Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU gør mobilregningen dyrere

Det var løgn, da politikere proklamerede, at danskerne fremover kunne surfe frit på mobilen i udlandet uden at betale ekstra.

Intet er gratis, det ved enhver. Alligevel var et af de glædestrålende argumenter, at det nu blev gratis bruge data på mobilen, når man var på ferie i udlandet, da EU-Parlamentet sidste år besluttede at gøre det ulovligt for teleselskaberne at opkræve ekstrabetaling (det man kalder roaming), når kunderne – via deres mobiler – surfede på internettet i EU.

Tidligere havde det været sådan, at hvis man brugte sin mobiltelefon til at surfe på internettet i udlandet, kostede det ekstra. Men det besluttede parlamentet altså i 2017, at man ikke måtte længere.

De Radikales medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde, var en af bannerførerne på forslaget. Efter vedtagelsen var der ikke grænser for, hvor fantastisk det var. Det ville komme til at ske, uden at det kom til at koste ekstra for forbrugerne, lovede han.

»Det har været en lang kamp, der har stået på siden 2013. Dette er en sejr for forbrugeren, at de nu kan bruge data i alle EU-lande, uden at det skal koste dem ekstra,« som han sagde til nyhedsbureauet Ritzau.

Næsten for godt til at være sandt, ikke?

Som en direkte konsekvens af den frie roaming, valgte de fleste danske teleselskaber sidste år at hæve prisen for et abonnement med op til 20 kroner for at kompensere for de udgifter, den frie roaming ville påføre dem. Meget forståeligt, egentlig.

Indrømmet, det er da dejligt for os, der rejser rigtig meget mellem de forskellige EU-lande, at vi nu kan surfe løs, uden at det skal koste en formue. Men hvorfor skal alle de telekunder, der kun sjældent rejser udenlands være med til at betale for, at vi, nogle få privilegerede, kan slippe billigere? For det er jo lige præcis det, der sker, når teleselskaberne ender med at hæve prisen på alle abonnementerne fremfor at lade dem, der forårsager omkostningerne, betale.

Abonnementsstigningerne fik da også en TDC-kunde til at klage til Teleankenævnet. Nævnet har nu afgjort, at abonnementsstigningerne var i orden.

Så det var altså for godt til at være sandt, for intet er naturligvis gratis.

Selvfølgelig skal teleselskaberne have deres penge igen. Der er kun to til at betale – teleselskaberne eller forbrugerne. Og da teleselskaberne ikke ligefrem er velgørende organisationer, burde det ikke komme bag på nogen – heller ikke Jens Rohde – at forbrugerne kommer til at betale på den ene eller anden måde.

Mange MEP’ere har en intention om, at de skal ned til Bruxelles og lave en hel masse om. Men Europa-Parlamentet har det – hvis man ikke passer meget på – med at opsluge folk, inden man når at se sig om. Alt for mange bliver en del af systemet. Man begynder at se tingene fra Bruxelles, frem for at se dem fra en hjemlig dansk vinkel, og man begynder hurtigt at fokusere på MEP-problemer. Dette er endnu et godt eksempel på det. For nok virker forslaget måske umiddelbart meget fornuftigt, når man befinder sig meget i udlandet, og derfor vil have stor gavn af ændringen. Men hvad nu, hvis man er en, der højst rejser på ferie én gang om året og aldrig har været vant til at have sin telefon med? Så betyder det blot, at det bliver dyrere at have telefon til daglig.

Jens Rohde, der var bannerfører for at indføre forslaget, slår sig ofte op som en sand liberal stemme og frontkæmper. Men når vi nu skal være ærlige, så er der – undskyld mit franske – saftsuseme ikke meget liberalt i at gennemregulere markedet på den måde, som man har gjort her. Det er ren planøkonomi. Men sådan kan principperne hurtigt ryge, når man ønsker, at EU skal løse alt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her