Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er ikke mangel på arbejdskraft i Danmark

Arbejdsgiverne råber om mangel på arbejdskraft og færre østarbejdere til rådighed. Men der er masser af ledige danskere.

En ny undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at antallet af nytilkomne EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde, er faldet markant de seneste 15 måneder. Det er især polakkerne, der nu bliver i hjemlandet, da lønniveauet er hævet væsentligt de senere år.

Undersøgelsen får DA til at konkludere, at faldet i EU-borgere på det danske arbejdsmarked, kan føre til store problemer for virksomhederne, der mangler arbejdskraft. Og det lyder nærmest på DA som om, at EU-borgerne flygter ud af Danmark i kortege, men det er ingenlunde sandt. Lad mig minde om, at der stadig er tæt ved 200.000 EU-borgere i Danmark for at arbejde.

Det er ganske trættende at høre DA og DI´s klagesang i tide og utide. Det er ganske tydeligt for enhver, at der bliver råbt, ulven kommer, fra arbejdsgiverne, hver gang arbejdsudbuddet falder, og det ikke længere er arbejdsgivers marked med en masse østarbejdere.

Det er på tide, at virksomhederne tager samfundsansvaret alvorligt og kommer ind i kampen. Der er tæt ved 100.000 danske arbejdsløse, hvis eneste problem er arbejdsløshed. LO´s formand, Lizette Risgaard mener heller ikke, at der mangler arbejdskraft i Danmark og råder arbejdsgiver til at ansætte ledige danskere. Der er desuden mere end 12.000 unge, der ikke kan få en læreplads inden for det faglærte område, hvor alle ellers er enige om, at der kommer til at mangle arbejdskraft om få år.

Og hvis virksomhederne mener, at mange af de danske arbejdsløse mangler kvalifikationer, har et stort flertal i Folketinget, hvor Dansk Folkeparti er med, netop givet 2,5 mia. kr. til efteruddannelse og opkvalificering. Men i stedet for at forebygge kommende problemer med mangel på arbejdskraft inden for det faglærte område om få år ved at tage flere lærlinge ind, vil virksomhederne åbenbart heller stå og råbe op om billig arbejdskraft fra f.eks. Østeuropa.

I 1960´erne og 1970´erne råbte arbejdsgiverne også op om mangel på arbejdskraft, hvorfor det fik lov til at importere en masse billig arbejdskraft fra bl.a. Tyrkiet. Men da opturen sluttede i 70´erne, glemte arbejdsgiverne alt om den importerede arbejdskraft, og det har siden været en enorm byrde for det danske samfund.

Jeg er ikke blind for, at der kan være helt specifikke sektorer, hvor det er umuligt at finde arbejdskraft i Danmark, og i de tilfælde er det fint for Dansk Folkeparti, at der hentes arbejdskraft udefra til at hjælpe i Danmark. Hvis man vel at mærke overholder de regler, som et flertal i Folketinget har lavet.

Men lad os være ærlige over for hinanden: Langt, langt hovedparten af de østeuropæere, som der kommer færre af til Danmark for tiden, arbejder ikke i brancher, hvor det ikke er muligt at få en ledig dansker. 30 pct. af østeuropæere arbejder f.eks. inden for manuelt arbejde.

Vi får desuden ofte tudet ørerne fulde, hvor stor en økonomisk gevinst det er for det danske samfund at kunne få arbejdskraft fra Østeuropa. Men det er en falsk virkelighed, som arbejdsgiverne og dens tilhængere har forsøgt at skabe. Ifølge finansministeriet giver østarbejderne i bedste fald et plus til statskassen på 7.000 kr. pr. person om året, mens statskassen sparer til gengæld mere end 300.000 kr. om året, hvis en dagpengemodtager kommer i beskæftigelse. For en kontanthjælpsmodtager er tallet 275.000 kr. om året. Det er altså en langt bedre forretning for samfundet at få en dansker i beskæftigelse end at hente udenlandsk arbejdskraft.

Men hvorfor ansætter virksomhederne så ikke flere danskere og tager flere elever ind, hvis det gavner samfundet? Fordi virksomhederne først og fremmest tænker på dem selv og deres bundlinje.

Vi politikere skal i stedet tænke på hele landets bedste. Derfor er det en god nyhed, at der kommer færre østarbejdere til Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Anders Vistisen (f. 1987) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han bl.a. beskæftiger sig budget og migrationsforhold. Anders Vistisen er tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, og han er uddannet cand.jur.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
16.10.18, 09:54
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.10.18, 19:44
De gamle magtpartier går kun én vej, og det er nedad. Vinderne lige nu er yderpartier af alle mulige slags. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.10.18, 17:18
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
15.10.18, 16:54
Med De Radikales seneste kampagne anklager de tusinder af gode danske virksomheder for bevidst at bryde loven og underbetale kvinder på arbejdsmarkedet. Usmageligt og skamløst. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.10.18, 11:53
Mit forslag er blevet regeringens politik. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.10.18, 09:44
I dag er det et år siden, at vi ukritisk gled med på #MeToo-bevægelsen. Det er usundt konstant at fremmane billeder på mænd som dumme svin. Og det kan få store konsekvenser for drenges selvværd. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.10.18, 06:45
Et samfund, hvor halvdelen af BNP kanaliseres igennem offentlige kasser, er et samfund, der kalder på øget korruption. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
14.10.18, 20:56
Den socialdemokratiske velfærdsstat har aldrig og kommer aldrig til at bryde den sociale arv. Derimod er der behov for, at vi styrker den positive sociale arv, så så mange unge som muligt får videregivet de værdier, der skal til for at udnytte sine evner til det yderste og overgå sine forældre. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.10.18, 17:40
Tiderne skifter – og de fleste bliver klogere. Måske endda om noget så fjernt som Kina og satspuljer. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.10.18, 12:41
Transparency og TV 2 har vinklet sagen, så den lander perfekt som enkeltsag for politikere på valg. Ingen spørger, hvor mange millioner denne sag kommer til at koste i nye kontrolinstanser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her