Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU gør mobilregningen dyrere

Det var løgn, da politikere proklamerede, at danskerne fremover kunne surfe frit på mobilen i udlandet uden at betale ekstra.

Intet er gratis, det ved enhver. Alligevel var et af de glædestrålende argumenter, at det nu blev gratis bruge data på mobilen, når man var på ferie i udlandet, da EU-Parlamentet sidste år besluttede at gøre det ulovligt for teleselskaberne at opkræve ekstrabetaling (det man kalder roaming), når kunderne – via deres mobiler – surfede på internettet i EU.

Tidligere havde det været sådan, at hvis man brugte sin mobiltelefon til at surfe på internettet i udlandet, kostede det ekstra. Men det besluttede parlamentet altså i 2017, at man ikke måtte længere.

De Radikales medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde, var en af bannerførerne på forslaget. Efter vedtagelsen var der ikke grænser for, hvor fantastisk det var. Det ville komme til at ske, uden at det kom til at koste ekstra for forbrugerne, lovede han.

»Det har været en lang kamp, der har stået på siden 2013. Dette er en sejr for forbrugeren, at de nu kan bruge data i alle EU-lande, uden at det skal koste dem ekstra,« som han sagde til nyhedsbureauet Ritzau.

Næsten for godt til at være sandt, ikke?

Som en direkte konsekvens af den frie roaming, valgte de fleste danske teleselskaber sidste år at hæve prisen for et abonnement med op til 20 kroner for at kompensere for de udgifter, den frie roaming ville påføre dem. Meget forståeligt, egentlig.

Indrømmet, det er da dejligt for os, der rejser rigtig meget mellem de forskellige EU-lande, at vi nu kan surfe løs, uden at det skal koste en formue. Men hvorfor skal alle de telekunder, der kun sjældent rejser udenlands være med til at betale for, at vi, nogle få privilegerede, kan slippe billigere? For det er jo lige præcis det, der sker, når teleselskaberne ender med at hæve prisen på alle abonnementerne fremfor at lade dem, der forårsager omkostningerne, betale.

Abonnementsstigningerne fik da også en TDC-kunde til at klage til Teleankenævnet. Nævnet har nu afgjort, at abonnementsstigningerne var i orden.

Så det var altså for godt til at være sandt, for intet er naturligvis gratis.

Selvfølgelig skal teleselskaberne have deres penge igen. Der er kun to til at betale – teleselskaberne eller forbrugerne. Og da teleselskaberne ikke ligefrem er velgørende organisationer, burde det ikke komme bag på nogen – heller ikke Jens Rohde – at forbrugerne kommer til at betale på den ene eller anden måde.

Mange MEP’ere har en intention om, at de skal ned til Bruxelles og lave en hel masse om. Men Europa-Parlamentet har det – hvis man ikke passer meget på – med at opsluge folk, inden man når at se sig om. Alt for mange bliver en del af systemet. Man begynder at se tingene fra Bruxelles, frem for at se dem fra en hjemlig dansk vinkel, og man begynder hurtigt at fokusere på MEP-problemer. Dette er endnu et godt eksempel på det. For nok virker forslaget måske umiddelbart meget fornuftigt, når man befinder sig meget i udlandet, og derfor vil have stor gavn af ændringen. Men hvad nu, hvis man er en, der højst rejser på ferie én gang om året og aldrig har været vant til at have sin telefon med? Så betyder det blot, at det bliver dyrere at have telefon til daglig.

Jens Rohde, der var bannerfører for at indføre forslaget, slår sig ofte op som en sand liberal stemme og frontkæmper. Men når vi nu skal være ærlige, så er der – undskyld mit franske – saftsuseme ikke meget liberalt i at gennemregulere markedet på den måde, som man har gjort her. Det er ren planøkonomi. Men sådan kan principperne hurtigt ryge, når man ønsker, at EU skal løse alt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur. Han bor i Herning.
Seneste blogs
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere
Af Naser Khader
14.02.19, 10:20
Til Abaz vil jeg sige: Find ud af, om du vil være politiker hos Det Radikale Venstre eller politiassistent. Ellers skaber du tvivl om politiets integritet. Læs mere
Af Casper Hedegaard
13.02.19, 14:31
I Danmark er blot 16 ud af 98 kommunaldirektører kvinder. Er det godt nok? Læs mere
Af Rune Lund
13.02.19, 13:11
Kan man forhindre klimaforandringerne? Kan det finansieres? Og kan det gøres socialt retfærdigt? Ja. Ja. Ja. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.02.19, 10:53
Som vælger i Danmark vil jeg vide, hvor mange midler vi fortsat skal hoste op med for at holde fast i en opfundet konflikt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her