Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Italien er i deres gode ret til at afvise migranter

Det er fuldt forståeligt, at den italienske regering har fået nok og valgte at afvise migrantskib adgang til Italien

Hvis det er gået nogens næse forbi, at der er kommet en ny regering i Italien, har ugens begivenheder nok ændret på dette.

Den nye italienske regering, med partierne Lega og Femstjernebevægelsen, valgte, helt i tråd med valgløfter, at nægte skibet ”Aquarius” med 629 migranter ombord adgang til italienske havne. I stedet mente den italienske indenrigsminister, partilederen for Lega, Matteo Salvini, at nødhjælpsorganisationen SOS Mediterranee, der ejer ”Aquarius”, skulle sejle migranterne tilbage til Afrika, hvor de er stævnet ud fra.

Til sidst valgte Spanien så at tilbyde migrantskibet anløb i havnebyen Valencia, men inden det skete, var der stor fordømmelse af Italien fra bl.a. andre europæiske regeringer og nødhjælpsorganisationer. Men jeg mener til gengæld, at den italienske beslutning er meget prisværdig og det eneste rigtige at gøre.

Faktum er, at menneskesmuglere i årevis har lukreret på, at nødhjælpsorganisationer sejler rundt i Middelhavet og agerer færgetrafik for alverdens migranter, der ønsker at prøve lykken. Det har betydet, at menneskesmuglere blot har skulle sørge for en faldefærdig pram, der kan sejle få sømil ud fra Afrikas kyst. Og så har selvfede aktivister og nødhjælpsorganisationer sørget for, at migranter kom til Europa. Og intet europæisk land har hidtil ønsket og haft modet til at sætte en prop i den trafik. Men det har Italien nu som det første land gjort, og det er der al mulig grund til at rose.

Selvfølgelig skal vi ikke bare se til, hvis mennesker er i nød i Middelhavet, men det er heller ikke det, der er alternativet til den nuværende politik. Dansk Folkeparti har i flere år talt om at indføre den australske model, hvor ingen, der prøver lykken ved at forsøge at komme til Europa over Middelhavet, vil få adgang til Europa. I stedet vil de blive samlet op og sejlet tilbage til Afrika. På den måde tager vi brødet ud af munden på menneskesmuglerne, og vi sender samtidig et signal til alverdens migranter, at de ikke er velkomne i Europa. Vi sætter så at sige en prop i for dem illegale indvandring.

Fordømmelsen over den italienske beslutning var så forventet, som den var triviel. En talsmand for den franske præsident Macron kaldte det både ’kynisk og uansvarligt’, at Matteo Salvini havde nægtet skibet adgang til Italien. Men tager Frankrig selv imod disse migrantskibe? Nej, for den franske regering ved godt, at franskmændene er godt og grundig trætte af migrantstrømmen, der har skabt en latent terrortrussel i det franske samfund, hvorfor den franske regering også netop opretholder grænsekontrol mod Italien.

Der var også kritik og fordømmelse, da Ungarns premierminister, Viktor Orban, i efteråret 2015 iværksatte grænsekontrol. Men få måneder gik Danmark, Østrig, Frankrig og Tyskland selv samme vej. Ja, selv Sverige iværksatte grænsekontrol. Det betyder ikke, at jeg er så naiv, at jeg tror, at den australske model, hvor ingen migranter kommer til Europa, nu pludselig bliver indført over hele Europa. Men nogen skal gå forrest, og ingen europæiske lande vil blive ved med at tage imod skibe, som Italien nægter anløb. Dertil er befolkningens iver efter mere indvandring markant kølnet over hele Europa.

Og hvis nogen tror, at den fremtidige løsning ligger i EU-regi, kommer man til at vente længere. Jeg hører til hverdag ønsker og planerne fra både EU-Parlamentet og EU-Kommissionen, og det får den svenske migrant- og flygtningepolitik til at ligne et højreorienteret regime.

Nej, det er nationalstaterne, der skal løse migrantkrisen. Sådan har det været indtil nu. Og sådan vil det være i fremtiden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur. Han bor i Herning.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
14.12.18, 17:33
Hvis bølgen om safe spaces og lignende fra det venstreorienterede overdrev erobrer danske universiteter, er det slut med akademisk frihed. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
14.12.18, 14:11
Islam har brug for kritikken, islam skal enten reformeres eller forlades af muslimer, hvis ellers dine og mine oldebørn skal kunne komme på julemarkeder, uden anti-terrorisme-afspærringer. Det kan vores børnebørn formentligt ikke nå at opleve, nok ikke som børn i hvert fald. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.12.18, 09:51
Det er dybt pinligt at beskylde robotter for at have spillet en rolle for den offentlige opinion om FN-pagt om migration. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.18, 23:40
Det er nu, at den franske præsident skal vise format og fortsætte de nødvendige reformer Læs mere
Af Nauja Lynge
13.12.18, 19:28
Det kan godt lade sig gøre, siger juridiske eksperter, som i parentes bemærket også arbejder for landsstyret. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.12.18, 16:09
Hvad hjalp skoleungdommens pjækkeri egentlig klimaet? Det blev man ikke klogere på, for de journalister, som ganske ukritisk fulgte demonstrationen, glemte at spørge ungdommen ind til dens miljøvaner. Læs mere
Af Signe Munk
13.12.18, 13:35
Klimaforandringerne handler ikke længere kun om næste generation, eller hvilken klode vi giver videre til vores børnebørn. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
12.12.18, 19:25
Blot for et par år siden ville vi alle være klistrede til skærmen og følge med i det forfærdelige angreb i Strasbourg. Min fornemmelse er at det i dag er en forventelig nyhed, der er ikke længere noget nyt i nyheden. Læs mere
Af Christina Egelund
12.12.18, 13:21
Kære KVINFO, feminister, rødstrømper, venstrefløj og kvindeorganisationer. Jeg har en sag, der kan samle os på tværs af politiske skel. Det drejer sig om topskatten. Og inden du nu løber skrigende bort og affejer det som liberale tosserier, så lad mig lige forklare. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her