Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forsvarsforbeholdet længe leve

To nye forsvarsalliancer viser, at regeringen taler usandt om ulemper ved forsvarsforbehold.

Hvis det står til regeringen, skal det danske forsvarsforbehold afskaffes. Det har både statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen gentaget i adskillige interviews den senere tid. Ifølge Lars Løkke og Claus Hjort Frederiksen begrænser forsvarsforbeholdet nemlig Danmark i at være med i forsvarssamarbejde, der, efter deres mening, giver mening for Danmark.

Det er korrekt, at forsvarssamarbejdet forhindrer Danmark i at være med i aftaler, der har overnationalt karakter og sender magten fra Folketinget til f.eks. EU. Men det er ganske enkelt usandt, når regeringen forsøger at fremstille det som om, at forbeholdet forhindrer, at Danmark kan gå sammen med andre lande i et militært samarbejde, som vi også kender det fra Nato

Det så vi udløst i denne uge, hvor Claus Hjort Frederiksen kunne bekendtgør, at Danmark indtræder i to nye europæiske militæralliancer, der fremover skal kunne intervenere og rykke ud ved kort varsel. Samarbejdet er mellemstatsligt, hvorfor ingen lande kan blive tvunget til at gå med i noget, som det er med imod.

Det er netop den slags aftaler på et mellemstatsligt niveau, vi i Dansk Folkeparti bifalder, for det sikrer nationalt suverænitet over noget så elementært som sikkerheds- og forsvarspolitikken.

Og det gennemhuller regeringens argumentation for igen at gå på strandhugst for at afskaffe forbeholdene én efter én. I stedet har regeringen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen forsøgt at fortælle vælgerne det lyksalige i at ophæve forsvarsforbeholdet og gå med i EU´s nye forsvarssamarbejde. Ifølge Hjort Frederiksen ’skriger det til himlen’ hvad vi ikke kan deltage i grundet forsvarsforbeholdet. I samme interview i Politiken 18. maj slår Claus Hjort Frederiksen samtidig til lyd for, at de tanker, som EU har på det militære område, ’jo ikke handler om en Europa-hær’.

For det første viser denne uges nye alliancer, at Danmark sagtens kan være med, hvor det gælder trods forsvarsforbeholdet. Der er jo en grund til, at Danmark er udvalgt blandt ni andre lande (Storbritannien er også med) til at være med i de nye forsvarsalliancer, fordi det reelt kun er et fåtal af EU-lande, der kan og vil handle, når det handler om forsvarspolitikken. Og hvorfor så ophæve forsvarsforbeholdet og gå med i et overstatsligt samarbejde, hvor vi ikke har fuld indflydelse over, hvad Danmark og danske styrker kan blive tvunget til at medvirke i?

Og for det andet, så passer det ganske enkelt ikke, at det ikke længere handler om Europa-hær. Både EU-Parlamentet og EU-Kommissionen har adskillige gange slået til lyd for tanker om en Europa-hær. Senest skete det, da Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, holdt sin ’state of the union’ tale tilbage i september. Her lød det fra Juncker, at EU skulle bevæge sig hen mod en fælles udenrigspolitik. Og som noget nyt skulle denne politik besluttes ved flertalsafgørelser. Det vil altså sige, at beslutninger om krig, fred, sanktioner og diplomati i fremtiden ville kunne dikteres af et flertal af EU-lande hen over hovedet på de lande, der er uenige. Ligesom Juncker betonede det vigtige i at have en Europa-hær, der kan udsendes efter flertalsafgørelser.

Nej, forsvarsforbeholdet er garanten for fortsat dansk suverænitet på forsvarspolitikken, og dennes uges nye aftaler viser, at det ændrer forbeholdet ikke på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her