Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er der forskel på, hvem man brutalt må overfalde?

Sent mandag aften i den tyske by Bremen overfaldt tre maskerede mænd en 66-årig mand. Overfaldet skete, da tre eller flere gerningsmænd ud af det blå troppede hætteklædte op og tævede løs med slag og spark i ansigtet på det forsvarsløse offer.

Offeret var den 66-årige Frank Magnitz, der er lokal leder af det tyske indvandrerkritiske og nationalkonservative Alternative für Deutschland i delstaten Bremen og medlem af Forbundsdagen. En politiker, der er kendt for at have skarpe holdninger til migration og indvandringsproblemerne i Tyskland. Billederne af offeret fra hospitalssengen, der er er delt på AfD’s Facebook-profil, understreger alvoren og grovheden i overfaldet af den tyske AfD-politiker, der er tæsket til uigenkendelighed.

Et voldsomt angreb mod en folkevalgt politiker, og et angreb rettet direkte mod demokratiet og retten til at ytre fuldstændig legitime politiske holdninger.

Samtidigt har man de seneste dage kunnet læse adskillige artikler og analyser om opråb og bekymring om den offentlige lov og orden fra både det britiske politi og parlament, efter at den konservative eksminister Anna Soubry, forleden blev udsat for nazi-tilråb foran parlamentet i London.

På samme måde opstod der stor harme og omtale, da Labour-politikeren Jo Cox i 2016 blev dræbt af en psykisk syg gerningsmand, og en stor diskussion om politisk vold inspireret af nynazisme og højreekstremisme opstod i kølvandet på drabet. Hændelsen foranledigede endda en stor kritik fra en række danske forskere og fagpersoner, der mente, at danske myndigheder i for høj grad fokuserede på islamisk ekstremisme og dermed overså truslen fra højreekstremismen.

I sidste halvår af 2018 blev højreekstremistisk vold også et stort debatteret emne blandt meningsdannere og politikere i Europa-Parlamentet, efter at det italienske medlem Eleonora Forenza fra den venstreorienterede gruppe og hendes assistent blev overfaldet ved en demonstration i Italien. Hændelsen medførte endda, at Europa-Parlamentet skulle stemme om en rapport, der fordømte neofascisme og bad EU-medlemslande fordømme og forbyde højreekstremistiske kræfter.

Med andre ord hændelser, der i tandem med andre angreb skabte en stor diskussion, et fokus og en stor forargelse over vold, overfald og drab på folkevalgte politikere og ikke mindst vores demokratiske rettigheder, som vi alle værner om.

Det synes dog desværre slående her næsten fire dage efter angrebet på den indvandrerkritiske AfD-politiker, at symfoniorkestret af medier, politikere og meningsdannere ikke har spillet samme melodi på samme oktav, som de gjorde ved de andre hændelser. Det brutale overfaldet mod en folkevalgt politiker i vores naboland fylder ikke ligefrem aviserne i Danmark, tværtimod. En række danske medier, heriblandt Danmarks Radio, TV 2, Politiken og Fyens Stiftstidende har vanen tro spredt en ensartet Ritzau-artikel om overfaldet. En dækning, der i al dens gloværdige vaghed må anses for ikke at vurdere det brutale overfald til at have yderligere relevans for offentligheden.

Eksempelvis har omtalen og forargelsen over nazi-tilråb mod en britisk eksminister versus et brutalt overfald mod tysk AfD-politiker indtil videre været ude af proportioner, hvis man vægter alvoren og grovheden som kriterie.

Voldelige overfald mod meningsdannere og folkevalgte politikere må i alle tilfælde og uanset politisk ståsted anses som et angreb på demokratiet. Angreb mod AfD-politikere er akkurat lige så forfærdelige som angreb mod alle andre, hvorfor jeg i dirrende spænding venter på reaktionerne og harmen, der naturligvis må vente lige rundt om hjørnet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig med budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er leder af den danske delegation i ECR-gruppen i EU-Parlamentet. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.03.19, 19:02
Man konstaterer nøgternt, at de retoriske fronter skærpes. Nuvel, så lad os danse. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.03.19, 15:37
Nej – politikere skal ikke skamme sig over at bede om "gratis arbejdskraft" Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.03.19, 13:52
Folketingsmedlemmerne er de mest privilegerede i kongeriget. Læs mere
Af Signe Munk
21.03.19, 13:43
Jeg har hørt folk sige, at sygeplejersker ikke skal tale deres fag ned. Det synes jeg simpelthen er en fej påstand. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
21.03.19, 12:44
Hver dag er sparedag i den offentlige sektor. Her bliver der færre og færre penge til børn og ældre. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.03.19, 00:03
Husk den tone, vi har været præget af de seneste par år på valgdagen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
19.03.19, 22:18
Det er lige dele skægt og sørgeligt, når medlemmer af den selvdøde borgerlighed forsøger at tegne åndløs økonomisme som noget smukt. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.03.19, 21:42
Pia Kjærsgaards familiefjendtlige mødeledelse er med til at få småbørnsforældre med en politiker i maven til at overveje, om det er en god idé at stille op. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her