Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump har ret – vi bør tage os sammen

Danmark bør sigte efter at bruge 2 pct. af bnp på forsvaret.

Smilene var store og humøret højt, da Nato-landene for bare fire år siden – i 2014 – på et topmøde i Wales gav hinanden hånden på, at man ville sigte mod at øge forsvarsudgifterne over de næste 10 år, så alle lande til sidst bruger 2 pct. af bnp på forsvaret.

Det var en aftale, landene indgik med øjnene åbne, velvidende at det for mange landes vedkommende ville kræve massive investeringer for at nå målet. Men aftalen kom i kølvandet på Ruslands annektering af Krim i Ukraine. Flere Nato-lande var bekymrede for, hvad Putin havde gang i. Der skulle ske noget for at modgå den militære trussel fra øst.

Her fire år efter er der ikke sket nok. I hvert fald ikke hvis man spørger den amerikanske præsident, Donald Trump.

På Nato-topmøde i Bruxelles i sidste uge trak han en gammelkendt kæphest frem: Igen og igen insisterede han på, at de europæiske Nato-lande er nødt til at leve op til forpligtelserne fra den fireårige gamle aftale. Trump er træt af, at USA, der selv bruger 3,7 pct. af sit bnp på forsvaret, betaler så meget, mens der kun er fire andre Nato-lande, der betaler over 2 pct. Det er uretfærdigt over for de amerikanske skatteydere, lod han forstå.

Og det er bestemt ikke, fordi jeg er fan af Donald Trump, men lige her har han en pointe. Europæerne er virkelig fodslæbende, når det kommer til det økonomiske engagement i forhold til alliancen. Noget, der faktisk også blev luftet af Hillary Clinton i den amerikanske valgkamp.

Og lad os bare være ærlige: Nato er ikke til for amerikanernes skyld. De skal nok klare sig selv, hvis nogen angriber dem. Nej, Nato er til for at sikre tryghed hos de små lande i alliancen. Lande som Danmark og de fleste andre lande i Europa er afhængig af hjælp udefra, hvis der pludselig opstår en trussel. Fra eksempelvis Rusland.

Og kigger man på Rusland, så må man bare sige, at det stadig er umuligt at forudsige, hvad Putin kan finde på. Nu er det ikke sådan, at jeg tror, at Danmark står over for en snarlig russisk annektering. Det gør vi ikke. Men hvad med de baltiske lande, der tidligere har været den del af Sovjet-imperiet? Der er en grund til, at Nato er massivt til stede i regionen derovre. Den russiske trussel er bestemt stadig real.

På trods af den spændte situation så har mange af de fodslæbende, europæiske ledere ikke haft meget tilovers for Trumps formaninger om at øge forsvarsbudgetterne. Der er kommet flere penge i kassen, men der er stadig mange lande, der har givet udtryk for, at de end ikke vil forsøge at nå målet på de 2 pct. af bnp.

Men det går simpelthen ikke. Man kan ikke både abonnere på synspunktet om, at der er en russisk trussel, der er alvorlig, sige nej til til de 2 pct. og samtidig rynke på næsen og spille småsur, når den amerikanske præsident siger, at USA er trætte af, at de betaler langt den største del af regningen.

Den danske regering med statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i spidsen tilhører fodslæberne. Det umage par har ærligt meldt ud, at Danmark formentlig aldrig kommer op på at bruge 2 pct. af bnp på forsvaret. I 2018 bruger vi i Danmark 1,21 pct. af bnp på forsvaret, altså langt fra målet. Men det er ikke noget problem, forsikrer Løkke og Hjort, for det handler bare om, at vi skal bruge de penge, vi bruger, på en meget smartere måde, der giver mere værdi end det at fokusere på et bestemt tal. Selvfølgelig skal man bruge pengene på en smart og hensigtsmæssig måde, og Danmark har ydet og yder fortsat en meget, meget stor forpligtelse til internationale aktioner rundt om i verden. Men at sige, at flere penge ikke nødvendigvis løser noget, er nonsens.

Jeg indrømmer gerne, at det kan være svært at nå målet på 2 pct. af bnp inden for den 10-årige periode, der er aftalt. Det er rigtig mange penge, der skal findes. Men det bør være vores mål. Hvis vi bare slår op i banen og ikke vil forsøge at leve op til aftalen, så var det jo noget hykleri, at vi skrev under på aftalen i sin tid.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere