Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forsvarsforbeholdet længe leve

To nye forsvarsalliancer viser, at regeringen taler usandt om ulemper ved forsvarsforbehold.

Hvis det står til regeringen, skal det danske forsvarsforbehold afskaffes. Det har både statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen gentaget i adskillige interviews den senere tid. Ifølge Lars Løkke og Claus Hjort Frederiksen begrænser forsvarsforbeholdet nemlig Danmark i at være med i forsvarssamarbejde, der, efter deres mening, giver mening for Danmark.

Det er korrekt, at forsvarssamarbejdet forhindrer Danmark i at være med i aftaler, der har overnationalt karakter og sender magten fra Folketinget til f.eks. EU. Men det er ganske enkelt usandt, når regeringen forsøger at fremstille det som om, at forbeholdet forhindrer, at Danmark kan gå sammen med andre lande i et militært samarbejde, som vi også kender det fra Nato

Det så vi udløst i denne uge, hvor Claus Hjort Frederiksen kunne bekendtgør, at Danmark indtræder i to nye europæiske militæralliancer, der fremover skal kunne intervenere og rykke ud ved kort varsel. Samarbejdet er mellemstatsligt, hvorfor ingen lande kan blive tvunget til at gå med i noget, som det er med imod.

Det er netop den slags aftaler på et mellemstatsligt niveau, vi i Dansk Folkeparti bifalder, for det sikrer nationalt suverænitet over noget så elementært som sikkerheds- og forsvarspolitikken.

Og det gennemhuller regeringens argumentation for igen at gå på strandhugst for at afskaffe forbeholdene én efter én. I stedet har regeringen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen forsøgt at fortælle vælgerne det lyksalige i at ophæve forsvarsforbeholdet og gå med i EU´s nye forsvarssamarbejde. Ifølge Hjort Frederiksen ’skriger det til himlen’ hvad vi ikke kan deltage i grundet forsvarsforbeholdet. I samme interview i Politiken 18. maj slår Claus Hjort Frederiksen samtidig til lyd for, at de tanker, som EU har på det militære område, ’jo ikke handler om en Europa-hær’.

For det første viser denne uges nye alliancer, at Danmark sagtens kan være med, hvor det gælder trods forsvarsforbeholdet. Der er jo en grund til, at Danmark er udvalgt blandt ni andre lande (Storbritannien er også med) til at være med i de nye forsvarsalliancer, fordi det reelt kun er et fåtal af EU-lande, der kan og vil handle, når det handler om forsvarspolitikken. Og hvorfor så ophæve forsvarsforbeholdet og gå med i et overstatsligt samarbejde, hvor vi ikke har fuld indflydelse over, hvad Danmark og danske styrker kan blive tvunget til at medvirke i?

Og for det andet, så passer det ganske enkelt ikke, at det ikke længere handler om Europa-hær. Både EU-Parlamentet og EU-Kommissionen har adskillige gange slået til lyd for tanker om en Europa-hær. Senest skete det, da Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, holdt sin ’state of the union’ tale tilbage i september. Her lød det fra Juncker, at EU skulle bevæge sig hen mod en fælles udenrigspolitik. Og som noget nyt skulle denne politik besluttes ved flertalsafgørelser. Det vil altså sige, at beslutninger om krig, fred, sanktioner og diplomati i fremtiden ville kunne dikteres af et flertal af EU-lande hen over hovedet på de lande, der er uenige. Ligesom Juncker betonede det vigtige i at have en Europa-hær, der kan udsendes efter flertalsafgørelser.

Nej, forsvarsforbeholdet er garanten for fortsat dansk suverænitet på forsvarspolitikken, og dennes uges nye aftaler viser, at det ændrer forbeholdet ikke på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur. Han bor i Herning.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
22.02.19, 16:32
Når justitsministeren ikke er villig til at beskytte befolkningen, så burde han gå. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.02.19, 14:00
Partiet mener tilsyneladende, at Danmark er et stykke hvidt papir, en blank tavle, et hotel, som alle kan tjekke ud og ind på. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.02.19, 11:12
Skal vi ikke bare lade være med at overdrive omfanget af alle de penge, vi kan tjene på det her cykelløb. Det lyder både dumt og naivt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.02.19, 08:48
Ja, fordi kaos er vejen frem. Læs mere
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her