Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Medier og politikere flyder over af Trump-populisme

Populisme er blevet det nye skældsord, når den intellektuelle kulturradikale overklasse skal konceptualisere deres foragt for de frembrusende højrepartier i Europa.

Personligt har jeg svært ved at tage forargelsen alvorligt, for hvornår har demokratisk valgte politikere sidst sluppet af sted med at ignorere deres vælgere? Og var det virkelig så ”nemt” og ”populært” at tale mainstream-Danmark imod på områder som indvandring, EU, grænsekontrol og menneskerettigheder, som det i dag efterrationaliseres til hos medlemmerne af den kulturradikale klasse, efter de på lange stræk har tabt disse debatter.

Men hvorom alting er, så er prædikater som racister, nazister, den indre svinehund og deslige nærmest forsvundet fra det venstredrejede kulturradikale ordforråd i Danmark. Nok mest fordi man er kommet frem til, at de i bedste fald er virkningsløse, i værste fald styrker de partier, som prædikaterne kastes mod. Man har derfor skiftet strategi og anvender nu ordene ”populist” og ”populisme” nærmest som synonym.

Man må forstå, at populister er en særlig slags fordummende politikere, der taler til de laveste – givetvis dyriske – instinkter hos den lavere middelklasse. I ved, dem ved kakkelbordene, de småracistiske vittigheder, som hverken spiser speltboller eller forstår værdien af fancy juicebarer. Dem, som klapper i deres wienerbrødsfedtede hænder, med beskidte sorte negle, når en politiker fra Dansk Folkeparti taler om grænsekontrol eller om at sende syriske flygtninge hjem.

Men hvad med jer selv? I plæderer for den højere oplysning, for den korrekte tone, for anstændigheden, for den saglige debat. Kort sagt: I er medlemmer af medieeliten, humanismens frontfigurer og intellektuelle fyrtårne. Forfalder I aldrig selv til populismen, som I foragter så meget?

Jo! Det gør I – gang på gang.

Et af de bedste eksempler på jeres populisme, er den måde, I beskriver Trumps præsidentskab på og de konsekvenser, som I drager af det.

Ingen tvivl om, at Donald Trump er en ukonventionel, og ofte også usympatisk politikertype, som ofte krydser grænsen til, hvad der er acceptabelt og rimeligt i alle rammer. Derfor er det nemt – og aldeles populært, at udstille ham, hans vælgere og alt hvad han står for som tåbeligt.

Europæiske, som danske medier, spiller som villige idioter med i hans mediecirkus. De beskæftiger sig for 99 pct. vedkommende i deres overeksponering af Trump med hans form – frem for indholdet af hans politik.

Eksemplerne nærmest snubler  over hinanden, ik?

Trump slog frihandelsaftalen mellem USA og EU (TTIP) ihjel!

Trump indleder handskrig om stål!

Trump udfordrer sammenholdet i NATO!  

Trump er Ruslands-venlig!

Trump er fjendtlig mod sine europæiske allierede!

Trump er uintelligent, en hykler, utroværdig, pervers, grim (og han lugter sikkert også)!

Og europæiske som danske politikere følger villigt op.

Vi må klare os uden USA!

Europa må opbygge militære kapacitet til at stå alene uden USA!

USA har mistet sit moralske lederskab af den frie verden!

Europa bør selv lede verdensopinionen!

En kompetent journalist, korrespondent eller kommentator ville måske forsøge at udlægge teksten mere i dybden.

Var det f.eks. ikke noget om, at både Frankrig og Tysklands regeringer undsagde handelsaftalen mellem EU og USA, TTIP, før Trump var valgt? Hvis man taler med USA´s hovedforhandler på TTIP, Dan Mullaney, som også bestred rollen under Obama, hvorfor fortæller han så, at han ikke har fået ændret sit forhandlingsmandat, efter Trump er tiltrådt?

Og den famøse told på stål og aluminium, som danske medier har berettet så meget om, var slet ikke rettet mod Europa. Det var rettet imod Kina, som end ikke lever op til WTO-reglerne.

Hvis Trump er så meget imod NATO, hvorfor er mere end hver anden NATO-soldat i den fremskudte indsats i Polen og Baltikum amerikanere? Hvis han går efter at bryde sammenholdet i NATO og er så Ruslands-venlig, hvorfor foreslog Trump så i sit første budget at hæve støtten til operationen i østeuropæiske NATO-lande fra 3 til 4 mia. dollar (en forøgelse på mere end de resterende NATO-landes samlede omkostninger til operationen). Hvis Trump er så Ruslands-venlig, hvorfor bakker USA så op om Storbritanniens udvisninger af russiske diplomater (en støtte som langt fra alle EU-lande har indvilget i)?

Men det er åbenbart ikke vores mediers opgave at kvalificere og sætte nyheder fra USA i perspektiv. Deres funktion er nærmere at clickbaite på Trump-overskrifter i bedste Se og Hør-stil.

Men hvad der nærmest er mere uudholdeligt end mediernes populisme, er den populisme, som politikerne udviser. At fordi amerikanerne på demokratisk vis for en fire-årig periode har valgt en præsident, som man ikke kan lide, så er man klar til at sætte den transatlantiske alliance, der har domineret verdensordenen siden Anden Verdenskrig over styr?

Det er populært og letkøbt for vores politikere at distancere sig fra Trump og tilsvine ham, men mange stopper ikke med det. De bruger Trumps præsidentskab som anledning til at omkalfatre hele vores alliance-system.

Jeg tør næsten ikke tænke på, hvad konsekvensen for den frie vestlige verdensorden havde været, hvis amerikanske statsmænd havde været ligeså letkøbte og latterlige.

Hvorfor skulle USA orke at give Marshall-hjælp for at genopbygge Europa og forhindre kommunistiske magtovertagelser i Vesteuropa lige efter, at de havde brugt enorme menneskelige og økonomiske ressourcer på at befri os? Hvorfor skulle de bekymre sig om, hvorvidt Vestberlin forblev frit eller ej? Hvorfor skulle det ikke have konsekvenser for deres sikkerhedsgarantier til Europa, da Charles de Gaulle trak Frankrig ud af NATO´s militære del? Hvorfor stå bag NATO, da Danmark og en række andre lande i alliancen, begyndte med atomfri zoner, fodnoter og den tredjevej? Hvorfor skulle Reagan lade sit præsidentskab dominere af at finde en afslutning på den kolde krig, når det meste, han fik i tak fra sine europæiske kollegaer, var hån, spot og latterliggørelse?

USA har accepteret et utal af demokratisk valgte europæiske ledere, som har sagt historieløse, illoyale, modbydelige og løgnagtige ting om vores allierede og beskyttere på den anden side af Atlanten. Men at en enkelt præsident i USA, som vi europæere ikke kan lide, skulle være nok til at lægge den stærkeste alliance i den moderne verden i graven? En alliance, som ikke blot bygger på militær og sikkerhed, men også på værdier.

Jo, der findes i den grad populisme – og Trump-populisme er en af de værste af slagsen!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er fhv. medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og bor i Herning.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
24.06.19, 21:59
I hvert fald ikke hvis man satser på nytænkning. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.06.19, 15:51
Se hvad du kunne spare, hvis din kommune passede bedre på dine penge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.19, 17:16
Et studie i journalistisk ukyndighed og det åbenlyse had, der strømmer én i møde fra visse repræsentanter fra dansk presse. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.19, 05:00
Vi bør vælge nationalisme som rettesnor frem for mere universalisme og imperialisme. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.19, 18:04
I dag fejres 10 års selvstyre på Grønlands Nationaldag eller 40 års fallit. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.06.19, 11:05
Legen i rød stue virker mere og mere umoden og uprofessionel. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.06.19, 12:35
Udenfor lynede og tordnede det. Der var høj og intens stemning i de "morderiske" telte. Læs mere