Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kunne vi få et loft over socialdemokratisk reguleringsiver?

”Politik er kunsten at lede efter problemer, finde dem overalt, diagnosticere dem forkert og udskrive den forkerte kur”, skulle Groucho Marx engang have sagt. Det virker som om, den røde regering har taget disse ord lidt for bogstaveligt, eksempelvis når man ser på undervisningsministerens seneste idéer om prisloft på egenbetalingen til studieture i gymnasierne.

Nu har undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil igen haft sin lup fremme for at finde et problem, der kan fremsættes en snuptagsløsning på. De mere fundamentale problemer med et undervisningssystem, der er skævvredet til fordel for det almene gymnasium, må vi vente med at se på. Næh, problemet, der skal indkaldes til forhandlinger om, er egenbetalingen til studieture i gymnasiet, som ministeren vil lægge et loft over. Ministeren forestiller sig et loft på 3.000 danske kroner.

Jeg behøver givetvis ikke at kede nogen med min holdning om, at den slags statslig indblanding sjældent fører noget godt med sig – lad os tage et kig på problemets reelle omfang i stedet.

Nu ved jeg godt, at jeg bevæger mig i ukendt farvand, men hvad med simpelthen at lade gymnasierne selv regulere det? Det gør de faktisk i forvejen, og det fungerer.  Ifølge Danske Gymnasier har ni ud af ti gymnasier en grænse for egenbetalingen på studieture, og denne grænse er for halvdelen af disse, dvs. næsten halvdelen af alle gymnasier på 4000 kr. Danske Erhvervsskoler og –Gymnasier anser det for fornuftigt med et loft på omkring 5.000 kroner på ture, hvor hele klassen forventes at tage med. Men det er undervisningsministeren ganske upåvirket af.  

Regeringens reguleringsiver er virkelig forbløffende – man må antage, at ministeren har orienteret sig blandt gymnasierne om de faktiske forhold, inden hun er gået ud med denne melding. Jeg håber ikke, ministeren er blevet skræmt over sin egen propaganda om studieture til 15.000 kroner, eftersom dette er ekstreme særtilfælde, og oftest foregår på uddannelser, hvor der er et særligt fokus på udlandsrejser. Her er eleverne allerede før de søger ind på uddannelsen oplyst om, hvad rejseaktiviteten kommer til at koste og har – må man formode - lagt en plan for, hvordan der skal spares op til turen.

I praksis er det altså ønsket om at sænke loftet fra 4.000 til 3.000 kr., det gælder, og omend 1.000 kr. sådan set er mange penge, er det alligevel ufatteligt, at det er her, ministeren sætter sin offensiv ind.

Må jeg foreslå et alternativt loft? Et loft over socialdemokratisk reguleringsiver. Så kunne det være, denne regering på et tidspunkt begyndte at beskæftige sig med de store og hårde ting, hvor den røde kasse med snuptagsløsninger ikke er så nærliggende.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Alex Vanopslagh (f. 1991) er partiformand og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Han har tidligere været landsformand for Liberal Alliances Ungdom. Alex Vanopslagh er en arg modstander af krænkelseskultur, socialdemokratisk leverpostejspolitik og den kreative klasses rødgrønne københavneri. Privat har han arbejdet som lobbyist og er far til Milton. Han er ikke stolt af det, men må stå ved at være uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
21.01.20, 22:21
Eneste løsning er lovgivning. Gøre det strafbart at forskelsbehandle politiske holdninger Læs mere
Af Marie Høgh
21.01.20, 22:11
Biskopperne vil reducere Folkekirkens CO2 udledning med 70 procent inden 2030. Umiddelbart rummer det symbolpolitiske forslag varm luft nok til at opvarme alle landets middelalderkirker helt indtil undergangen og Kristi genkomst. Og mens vi venter, vil biskopperne åbenbart lægger kirkehus til den identitetspolitiske syge, ekstreme selvrealisering og overopmærksomhed på os selv, som desværre (næsten) altid følger klimaaktivismen. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.01.20, 20:45
Dollarmilliardærerne ejer ikke størstedelen af den globale formue, men 2,4 pct. Læs mere
Af Harun Demirtas
20.01.20, 14:52
En ny rystende rapport viser, at muslimske kvinder fortsat er udsat for social kontrol i forhold til deres ægteskab. Det skal der laves om på. Vejen går gennem moskeerne, hvor der skal gøres op med kvindeundertrykkende holdninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.01.20, 14:52
Nationalkonservative EU-modstandere fylder i debatten, men har ikke opbakning i befolkningen Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.01.20, 11:12
Politikerne kan ikke sidde den nuværende udvikling, hvor Facebook vurderer og blokerer, overhørig, og det kan blive farligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.20, 22:20
Det går muntert for sig i den fagre, nye, politisk korrekte verden. Underholdningsværdien er uovertruffen. Læs mere
Af Martin Ågerup
19.01.20, 21:44
For en gangs skyld er jeg enig med Enhedslisten. Borgmestre skal ikke tjene ekstra på bestyrelsesarbejde. Folketinget bør gribe ind. Læs mere