Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kæmp for danske interesser, og drop EU-Kommissionen

Danmark har brug for en mere pragmatisk kurs i brexit-forhandlingerne end EU-Kommissionens, der virker mere opsat på at straffe briterne.

Forhandlingerne mellem England og EU om den handelsaftale, der skal træde i kraft, når briterne forlader EU, har været i fuld gang i et godt stykke tid. Udadtil virker alle til at være enige om, at det er vigtigt, at briterne får en god aftale. Alligevel har bureaukraterne i Bruxelles indtil nu siddet med korslagte arme og sagt nej til alt.

Det er vigtigt, at briterne får en god handelsaftale med EU, når de forlader EU til næste år. Ikke kun for briternes egen skyld, men også for Danmark. Ender det med en såkaldt hård brexit uden en handelsaftale, så vil det også få store økonomiske konsekvenser for Danmark. Det viser en ny analyse fra den internationale valutafond, IMF, med al ønskelig tydelighed.

Danmark handler meget med England. Faktisk går hele 5 pct. af den danske eksport til Storbritannien, og analysen fra IMF viser, at vi er det EU-land, der vil blive tredjehårdest ramt, hvis det ender med en hård brexit.

Det er en dyster udsigt, der betyder, at den danske regering bør oppe sig og kaste sig mere helhjertet ind i kampen for at sikre briterne en god aftale. Indtil videre har den danske regering haft alt for travlt med at holde sig til over for og agere skødehund for Europa-Kommissionen og parnasset i Bruxelles frem for at forsvare vitale økonomiske interesser i Danmark.

Danmark og den danske regering skal se stort på, hvad de mener hernede i bureaukraternes højborg, Bruxelles. I stedet for altid at danse efter kommissionens hale er det på tide, at regeringen sadler om og erkender, at vores nationale interesser er langt mere sammenfaldende med den pragmatiske holdning i Storbritannien end med Bruxelles jakkeklædte mørkemænd.

Faktisk er det helt utroligt, at man fra EU’s side ikke har været mere imødekommende i forhold til briterne. Sandheden er nemlig den, at ingen kommer til at få gavn af, at briterne forlader unionen uden en aftale. Som den britiske udenrigsminister konstaterede på Twitter forleden, efter at han havde haft møde med den tyske ditto, Heiko Maas, så var den eneste, der ville kunne glæde sig over et brexit uden en aftale, Ruslands præsident, Vladimir Putin. Og ham skylder vi vist ikke rigtig noget for tiden.

Men hvorfor er det så vigtigt for os, at briterne ender med en god handelsaftale?

Da man i sin tid oprettede det indre marked, var det for at gøre samhandlen mellem EU-landene mere smidige. Man fjernede en lang række tekniske, juridiske og bureaukratiske forhindringer, som der var, når varer krydser landegrænser. Det var fornuftigt, for pludselig kunne varerne bevæge sig mellem landene meget lettere, end de tidligere kunne.

Hvis ikke briterne får en fornuftig handelsaftale med EU, så smitter det med andre ord også af på alle andre EU-lande. Og her bliver Danmark ekstra meget ramt, fordi vi har så stor en samhandel med Storbritannien. Finder man ikke en løsning, og ender det med en såkaldt hård brexit, så anslås det, at det danske bruttonationalprodukt, bnp, falder med 1 pct. – det vil sige flere mia. kr.

Det er derfor, at det entydigt er i Danmarks interesser, at EU og englænderne bliver enige om et brexit med en så god handelsaftale som muligt.

Derfor, kære Lars Løkke, Anders Samuelsen og resten af regeringen: Drop fedteriet for Europa-Kommissionen og bureaukraterne i Bruxelles, og vend fokusset derhen, hvor Danmarks interesser tjenes bedst.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.07.19, 07:14
Fra individ til organisme, fra samfund til sværm. Velkommen til overvågningskapitalismen. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere