Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forsvarsforbeholdet længe leve

To nye forsvarsalliancer viser, at regeringen taler usandt om ulemper ved forsvarsforbehold.

Hvis det står til regeringen, skal det danske forsvarsforbehold afskaffes. Det har både statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen gentaget i adskillige interviews den senere tid. Ifølge Lars Løkke og Claus Hjort Frederiksen begrænser forsvarsforbeholdet nemlig Danmark i at være med i forsvarssamarbejde, der, efter deres mening, giver mening for Danmark.

Det er korrekt, at forsvarssamarbejdet forhindrer Danmark i at være med i aftaler, der har overnationalt karakter og sender magten fra Folketinget til f.eks. EU. Men det er ganske enkelt usandt, når regeringen forsøger at fremstille det som om, at forbeholdet forhindrer, at Danmark kan gå sammen med andre lande i et militært samarbejde, som vi også kender det fra Nato

Det så vi udløst i denne uge, hvor Claus Hjort Frederiksen kunne bekendtgør, at Danmark indtræder i to nye europæiske militæralliancer, der fremover skal kunne intervenere og rykke ud ved kort varsel. Samarbejdet er mellemstatsligt, hvorfor ingen lande kan blive tvunget til at gå med i noget, som det er med imod.

Det er netop den slags aftaler på et mellemstatsligt niveau, vi i Dansk Folkeparti bifalder, for det sikrer nationalt suverænitet over noget så elementært som sikkerheds- og forsvarspolitikken.

Og det gennemhuller regeringens argumentation for igen at gå på strandhugst for at afskaffe forbeholdene én efter én. I stedet har regeringen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen forsøgt at fortælle vælgerne det lyksalige i at ophæve forsvarsforbeholdet og gå med i EU´s nye forsvarssamarbejde. Ifølge Hjort Frederiksen ’skriger det til himlen’ hvad vi ikke kan deltage i grundet forsvarsforbeholdet. I samme interview i Politiken 18. maj slår Claus Hjort Frederiksen samtidig til lyd for, at de tanker, som EU har på det militære område, ’jo ikke handler om en Europa-hær’.

For det første viser denne uges nye alliancer, at Danmark sagtens kan være med, hvor det gælder trods forsvarsforbeholdet. Der er jo en grund til, at Danmark er udvalgt blandt ni andre lande (Storbritannien er også med) til at være med i de nye forsvarsalliancer, fordi det reelt kun er et fåtal af EU-lande, der kan og vil handle, når det handler om forsvarspolitikken. Og hvorfor så ophæve forsvarsforbeholdet og gå med i et overstatsligt samarbejde, hvor vi ikke har fuld indflydelse over, hvad Danmark og danske styrker kan blive tvunget til at medvirke i?

Og for det andet, så passer det ganske enkelt ikke, at det ikke længere handler om Europa-hær. Både EU-Parlamentet og EU-Kommissionen har adskillige gange slået til lyd for tanker om en Europa-hær. Senest skete det, da Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, holdt sin ’state of the union’ tale tilbage i september. Her lød det fra Juncker, at EU skulle bevæge sig hen mod en fælles udenrigspolitik. Og som noget nyt skulle denne politik besluttes ved flertalsafgørelser. Det vil altså sige, at beslutninger om krig, fred, sanktioner og diplomati i fremtiden ville kunne dikteres af et flertal af EU-lande hen over hovedet på de lande, der er uenige. Ligesom Juncker betonede det vigtige i at have en Europa-hær, der kan udsendes efter flertalsafgørelser.

Nej, forsvarsforbeholdet er garanten for fortsat dansk suverænitet på forsvarspolitikken, og dennes uges nye aftaler viser, at det ændrer forbeholdet ikke på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.07.19, 07:14
Fra individ til organisme, fra samfund til sværm. Velkommen til overvågningskapitalismen. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere