<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Gør dig klar til rødt omvendt januarudsalg

Når alle resterne fra julemaden er fortæret, og det sidste nytårskrudt er fyret af, vågner danskerne til et 2020, hvor det røde flertal har påbegyndt et imponerende omvendt januarudsalg.

Hvor mange ellers ser frem til januarudsalget som en mulighed for at strække budgetterne lidt efter en hård december, har det røde flertal denne gang helt andre planer: I 2020 bliver det dyrere at være dansker.

Med finansloven for 2020 er der nemlig planlagt et sandt festfyrværkeri af afgiftsstigninger, der desværre kommer til at vare hele året og de kommende år oveni. Jeg nævner i flæng:

Højere arveafgift ved generationsskifte, højere tobaksafgift, emballageafgift på bæreposer og engangsservice, genindførsel af PVC-afgift, indeksering (dvs. gradvis forhøjelse) af punktafgifter, forhøjelse af afgifter på væddemål og onlinekasino og genindførelse af skatten på telefoner betalt af arbejdsgivere.

Denne afgiftsbonanza har den ganske imponerende konsekvens, at ALLE indkomstgrupper bliver fattigere ifølge Finansministeriets egne tal. Direktører, ingeniører, sygeplejersker, håndværkere, lagerarbejdere, SOSU’er, pensionister og kontanthjælpsmodtagere – alle bliver fattigere. Og dem, hvis disponible indkomst falder mest, er de fattigste. Derfor stiger uligheden som følge af finansloven.

Venstrefløjen sætter ofte lighedstegn mellem ulighed og fattigdom, selv om de to ting sådan set ikke har noget med hinanden at gøre. Nu har de med finansloven, der både gør alle fattigere og øger uligheden, formået netop dette.

Så meget for alle valgkampens paroler om, at uligheden og børnefattigdommen i Danmark var eksploderet.

Trods et historisk stort råderum som følge af en masse kloge reformer, som Socialdemokratiet skulle trækkes sparkende og skrigende til at acceptere, og de ekstra kroner fra afgifterne, forventer Finansministeriet næste år et underskud på statsfinanserne på cirka 6 milliarder, fordi pengene skal brændes af på øget offentligt forbrug og højere kontanthjælp.

Det er finanspolitik på græsk facon. Det går godt i dansk økonomi – men man får næsten indtryk af, at Danmark er midt i en finanskrise, når man ser på resultaterne fra finansloven.

Noget af en forandring fra 2019, hvor den borgerlige regering overlod en økonomi til de røde med et overskud på cirka 60 milliarder.

Forleden kunne Finansministeren fastslå, at der var mørke skyer over dansk økonomi og at der kan forventes lavere vækst de kommende år.

En ansvarlig regering og et ansvarligt flertal i Folketinget bør ikke vente med at lave reformer, som kan blive ved med at sikre danske arbejdspladser og gang i økonomien, så vi har overskuddet til at gøre de rigtige ting.

Der er stadig brug for reformer, der gør, at det bedre kan betale sig at arbejde og investere i Danmark. Og der er brug for, at vi får mere for pengene i den offentlige sektor. Velfærden skal ikke blot være dyrere – den skal også blive bedre ved at give de ansatte mere frihed til at løse opgaverne, som de vil, give danskerne frit valg mellem private og offentlige velfærdsudbydere og ikke mindst få gjort op med det voksende bureaukrati.

Danmark er et dejligt land – men vi kan gøre tingene så meget bedre, hvis blot vi slår den sunde fornuft til. Sund fornuft kan dog ikke spores med den her finanslov, som ligner startskuddet på fire år med en rød regering, der skal gøre danskerne fattigere og den offentlige sektor dyrere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Alex Vanopslagh (f. 1991) er partiformand og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Han har tidligere været landsformand for Liberal Alliances Ungdom. Alex Vanopslagh er en arg modstander af krænkelseskultur, socialdemokratisk leverpostejspolitik og den kreative klasses rødgrønne københavneri. Privat har han arbejdet som lobbyist og er far til Milton. Han er ikke stolt af det, men må stå ved at være uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.10.20, 13:02
Jeg ved ikke, hvordan I andre har det, men jeg har nået kvalmegrænsen. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.10.20, 11:06
Kære SF og Enhedslisten – I har nu en gylden mulighed for at få nedbragt pelsdyrproduktion i Danmark, og Socialdemokratiet har fundet pengene for jer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.20, 07:47
MeToo er den nye magt, som medierne må behandle lige så kritisk, som andre magter behandles. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
19.10.20, 12:13
Hvorfor reagerer statsministeren ikke på, at en dansk lærer er blevet svinet til efter at have skrevet en støtteerklæring til den franske lærer, der blev halshugget? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.20, 11:17
Endnu en pind til ligkisten med venstreorienteret, socialkonstruktivistisk tankegang. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.10.20, 12:25
Tænk, hvis tanken om at sagsøge skulle mutere til andre erhvervsdrivende. Danmark har ikke brug for flere økonomiske og sundhedsfarlige udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.10.20, 10:00
Først overtager de universitetet, så overtager de samfundet. Det er leninisme på svensk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.10.20, 13:21
Når løgn, forstillelse og amoral hører til i kernen af ens politiske bevægelse Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.10.20, 11:37
Alle må bidrage til genindførelse af ligestillingen - for begge køn Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.20, 11:35
Det er skræmmende, at vores alkoholkultur er så rodfestet og urørlig, at vi tilsyneladende ikke engang nu tør tale højt om, at vi bogstaveligt talt drikker fornuften ud. Læs mere