Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der skal tages et opgør med godhedsindustrien

Tiden er løbet fra skattefinansierede organisationer, der påstår at være politisk uafhængige, men så absolut ikke er det

Der er en ting, der undrer mig. De mange hjælpeorganisationer, der er aktive rundt om i verden – vi kan kalde dem godhedsindustrien – gør meget ud at fortælle, at de drives uden statslig indblanding. At de er uafhængige.

De går sågar under betegnelsen ”Non-Governmental Organisation” (NGO) – en ikke statslig organisation.

Men hov, det passer jo ikke. Hvis man ser på den måde, de er finansieret på, så er det en noget anden historie, der åbenbarer sig.

Tag for eksempel Dansk Røde Kors, der er den største modtager af skattekroner direkte eller indirekte fra statskassen hvert år. I 2016 havde de indtægter for over 1,6 milliarder kroner. Ud af det enorme beløb har de fra offentlige institutioner som bl.a. Udlændingestyrelsen, Udenrigsministeriet (Danida) og Tips- og Lotto-puljen modtaget næsten 1,1 milliard – helt præcis 1.083.360.000 kroner.

Er man uafhængig af staten og det offentlige, når det netop er staten, der betaler for, at organisationen overhovedet kan leve? Nej, selvfølgelig ikke!

Dansk Røde Kors er ikke alene om at have deres snabel dybt nede i de livgivende offentlige kasser. Det gælder stort set alle NGO-organisationerne. Godhedsindustrien lever kun fordi, de får milliarder og atter milliarder tilført fra dig og mig, skatteyderne, hvert år.

Det kommer måske ikke som nogen overraskelse, at NGO’erne modtager en vis støtte fra staten. Men at det er så store dele af indtægterne, der kommer direkte fra politikerne på Christiansborg - og fra EU, for den sags skyld, for der er ”naturligvis” også penge fra EU – er jeg overbevist om, mange ikke er opmærksomme på.

Derfor bør det også være slut med talen om, at NGO’erne er uafhængige. Det er man ikke, når langt størstedelen af de penge, der er selve eksistensgrundlaget for organisationerne, kommer direkte fra staten. Sandheden er, at organisationerne ville gå rabundus i løbet af meget kort tid, hvis ikke det var for de milliarder, der får fra det offentlige.

Jeg kan allerede høre for mig i det fjerne, en samlet venstrefløj messe, at det ikke er noget problem, at NGO’erne er på statslig kontanthjælp, så længe de er politisk uafhængige.

Men det er de jo heller ikke engang.

Det er ikke så sjældent, vi kan se NGO’er gå stik imod den politik et flertal i Folketinget – og dermed et flertal af befolkningen – fører. De bliver simpelthen aktører i et politisk spil.

Et eksempel på det, var da TV 2 sidste år i dokumentaren ”Illegal i Danmark” afslørede hvordan illegale migranter, der var ulovligt i Danmark, blev serviceret på Røde Kors’ sundhedsklinikker i Aarhus og København. Klinikker, der direkte er tilegnet personer uden opholdstilladelse i Danmark. I 2016 alene fik de to klinikker omkring 3.000 patienthenvendelser om alt fra tandpine til graviditet.

Men det er slet ikke Røde Kors’ opgave at lave sådan noget arbejde. Som min partikollega Martin Henriksen meget rigtigt sagde i kølvandet på dokumentaren:

- Det er altså ikke en menneskeret at opholde sig ulovligt i Danmark. Hvis du har akut behov for hjælp, kan du få det i det offentlige. Og efterfølgende skal du sendes hjem.

Røde Kors’ hjælper med til at opretholde og forlænge de illegale indvandrers ophold i Danmark – uden at myndighederne kender til deres tilstedeværelse.

Et andet eksempel på en NGO, der optræder som klar aktør i en politisk kamp, er Folkekirkens Nødhjælp. Under folketingsvalgkampen i 2015 kastede de sig direkte ind i valgkampen med kampagnen ”Det er dansk at dele”, hvor de bl.a. argumenterede for, at udviklingsbistanden skulle forblive på sit daværende niveau.

Kampagnen kom på et tidspunkt, hvor især flere af de borgerlige partier argumenterede med, at man skulle bruge dele af udviklingsbistanden på at løse nogle af de enorme udgifter, vi havde fået, efter vi blev væltet omkuld af migranter, der pludselig kom til landet.

Jeg har intet problem med, at Folkekirkens Nødhjælp kaster sig ind midt i en glohed politisk debat og så klart vælger side. De skal bare ikke gøre det for mine skattekroner.

Det er på tide at vi siger fra. Tiden er løbet fra skattefinansierede organisationer, der påstår at være politisk uafhængige, men som i virkeligheden opfører sig som missionerende politiske bevægelser med klare venstrefløjsagendaer.  

Det er tid til et opgør med godhedsindustrien. Et opgør, der som minimum bør sikre, at det bliver muligt for den enkelte skatteyder at framelde, at ens skattekroner kan gå til organisationer, der argumenterer for en politik, som man er lodret uenig i.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.11.18, 08:21
De arbejdende ved DSB mødes med agressiv fremfærd og revolverdiplomati fra DSB's ledelse og Dansk Industri. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her