Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump har ret – vi bør tage os sammen

Danmark bør sigte efter at bruge 2 pct. af bnp på forsvaret.

Smilene var store og humøret højt, da Nato-landene for bare fire år siden – i 2014 – på et topmøde i Wales gav hinanden hånden på, at man ville sigte mod at øge forsvarsudgifterne over de næste 10 år, så alle lande til sidst bruger 2 pct. af bnp på forsvaret.

Det var en aftale, landene indgik med øjnene åbne, velvidende at det for mange landes vedkommende ville kræve massive investeringer for at nå målet. Men aftalen kom i kølvandet på Ruslands annektering af Krim i Ukraine. Flere Nato-lande var bekymrede for, hvad Putin havde gang i. Der skulle ske noget for at modgå den militære trussel fra øst.

Her fire år efter er der ikke sket nok. I hvert fald ikke hvis man spørger den amerikanske præsident, Donald Trump.

På Nato-topmøde i Bruxelles i sidste uge trak han en gammelkendt kæphest frem: Igen og igen insisterede han på, at de europæiske Nato-lande er nødt til at leve op til forpligtelserne fra den fireårige gamle aftale. Trump er træt af, at USA, der selv bruger 3,7 pct. af sit bnp på forsvaret, betaler så meget, mens der kun er fire andre Nato-lande, der betaler over 2 pct. Det er uretfærdigt over for de amerikanske skatteydere, lod han forstå.

Og det er bestemt ikke, fordi jeg er fan af Donald Trump, men lige her har han en pointe. Europæerne er virkelig fodslæbende, når det kommer til det økonomiske engagement i forhold til alliancen. Noget, der faktisk også blev luftet af Hillary Clinton i den amerikanske valgkamp.

Og lad os bare være ærlige: Nato er ikke til for amerikanernes skyld. De skal nok klare sig selv, hvis nogen angriber dem. Nej, Nato er til for at sikre tryghed hos de små lande i alliancen. Lande som Danmark og de fleste andre lande i Europa er afhængig af hjælp udefra, hvis der pludselig opstår en trussel. Fra eksempelvis Rusland.

Og kigger man på Rusland, så må man bare sige, at det stadig er umuligt at forudsige, hvad Putin kan finde på. Nu er det ikke sådan, at jeg tror, at Danmark står over for en snarlig russisk annektering. Det gør vi ikke. Men hvad med de baltiske lande, der tidligere har været den del af Sovjet-imperiet? Der er en grund til, at Nato er massivt til stede i regionen derovre. Den russiske trussel er bestemt stadig real.

På trods af den spændte situation så har mange af de fodslæbende, europæiske ledere ikke haft meget tilovers for Trumps formaninger om at øge forsvarsbudgetterne. Der er kommet flere penge i kassen, men der er stadig mange lande, der har givet udtryk for, at de end ikke vil forsøge at nå målet på de 2 pct. af bnp.

Men det går simpelthen ikke. Man kan ikke både abonnere på synspunktet om, at der er en russisk trussel, der er alvorlig, sige nej til til de 2 pct. og samtidig rynke på næsen og spille småsur, når den amerikanske præsident siger, at USA er trætte af, at de betaler langt den største del af regningen.

Den danske regering med statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i spidsen tilhører fodslæberne. Det umage par har ærligt meldt ud, at Danmark formentlig aldrig kommer op på at bruge 2 pct. af bnp på forsvaret. I 2018 bruger vi i Danmark 1,21 pct. af bnp på forsvaret, altså langt fra målet. Men det er ikke noget problem, forsikrer Løkke og Hjort, for det handler bare om, at vi skal bruge de penge, vi bruger, på en meget smartere måde, der giver mere værdi end det at fokusere på et bestemt tal. Selvfølgelig skal man bruge pengene på en smart og hensigtsmæssig måde, og Danmark har ydet og yder fortsat en meget, meget stor forpligtelse til internationale aktioner rundt om i verden. Men at sige, at flere penge ikke nødvendigvis løser noget, er nonsens.

Jeg indrømmer gerne, at det kan være svært at nå målet på 2 pct. af bnp inden for den 10-årige periode, der er aftalt. Det er rigtig mange penge, der skal findes. Men det bør være vores mål. Hvis vi bare slår op i banen og ikke vil forsøge at leve op til aftalen, så var det jo noget hykleri, at vi skrev under på aftalen i sin tid.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her