<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære Mette Frederiksen: Vis nu danskerne lidt mere tillid

Nu har vi sundhedsmyndighedernes ord for, at vi må åbne op for mere af samfundet. Det er et spørgsmål om tillid til danskernes adfærd og fornuft.

I onsdags lagde regeringen – efter et større politisk pres – endelig sundhedsmyndighedernes vurderinger og beregninger offentligt frem.

Statens Serum Institut har nemlig regnet på, hvad der ville være de sundheds- og smittemæssige konsekvenser ved at åbne mere op for det danske samfund og erhvervslivet.

Vurderingen er, at man godt kan åbne mere op, end regeringen har valgt. Eksempelvis for de konkurstruede frisører og andre liberale hverv, flere dele af den offentlige sektor og nogle caféer og restauranter.

Alligevel valgte regeringen at gå imod de sundhedsfaglige vurderinger – og den ulykkelige konsekvens er personlige tragedier, konkurser, fyringer og en endnu større krise.

Det står tydeligt, at statsministeren går med livrem og fem par seler. Og det er svært at se det fornuftige i det.

Hvorfor kan man ikke eksempelvis give caféer og restauranter, der overholder forsigtighedsreglerne, lov til at åbne? Hvorfor kan man ikke opstille forsigtighedsregler for f.eks. frisører?

Sådan gør vi med alt muligt andet: brandsikkerhed, fødevaresikkerhed, arbejdsmiljø. Sådan passer vi på sikkerheden og belønner de dygtige i andre sammenhænge.

Jeg kan kun komme på én grund til, at Mette Frederiksen ikke vil åbne en smule mere op for Danmark: Hun har ikke tillid til danskerne.

Sundhedsmyndighedernes beregninger viser, at vi sagtens kan åbne mere op for Danmark, uden at sundhedsvæsenet kommer i nærheden af at blive overbelastet, men kun hvis danskerne fortsat holder god håndhygiejne, afholder sig fra at kramme og holder fysisk afstand i hverdagen.

Og så er det politiske spørgsmål: Tør man stole på danskerne og derved åbne mere for samfundet og erhvervslivet? Eller har man ikke tillid til, at danskerne tager situationen alvorligt – og derfor er man nødt til at fastholde en meget stram nedlukning af samfundet?

Hvis vi tør stole på danskerne, så kan vi ifølge regeringens egne vurderinger gøre følgende – uden at sundhedsvæsenet kommer i nærheden af at ramme kapacitetsgrænsen:

  • 9. og 10. klasserne kan komme i skole igen og til eksamener.

  • Restauranter og caféer kan med en række forbehold og enkelte undtagelser åbne igen. Det er i omegnen af 70.000 danskere, der kan komme på arbejde igen – der er ikke medregnet barer og natklubber her, som fortsat skal være lukket. Man bør i øvrigt kun lade restauranter og caféer åbne, hvis de har tilstrækkelig god hygiejne/sikkerhed og tilpas afstand mellem kunderne. Evt. sætte et loft på 50 mennesker pr. sted.

  • Frisører og andre liberale hverv kan åbne igen – 27.000 mennesker kan komme tilbage i arbejde. Vi sparer milliarder i hjælpepakker til de her mennesker.

  • Offentligt ansatte, der skal møde fysisk op for at udføre arbejde, går på arbejde igen. Igen – forudsat at ”sikkerheden” er i orden.

  • Privatansatte opfordres til at gå på arbejde igen, hvis det er forsvarligt (forventet stigning på 15 pct.-point i antallet af mennesker, der går fysisk på arbejde, ifølge Finansministeriet).

I sådan et scenarie forventes det, at 327 danskere vil være indlagt på intensiv, når det peaker. Kapaciteten i sundhedsvæsenet er på 874 intensive sengepladser (forudsat at man udskyder knæ- og hofteoperationer m.m.).

Vi behøver ikke at gøre alle tingene på en gang. Ligesom det er utrolig vigtigt med ”forsigtighedsregler”, hvor man skal godkendes til at åbne. Men vi kan altså godt åbne mere op.

De 327 indlagte ved peak skal sammenlignes med, at man med den nuværende åbning af samfundet forventer, at ca. 250 sengepladser skal tages i brug.

Det er altså en lille forskel i belastningen af sundhedsvæsenet ved at åbne op for frisører, for nogle restauranter/caféer, sende flere børn i skole og sende flere forældre på arbejde.

I torsdags kunne finansministeren holde pressemøde om udsigterne for dansk økonomi, som han økonomisk betegnede som det mest sorte kapitel i danmarkshistorien siden Anden Verdenskrig.

Tak for kaffe.

Regningen for Mette Frederiksens og regeringens mistillid til danskerne kan blive enorm.
 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}