Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Op med humøret, Nicolai Wammen: Her har du dine 3,5 milliarder kroner – og mere til

Der er så mange penge at spare i det offentlige, at det halve kunne være nok. "Kasseeftersynet" er en kærkommen anledning til en rengøring i de offentlige udgifter, så færre af borgernes penge ødsles bort.

Hvis ikke man vidste bedre, skulle man tro, at den var riv-rav-ruskende gal med dansk økonomi.

Finansminister Nicolai Wammen tronede tirsdag frem på et pressemøde med ansigtet lagt i dybt alvorlige folder. Den borgerlige regering havde efterladt en regning på 3,5 milliarder kroner. 3,5 milliarder! Det var dybt alvorligt. Og det ville uvægerligt gå ud over kernevelfærden, fortalte han.

Ro på, Nicolai. Det er jo bare en kærkommen anledning til at spilde færre af borgernes penge.

For det første må vi lige få proportionerne på plads. 3,5 milliarder kroner ud af et budget på mere end 1.000 milliarder er ikke så slemt igen. Det svarer til 0,3 pct. af statens budget – det er faktisk promiller, vi taler om.

For det andet er der masser af områder, der kan forbedres i velfærdsstaten, så du kan lukke hullet i statskassen – og meget til. Vi kunne endda spare så mange penge i det offentlige, at vi både kunne få råd til en god slat røde valgløfter og det meste af Liberal Alliances program for skattelettelser.

I Danmark har vi så absurd høje skatter, at vi er nødt til at kompensere erhvervslivet med alle mulige skøre puljer og støtteordninger. Det bruger vi 20 mia. kr. på om året. Mon ikke erhvervslivet overlever, selv om de ikke får 20 mia. kr. i tilskud til dit og dat?

Vi kunne også lave en reform af jobcentrene. I 2018 blev der brugt mere end 13 milliarder kroner på den samlede beskæftigelsesindsats ude i de kommunale jobcentre. Det viser sig blandt andet at koste en halv million kroner blot at få en enkelt ledig i job. Borgerne er ærligt talt ikke tjent med at spilde deres skattekroner på et sådant bureaukrati, som ikke virker effektivt nok. Der kan snildt hentes nogle milliarder der.

Også på socialområdet kan der spares penge. Der bruges eksempelvis 45 milliarder kroner på puljer og projektetr, som rigsrevisionen ikke kan dokumentere nogen effekt af. Jeg gentager lige; 45 mia. kr., som man ikke kan vise har nogen effekt. Kunne man ikke undvære en håndfuld milliarder der?

Bare de tre ovenstående områder er rigeligt til at dække Nicolai Wammens påståede hul i statskassen og samtidig give borgerne nogle af deres surt tjente penge igen. I borgernes lommer vil de sikkert gøre langt mere gavn end hos de røde partier.

Og så har jeg ikke engang nævnt det væld af spild af penge, der er i det ”små”; 1,5 mia. kr. i dagpenge til studerende, der aldrig har haft et arbejde, en enorm stigning de sidste ti år i antallet kommunikationsansatte i kommunerne og i staten, den halve milliard, vi hvert år bruger på Statens Kunstfond, og ikke mindst det endeløse spild af ressourcer på meningsløst papirarbejde hos hjemmehjælpere, sygeplejersker og pædagoger.

Der er så mange penge at spare i det offentlige, at det halve kunne være nok. Mon ikke Wammen snildt kan finde de 3,5 mia. kr. – i værste fald må han jo droppe nogle af vidtløftige valgkampsløfter, som S gik til valg på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Alex Vanopslagh (f. 1991) er partiformand og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Han har tidligere været landsformand for Liberal Alliances Ungdom, og er i dag også medlem af borgerrepræsentationen i København. Alex Vanopslagh er en arg modstander af krænkelseskultur, socialdemokratisk leverpostejspolitik og den kreative klasses rødgrønne københavneri. Privat har han arbejdet som lobbyist og er far til Milton. Han er ikke stolt af det, men må stå ved at være uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.19, 20:10
Liberalister kan snildt være lige så politisk skadelige som venstreorienterede. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.09.19, 16:04
Jeg skal åbenbart hjem og kigge på min angiveligt undertrykte hustru én gang til Læs mere
Af Rune Lund
18.09.19, 12:39
- En stor sejr, at Radius ikke endte i hænderne på grådige kapitalfonde. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere