<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Frihed til det vigtigste – frihed til familien

Det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en periode ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine.

Jeg forpasser sjældent en anledning til at hylde friheden og ansvaret. Det betyder ikke mindst, at danske familier skal have ret til at leve deres liv på den måde, de ønsker. Under coronaen har mange forældre fået øjnene op for hvor meget af deres børns udvikling, de går glip af, når de til daglig bruger så meget tid fra hinanden. Jeg mener, det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en tid ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine.

Tid med sin familie er også velfærd – endda af den allervigtigste slags. Langt de fleste mennesker har bedst af og ønsker at leve et liv forankret i sin familie. Imens har danske børn EU-rekord i at være i institution. Er det for børnenes skyld eller for den offentlige sektors?

Det er på tide at vende bøtten og tage udgangspunkt i familien i stedet for staten. Derfor har Liberal Alliance lanceret et familieudspil bygget på disse tre elementer:

  • Skattepolitik er familiepolitik. Det betyder mindre tid med familien, at danske familier skal ase og mase for at finansiere den offentlige sektor til godt op ad onsdagen hver uge. Derfor skal arbejdende familier, der ønsker at passe eget barn hjemme, have et skattefradrag på 130.000 kr. pr. år, fra barnet er 1 år, til barnet er 3 år gammelt. Tjener man ikke nok til at udnytte det fulde fradrag, kan man få resten som tilskud - men betingelsen er at være i arbejde. Det er ikke en ny social ydelse til folk udenfor arbejdsmarkedet. Denne ordning skal erstatte de nuværende muligheder for at få tilskud til pasning af eget barn (op til 7.500 kr. i udvalgte kommuner), som er bøvlede og bureaukratiske.
  • Lad pengene følge barnet. De forældre eller forælder i arbejde, som ønsker at anvende en privat børnepasser (fx mormor eller moster, der har sabbatår), skal have friheden til dette. Den udgift, som kommunen ellers ville have haft på en vuggestue/dagplejeplads, skal familien kunne anvende på en børnepasser efter eget valg.
  • Frihed til forskellighed gælder også for børnepasning. Det skal være lettere at oprette fri- og privat vuggestuer og børnehaver. I dag er der ikke bare fornuftige krav, såsom, at tilsynsreglerne skal følges, men en lang række unødvendige, bøvlede og bureaukratiske krav om åbningstider, personale osv., der i praksis er en bremse på små lokale initiativer.

Forslagene i udspillet handler kort sagt om, at danskerne - hvis de har lyst - skal kunne bruge flere kræfter på familien, som danner rammen om de flestes liv. Det vil måske have en negativ effekt på arbejdsudbuddet, ja, men det lever vi fint med. Der er vigtigere ting i verden end arbejde. På samme måde kan det også godt være, at der vil være flere af det ene køn end af det andet, som vil benytte sig af ordningen. I Liberal Alliance fører vi politik for borgernes skyld, ikke for de abstrakte ligestillingsstatistikkers. Sådan tager man udgangspunkt i familien i stedet for i alle mulige politiske særinteressers ønsker.

Der er ført mere end rigelig politik, der svækker familiens rolle i samfundet. Nu er det på tide at styrke familien i stedet. Nu er det på tide at give danskerne mere frihed til det vigtigste.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Alex Vanopslagh (f. 1991) er partiformand og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Han har tidligere været landsformand for Liberal Alliances Ungdom. Alex Vanopslagh er en arg modstander af krænkelseskultur, socialdemokratisk leverpostejspolitik og den kreative klasses rødgrønne københavneri. Privat har han arbejdet som lobbyist og er far til Milton. Han er ikke stolt af det, men må stå ved at være uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
29.10.20, 00:37
Khader opfører sig som Trumpisterne på Fox News, når han udbryder ”Fake News" om det, han ikke kan lide at høre. Læs mere
Af Martin Ågerup
28.10.20, 20:14
Tjener man 450.000 kr. ville man få godt 12.000 kr. efter skat Læs mere
Af Henrik Højlund
27.10.20, 20:28
Den nye danske film Shorta sender et vigtig signal om indvandrerproblematikkens kompleksitet Læs mere
Af Rune Lund
27.10.20, 08:36
Drop den meningsløse propaganda om ikkevestlig indvandring Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.10.20, 20:41
Flyselskaberne risikerer at lide samme skæbne som i tusindvis af raske mink Læs mere
Af Nauja Lynge
26.10.20, 11:58
Man mister troen på, at der er styr på det. Og det forværrer krisen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.10.20, 04:51
Danskerne er ikke vant til de store udsving i deres levevis. Derfor har coronaen været en rutsjebanetur – også for mig, der bor i USA Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere