, overfald og drab på folkevalgte politikere og ikke mindst vores demokratiske rettigheder, som vi alle værner om.

Det synes dog desværre slående her næsten fire dage efter angrebet på den indvandrerkritiske AfD-politiker, at symfoniorkestret af medier, politikere og meningsdannere ikke har spillet samme melodi på samme oktav, som de gjorde ved de andre hændelser. Det brutale overfaldet mod en folkevalgt politiker i vores naboland fylder ikke ligefrem aviserne i Danmark, tværtimod. En række danske medier, heriblandt Danmarks Radio, TV 2, Politiken og Fyens Stiftstidende har vanen tro spredt en ensartet Ritzau-artikel om overfaldet. En dækning, der i al dens gloværdige vaghed må anses for ikke at vurdere det brutale overfald til at have yderligere relevans for offentligheden.

Eksempelvis har omtalen og forargelsen over nazi-tilråb mod en britisk eksminister versus et brutalt overfald mod tysk AfD-politiker indtil videre været ude af proportioner, hvis man vægter alvoren og grovheden som kriterie.

Voldelige overfald mod meningsdannere og folkevalgte politikere må i alle tilfælde og uanset politisk ståsted anses som et angreb på demokratiet. Angreb mod AfD-politikere er akkurat lige så forfærdelige som angreb mod alle andre, hvorfor jeg i dirrende spænding venter på reaktionerne og harmen, der naturligvis må vente lige rundt om hjørnet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
16.06.19, 06:05
Vi kan lukke øjnene, men står i et valg mellem nationalisme eller imperialisme. Læs mere
Af Anna Thygesen
14.06.19, 11:45
Det er egentlig vildt nok, at et parti, der i den grad bekender sig til markedskræfterne, ikke har fattet en brik, når det gælder partiets egne kunder i butikken. Læs mere
Af Signe Munk
13.06.19, 12:30
Vores forslag er en klimakonto, hvor vi justerer arbejdsmarkedsbidraget en smule og indfører en grøn topskat. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.06.19, 09:02
Især de to partier vil få en stadig stigende andel stemmer fra muslimer, der er antidemokratiske. Læs mere
Af Casper Hedegaard
12.06.19, 16:30
Som midterparti er det tæt på en naturlov, at Radikale Venstre skal med i regering, men denne gang bør vi holde os udenfor til at starte med. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.06.19, 13:42
Og er vores stemmer ligegyldige nu, hvor vi har sat kryds? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.06.19, 17:21
Et klassisk eksempel: Ikke fake news, men grov vildledning som følge af udeladte oplysninger. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.06.19, 11:30
Udendørssport foregår i Guds frie natur, det er en af dens dyder, og det skulle den gerne kunne fortsætte med. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
10.06.19, 22:37
Thulesen Dahl fortalte danskerne, at der er styr på udlændingepolitikken. De valgte at tro ham. Læs mere
Af Nauja Lynge
10.06.19, 21:28
Han har en vigtig opgave for sig som en af rigets sidste garanter for bevarelse af den danske stat. Læs mere