Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Op med humøret, Nicolai Wammen: Her har du dine 3,5 milliarder kroner – og mere til

Der er så mange penge at spare i det offentlige, at det halve kunne være nok. "Kasseeftersynet" er en kærkommen anledning til en rengøring i de offentlige udgifter, så færre af borgernes penge ødsles bort.

Hvis ikke man vidste bedre, skulle man tro, at den var riv-rav-ruskende gal med dansk økonomi.

Finansminister Nicolai Wammen tronede tirsdag frem på et pressemøde med ansigtet lagt i dybt alvorlige folder. Den borgerlige regering havde efterladt en regning på 3,5 milliarder kroner. 3,5 milliarder! Det var dybt alvorligt. Og det ville uvægerligt gå ud over kernevelfærden, fortalte han.

Ro på, Nicolai. Det er jo bare en kærkommen anledning til at spilde færre af borgernes penge.

For det første må vi lige få proportionerne på plads. 3,5 milliarder kroner ud af et budget på mere end 1.000 milliarder er ikke så slemt igen. Det svarer til 0,3 pct. af statens budget – det er faktisk promiller, vi taler om.

For det andet er der masser af områder, der kan forbedres i velfærdsstaten, så du kan lukke hullet i statskassen – og meget til. Vi kunne endda spare så mange penge i det offentlige, at vi både kunne få råd til en god slat røde valgløfter og det meste af Liberal Alliances program for skattelettelser.

I Danmark har vi så absurd høje skatter, at vi er nødt til at kompensere erhvervslivet med alle mulige skøre puljer og støtteordninger. Det bruger vi 20 mia. kr. på om året. Mon ikke erhvervslivet overlever, selv om de ikke får 20 mia. kr. i tilskud til dit og dat?

Vi kunne også lave en reform af jobcentrene. I 2018 blev der brugt mere end 13 milliarder kroner på den samlede beskæftigelsesindsats ude i de kommunale jobcentre. Det viser sig blandt andet at koste en halv million kroner blot at få en enkelt ledig i job. Borgerne er ærligt talt ikke tjent med at spilde deres skattekroner på et sådant bureaukrati, som ikke virker effektivt nok. Der kan snildt hentes nogle milliarder der.

Også på socialområdet kan der spares penge. Der bruges eksempelvis 45 milliarder kroner på puljer og projektetr, som rigsrevisionen ikke kan dokumentere nogen effekt af. Jeg gentager lige; 45 mia. kr., som man ikke kan vise har nogen effekt. Kunne man ikke undvære en håndfuld milliarder der?

Bare de tre ovenstående områder er rigeligt til at dække Nicolai Wammens påståede hul i statskassen og samtidig give borgerne nogle af deres surt tjente penge igen. I borgernes lommer vil de sikkert gøre langt mere gavn end hos de røde partier.

Og så har jeg ikke engang nævnt det væld af spild af penge, der er i det ”små”; 1,5 mia. kr. i dagpenge til studerende, der aldrig har haft et arbejde, en enorm stigning de sidste ti år i antallet kommunikationsansatte i kommunerne og i staten, den halve milliard, vi hvert år bruger på Statens Kunstfond, og ikke mindst det endeløse spild af ressourcer på meningsløst papirarbejde hos hjemmehjælpere, sygeplejersker og pædagoger.

Der er så mange penge at spare i det offentlige, at det halve kunne være nok. Mon ikke Wammen snildt kan finde de 3,5 mia. kr. – i værste fald må han jo droppe nogle af vidtløftige valgkampsløfter, som S gik til valg på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Alex Vanopslagh (f. 1991) er partiformand og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Han har tidligere været landsformand for Liberal Alliances Ungdom. Alex Vanopslagh er en arg modstander af krænkelseskultur, socialdemokratisk leverpostejspolitik og den kreative klasses rødgrønne københavneri. Privat har han arbejdet som lobbyist og er far til Milton. Han er ikke stolt af det, men må stå ved at være uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
20.01.20, 14:52
En ny rystende rapport viser, at muslimske kvinder fortsat er udsat for social kontrol i forhold til deres ægteskab. Det skal der laves om på. Vejen går gennem moskeerne, hvor der skal gøres op med kvindeundertrykkende holdninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.01.20, 14:52
Nationalkonservative EU-modstandere fylder i debatten, men har ikke opbakning i befolkningen Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.01.20, 11:12
Politikerne kan ikke sidde den nuværende udvikling, hvor Facebook vurderer og blokerer, overhørig, og det kan blive farligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.20, 22:20
Det går muntert for sig i den fagre, nye, politisk korrekte verden. Underholdningsværdien er uovertruffen. Læs mere
Af Martin Ågerup
19.01.20, 21:44
For en gangs skyld er jeg enig med Enhedslisten. Borgmestre skal ikke tjene ekstra på bestyrelsesarbejde. Folketinget bør gribe ind. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.20, 10:00
Ved skæbnens ironi blev jeg nytårsaften bænket sammen med en hel flok terapeuter. Det blev en længere snak. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.20, 23:16
Det grønlandske parti Atassut vil ikke fortsat deltage, hvis det blot er spild af økonomiske ressourcer. Det forstår jeg godt og har også flere gange foreslået at sætte den på hold af samme årsag. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.20, 08:44
Da reformen blev indført, mente regeringen, at vi bare skulle være tålmodige, så ville den virke. Nu er den igen evalueret og dumper – til -3 endda. Hvor længe skal vi vente? Hvor længe skal vi være tålmodige, i et håb om at reformen virker »lige om lidt«? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere