<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Magt er et rusmiddel – og Mette Frederiksen er blevet misbruger

Jeg har desværre sammen med resten af Folketinget været med til forære Mette Frederiksen alt for meget magt. Den fejl skal rettes hurtigst muligt med en ny epidemilov.

Det gik meget stærkt. I huj og hast fik regeringen i marts Folketinget med på at vedtage en ny midlertidig epidemilov, der gav regeringen alt for vide beføjelser. De har siden bevist det, som egentlig ikke burde overraske – at de og særligt Mette Frederiksen ikke kan håndtere den magt.

I århundreder har kloge mennesker fra Aristoteles til Søren Pind filosoferet over magtens væsen. Og egentlig går der en stor enighed gennem historien om, at magt stiger de fleste til hovedet. Som det siges: Magt korrumperer, absolut magt korrumperer absolut.

Det er derfor, vi over århundreder har udviklet vores borgerrettigheder og demokratiske institutioner til at sørge for, at magten bliver forvaltet så forsvarligt som muligt – eller rettere så lidt uforsvarligt, som det kan lade sig gøre.

Folkestyret i Danmark hviler ikke bare på Grundloven. Det hviler i sidste ende på, at vi alle sammen er enige om de demokratiske spilleregler og følger dem – også dem, der handler om, hvad man ikke kan tillade sig, selv når man har et flertal eller i hvert fald tror, man har. Mange lande har meget fine grundlove, uden at de af den grund er reelt demokratiske.

Det er åbenbart sådanne lande, som Mette Frederiksen gerne vil efterabe. Under hele coronakrisen har Mette Frederiksen har tonet frem som frelserskikkelse og tilsidesat Folketinget i stort og småt.

Det har imponeret mange. Men med minkskandalen ser vi nu skyggesiden af magten – den korrumperende indflydelse, den udøver på dem, der besidder den, hvis de ikke holdes i skak af spilleregler og institutioner.

Minkskandalen er den værste af sin slags siden Tamilsagen, måske endda siden Besættelsen. Og indtil videre har støttepartierne til regeringen godt nok givet lang snor. De har endda netop blåstemplet regeringens grundlovsstridige instruks, selvom den dog endnu ikke er lov – hvilket på ingen måde har holdt regeringen tilbage fra stadig at eksekvere den. Minkavlerne har med andre ord siden pressemødet 4. november levet under et diktatur.

Det skylder vi alle at redde dem fra – og vælte regeringen. Men dét virker støttepartierne ikke til at være så opsatte på. Det er en skandale i sig selv. Vi må se, hvor det ender.

Trods støttepartiernes svigt i denne sag er der dog bred opbakning i hele Folketinget til at stække regeringens magt og kaste det meste af regeringens eget udspil til en ny epidemilov i skraldespanden. Og netop i dag har Mette Frederiksen gjort det lettere ved selv at opgive regeringens udspil - hun kunne heldigvis dårligt gøre andet, når alle andre partier end hendes eget havde dumpet det.

Når Folketinget vedtager en ny epidemilov – hellere i dag end i morgen – bliver den med al sandsynlighed langt mere demokratisk end den, Mette Frederiksen har skaltet og valtet med siden marts.

Magt er som et rusmiddel. Og vi må desværre og egentlig ikke så overraskende konstatere, at Mette Frederiksen er blevet misbruger. Det er på tide at docere rusmidlet langt bedre – det er på tide at tage folkestyret tilbage.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Alex Vanopslagh (f. 1991) er partiformand og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Han har tidligere været landsformand for Liberal Alliances Ungdom. Alex Vanopslagh er en arg modstander af krænkelseskultur, socialdemokratisk leverpostejspolitik og den kreative klasses rødgrønne københavneri. Privat har han arbejdet som lobbyist og er far til Milton. Han er ikke stolt af det, men må stå ved at være uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.
Seneste blogs
Af Rune Lund
05.12.20, 00:33
- bilaftale mangler ambitioner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.12.20, 16:41
Intet er for langt til venstre for TV2’s journalist (og for så mange andre journalister) Læs mere
Af Alex Vanopslagh
04.12.20, 13:28
Mette Frederiksens stort anlagte frikommuneforsøg viser desværre endnu en gang, at hun altid sætter systemet over borgeren. Prisen er dyr og dårlig velfærd. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
04.12.20, 13:25
Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting Læs mere
Af Christina Egelund
04.12.20, 13:08
Folketinget har en enestående mulighed for at vise, at det ikke længere lader sig blænde af hverken politisk farve eller venskaber når det kommer til at genrejse retsstaten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere
Af Annika Smith
03.12.20, 16:20
At stille bind og tamponer frit til rådighed på offentlige toiletter kan derfor også kun gå for langsomt Læs mere