<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fagbevægelsen – topskattens værste fjende?

Den røde fagbevægelse blæser nu til kamp mod topskat – men kun den, de selv betaler.

FH – edderkoppen i den røde fagbevægelses spind – gav mig tidligere på ugen lidt af et chok. Faktisk måtte jeg kort skue mod himlen for at se, om det var fugle, jeg så, eller om grise nu kunne flyve. De seneste dage har vi nemlig været vidne til et nybrud i diskussionen om topskat.

FH har tordnet imod, at udbetalingen af de tre ugers indefrosne feriepenge, som er aftalt til at falde til oktober for at sparke gang i økonomien, står til at skubbe næsten 100.000 danske lønmodtagere op over topskattegrænsen, hvorfor en betydelig del af deres feriepenge vil blive spist af topskattens yderligere 15 pct. oven på de omkring 40 pct., man betaler af indkomst over fradragene og under topskattegrænsen.

Men vreden mod topskatten stopper ikke hos FH. Selv Dansk Folkeparti kvækker, at det er »fuldstændig til grin«.

Beskeden fra en lang række af topskattens ellers meget faste støtter er klar: Feriepengene har det bedst i borgernes lommer! Og jeg kunne ikke være mere enig. Topskatten æder af folks råderum og gør folk til grin for at give den en ekstra skalle på arbejdet. Den er en klods om benet på danskernes vækst og velstand.

Derfor bakker vi naturligvis også helhjertet op om at ordinere akut hjælp til de danske lønmodtagere, der har ondt i skatten. Og en flad skat på omtrent de 40 pct. alt efter kommuneskat og fradrag er da en vidunderlig idé. Faktisk er det mere ambitiøst end noget, Liberal Alliance for tiden har på programmet i Folketingssalen.

Det er kun rimeligt, at danskerne ikke skal straffes for at have en indtægt over et vist niveau – og særligt ikke i en tid, hvor konjunkturerne i den grad peger nedad.

Feriepenge er folks egne penge. Det er fuldstændig til grin, at de skal flås af topskattens skarpe klo.

Men hvad med de penge, folk generelt går og tjener? Hvorfor er det ikke for galt, at folk, der slider i det, skal banke hovedet mod topskatteloftet hvert eneste år? Der er omkring en halv million danskere, der i dag betaler topskat. Heriblandt cirka 150.000 ufaglærte og 120.000 faglærte. Det er altså ikke bare de rige direktører med havudsigt, lystbåd og vinkælder, der straffes. Det er flittige og dygtige danskere over en bred kam.

Lad os huske forargelsen over, at folk skal betale topskat af deres feriepenge – den burde nemlig være identisk med forargelsen over topskatten resten af året. Når selv den røde fagbevægelse kan se det, er der ikke mange undskyldninger tilbage for at ignorere det.

Men så længe fagbevægelsen kun vil afskaffe topskatten specifikt på feriepengene specifikt for deres egne medlemmer – i stedet for at være solidariske med alle dem, der betaler topskat hele tiden, hvert år – ja, så er det altså lidt en omgang hykleri.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}