Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er intet humant ved at integrere flygtninge i Danmark

Integrationselskende politikere stikker flygtninge blår i øjnene.

På trods af mange års politisk debat af negative konsekvenser ved stor indvandring fra muslimske lande i Mellemøsten og Nordafrika. Og på trods af mange kovendinger, som politikere fra Venstre, Konservative, Socialdemokraterne og til dels SF samt store dele af mediedanmark har foretaget i forhold til at forstå disse konsekvenser, så afslører debatten om integration af flygtninge, at alle disse-hellige, der nu også siger, de forstår og vil bekæmpe de negative konsekvenser af indvandringen, at de hverken har forstået problemet eller er interesseret i at finde en løsning.

Det er et mantra for disse nyhellige indvandreskeptikere, at flygtninge skal i arbejde, lære dansk og integrere sig i samfundet. Dette mantra afslører såvel deres uvidenhed som egentlige agenda, for det demonstrerer med al tydelighed, at de ikke anser flygtninge for det, de er; folk, der har behov for midlertidig beskyttelse - hverken mere eller mindre.

Lad nu ligge, at vi kunne beskytte langt flere, langt bedre, ved at anvende vores ressourcer i nærområderne, lukke grænserne for asylansøgere og sende dem der er her til sikre lejre i 3. lande. I stedet vil jeg forholde mig til konsekvenserne af den flygtningepolitik, som et stort flertal i folketinget ønsker at føre.

For det første er integrationspotentialet for de mennesker, der kommer til Danmark stærkt begrænset. Nye tal viser, at på trods af regeringens og arbejdsmarkeds parters fælles naive integrationsindsats er kun 45 pct. af syriske mænd og 12 pct. af syriske kvinder i arbejde efter 3 år i Danmark. Dette kan ikke beskrives som andet end en eklatant fiasko for den højtbesungne og dyrt betalte integrationsindsats.

Men som om, dette ikke er bevis nok for den fejlslagne politik, så kan man jo bare se på, hvad der sker, når integrationen lykkes. Først i det nye år bragte TV2 succeshistorien om den somaliske flygtning Mohamed Ibrahim. En historie om en somalisk flygtning, der både talte dansk, havde arbejde og engagerede sig i det lokale foreningsliv. Altså gjorde alt det, regeringen og folketingsflertallet ønsker.

Helt forventeligt er der derfor opstået et medie- og folkekrav om, at Mohamed skal blive i Danmark på trods af, at myndighederne vurderer, at det nu er sikkert for ham at vende tilbage til Somalia. At Muhammed ikke kan blive, blot fordi han er velintegreret, har naturligvis altid været utopi, da en flygtnings status i sin natur er midlertidig, og det derfor er givet, at vedkommende skal returnere til sit hjemland, når situationen tilsiger, at det er muligt.

Hvad har Mohamed så egentlig vundet menneskeligt ved at lade sig integrere i Danmark. Han har selvfølgelig lært et nyt sprog - dansk. Det er dog næppe særlig nyttigt som fremmedsprog i Somalia. Han er også blevet oplært til det ufaglærte arbejde på et dansk svineslagteri. Nytten af at kunne slagte svin med moderne faciliteter er dog nok også til at overse i det generelt tilbagestående og muslimske land Somalia, hvor der nok hverken er en overflod af slagtesvin eller tidssvarende slagtefaciliteter for den sags skyld.

Mohamed Ibrahim, der virker til at have haft de bedste intentioner, står derfor tilbage, som taber i de misforståede integrationstiltag for flygtninge.

Danmark har dog også tabt, vi har spildt resurser på at lære Mohamed Ibrahim sprog og færdigheder, som han aldrig får brug for. Vi har stillet Muhammed Ibrahim i udsigt, at der var et formål ved at lade sig integrere, hvilket de samme politikere, som har igangsat integrationen, selv står fast på, at der ikke er.

Efterfølgende har Mohameds arbejdsgiver, slagterivirksomheden Tican, valgt at give Mohamed Ibrahim arbejde på virksomhedens nathold. Det betyder, at hans løn stiger til 420.000 kr. om året, hvilket akkurat giver ham lov til at få opholdstilladelse efter beløbsordningen. Den siger, at en person fra et tredjeland kan få opholdstilladelse, hvis vedkommende tjener mere end 418.000 kr. om året.

Men hvad hjælper det Mohamed Ibrahim, at Tican nu har været kreativ og omgår reglerne ved at give arbejde på natholdet? På den korte bane kan Mohamed Ibrahim blive selvfølgelig blive i Danmark, men på sigt er det formentlig en stakket frist. For hvis Mohamed Ibrahim falder eller reglerne bliver lavet om, skal han stadig forlade Danmark. Og samtidig har Tican fået en slags VIP-medarbejder, som, hvis der skulle kommen en fyringsrunde, må formodes at være fredet.

Dansk Folkepartis alternativ er, at vi skulle have lært Mohamed Ibrahim færdigheder, som han kunne bruge i Somalia. Det kunne være engelsk eller fransk, som er mere gangbart på de breddegrader end dansk. Det kunne være simple håndværksfærdigheder, som kunne bruges umiddelbart i Somalia. Vi ville ikke have stillet ham i udsigt, at han kunne blive i Danmark, når det er løgn og blålys. Vi ville have haft humanisme nok til at forberede ham på fremtiden i stedet for at give ham falsk håb, ubrugelige færdigheder og misforstået sympati.

Nøgternt set er Dansk Folkepartis flygtningepolitik derfor langt mere human og empatisk end det, som regeringen og folketingsflertallet står på. Den simple sandhed er, at folk, der hårdnakket bakker op om at integrere flygtninge, går mere op i at se humanistiske ud end på at være det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her