Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Op med humøret, Nicolai Wammen: Her har du dine 3,5 milliarder kroner – og mere til

Der er så mange penge at spare i det offentlige, at det halve kunne være nok. "Kasseeftersynet" er en kærkommen anledning til en rengøring i de offentlige udgifter, så færre af borgernes penge ødsles bort.

Hvis ikke man vidste bedre, skulle man tro, at den var riv-rav-ruskende gal med dansk økonomi.

Finansminister Nicolai Wammen tronede tirsdag frem på et pressemøde med ansigtet lagt i dybt alvorlige folder. Den borgerlige regering havde efterladt en regning på 3,5 milliarder kroner. 3,5 milliarder! Det var dybt alvorligt. Og det ville uvægerligt gå ud over kernevelfærden, fortalte han.

Ro på, Nicolai. Det er jo bare en kærkommen anledning til at spilde færre af borgernes penge.

For det første må vi lige få proportionerne på plads. 3,5 milliarder kroner ud af et budget på mere end 1.000 milliarder er ikke så slemt igen. Det svarer til 0,3 pct. af statens budget – det er faktisk promiller, vi taler om.

For det andet er der masser af områder, der kan forbedres i velfærdsstaten, så du kan lukke hullet i statskassen – og meget til. Vi kunne endda spare så mange penge i det offentlige, at vi både kunne få råd til en god slat røde valgløfter og det meste af Liberal Alliances program for skattelettelser.

I Danmark har vi så absurd høje skatter, at vi er nødt til at kompensere erhvervslivet med alle mulige skøre puljer og støtteordninger. Det bruger vi 20 mia. kr. på om året. Mon ikke erhvervslivet overlever, selv om de ikke får 20 mia. kr. i tilskud til dit og dat?

Vi kunne også lave en reform af jobcentrene. I 2018 blev der brugt mere end 13 milliarder kroner på den samlede beskæftigelsesindsats ude i de kommunale jobcentre. Det viser sig blandt andet at koste en halv million kroner blot at få en enkelt ledig i job. Borgerne er ærligt talt ikke tjent med at spilde deres skattekroner på et sådant bureaukrati, som ikke virker effektivt nok. Der kan snildt hentes nogle milliarder der.

Også på socialområdet kan der spares penge. Der bruges eksempelvis 45 milliarder kroner på puljer og projektetr, som rigsrevisionen ikke kan dokumentere nogen effekt af. Jeg gentager lige; 45 mia. kr., som man ikke kan vise har nogen effekt. Kunne man ikke undvære en håndfuld milliarder der?

Bare de tre ovenstående områder er rigeligt til at dække Nicolai Wammens påståede hul i statskassen og samtidig give borgerne nogle af deres surt tjente penge igen. I borgernes lommer vil de sikkert gøre langt mere gavn end hos de røde partier.

Og så har jeg ikke engang nævnt det væld af spild af penge, der er i det ”små”; 1,5 mia. kr. i dagpenge til studerende, der aldrig har haft et arbejde, en enorm stigning de sidste ti år i antallet kommunikationsansatte i kommunerne og i staten, den halve milliard, vi hvert år bruger på Statens Kunstfond, og ikke mindst det endeløse spild af ressourcer på meningsløst papirarbejde hos hjemmehjælpere, sygeplejersker og pædagoger.

Der er så mange penge at spare i det offentlige, at det halve kunne være nok. Mon ikke Wammen snildt kan finde de 3,5 mia. kr. – i værste fald må han jo droppe nogle af vidtløftige valgkampsløfter, som S gik til valg på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Alex Vanopslagh (f. 1991) er partiformand og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Han har tidligere været landsformand for Liberal Alliances Ungdom. Alex Vanopslagh er en arg modstander af krænkelseskultur, socialdemokratisk leverpostejspolitik og den kreative klasses rødgrønne københavneri. Privat har han arbejdet som lobbyist og er far til Milton. Han er ikke stolt af det, men må stå ved at være uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
30.03.20, 17:44
Nok mest sandsynligt mere liberalisme, forhåbentligt ikke socialisme og forhåbentligt meget mere konservatisme. Læs mere
Af Louis Jacobsen
30.03.20, 13:11
Uden tiltag mod social dumping risikerer fremskridtene ved overenskomsten 2020 at spise sig selv inde fra. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
30.03.20, 11:39
Vi har et politisk og moralsk ansvar for hjælpe de hårdt ramte lande Læs mere
Af Peter Kofod
30.03.20, 09:36
Vi er vant til forvrøvlede indlæg fra Per Nyholm. Men denne gang overgår han sig selv med tåbeligheder, der er selvmodsigende. Læs mere
Af Marie Høgh
29.03.20, 23:27
Har du ikke fattet det, Joy Mogensen - det er lige nu, vi for alvor har brug for kultur i vores liv. Også anden og mere kultur end aberne i zoo. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
29.03.20, 21:06
Rystende at læse om visse menneskers opførsel under den værste krise i vor tid. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere