Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kæmp for danske interesser, og drop EU-Kommissionen

Danmark har brug for en mere pragmatisk kurs i brexit-forhandlingerne end EU-Kommissionens, der virker mere opsat på at straffe briterne.

Forhandlingerne mellem England og EU om den handelsaftale, der skal træde i kraft, når briterne forlader EU, har været i fuld gang i et godt stykke tid. Udadtil virker alle til at være enige om, at det er vigtigt, at briterne får en god aftale. Alligevel har bureaukraterne i Bruxelles indtil nu siddet med korslagte arme og sagt nej til alt.

Det er vigtigt, at briterne får en god handelsaftale med EU, når de forlader EU til næste år. Ikke kun for briternes egen skyld, men også for Danmark. Ender det med en såkaldt hård brexit uden en handelsaftale, så vil det også få store økonomiske konsekvenser for Danmark. Det viser en ny analyse fra den internationale valutafond, IMF, med al ønskelig tydelighed.

Danmark handler meget med England. Faktisk går hele 5 pct. af den danske eksport til Storbritannien, og analysen fra IMF viser, at vi er det EU-land, der vil blive tredjehårdest ramt, hvis det ender med en hård brexit.

Det er en dyster udsigt, der betyder, at den danske regering bør oppe sig og kaste sig mere helhjertet ind i kampen for at sikre briterne en god aftale. Indtil videre har den danske regering haft alt for travlt med at holde sig til over for og agere skødehund for Europa-Kommissionen og parnasset i Bruxelles frem for at forsvare vitale økonomiske interesser i Danmark.

Danmark og den danske regering skal se stort på, hvad de mener hernede i bureaukraternes højborg, Bruxelles. I stedet for altid at danse efter kommissionens hale er det på tide, at regeringen sadler om og erkender, at vores nationale interesser er langt mere sammenfaldende med den pragmatiske holdning i Storbritannien end med Bruxelles jakkeklædte mørkemænd.

Faktisk er det helt utroligt, at man fra EU’s side ikke har været mere imødekommende i forhold til briterne. Sandheden er nemlig den, at ingen kommer til at få gavn af, at briterne forlader unionen uden en aftale. Som den britiske udenrigsminister konstaterede på Twitter forleden, efter at han havde haft møde med den tyske ditto, Heiko Maas, så var den eneste, der ville kunne glæde sig over et brexit uden en aftale, Ruslands præsident, Vladimir Putin. Og ham skylder vi vist ikke rigtig noget for tiden.

Men hvorfor er det så vigtigt for os, at briterne ender med en god handelsaftale?

Da man i sin tid oprettede det indre marked, var det for at gøre samhandlen mellem EU-landene mere smidige. Man fjernede en lang række tekniske, juridiske og bureaukratiske forhindringer, som der var, når varer krydser landegrænser. Det var fornuftigt, for pludselig kunne varerne bevæge sig mellem landene meget lettere, end de tidligere kunne.

Hvis ikke briterne får en fornuftig handelsaftale med EU, så smitter det med andre ord også af på alle andre EU-lande. Og her bliver Danmark ekstra meget ramt, fordi vi har så stor en samhandel med Storbritannien. Finder man ikke en løsning, og ender det med en såkaldt hård brexit, så anslås det, at det danske bruttonationalprodukt, bnp, falder med 1 pct. – det vil sige flere mia. kr.

Det er derfor, at det entydigt er i Danmarks interesser, at EU og englænderne bliver enige om et brexit med en så god handelsaftale som muligt.

Derfor, kære Lars Løkke, Anders Samuelsen og resten af regeringen: Drop fedteriet for Europa-Kommissionen og bureaukraterne i Bruxelles, og vend fokusset derhen, hvor Danmarks interesser tjenes bedst.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur. Han bor i Herning.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
23.02.19, 14:20
Ironisk nok bliver Riskær manden, der tvinger danske politikere til at gøre status over 40 års “selvstændighed.” Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.02.19, 20:24
Fire af fem efterkommere er uintegrerede. Mindst. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
22.02.19, 16:32
Når justitsministeren ikke er villig til at beskytte befolkningen, så burde han gå. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.02.19, 14:00
Partiet mener tilsyneladende, at Danmark er et stykke hvidt papir, en blank tavle, et hotel, som alle kan tjekke ud og ind på. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.02.19, 11:12
Skal vi ikke bare lade være med at overdrive omfanget af alle de penge, vi kan tjene på det her cykelløb. Det lyder både dumt og naivt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.02.19, 08:48
Ja, fordi kaos er vejen frem. Læs mere
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her