Vækststop vil gavne

CEPOS FORESLÅR, at der gennemføres indkomstskattelettelser for fire mia.kr. allerede i 2007. Specifikt bør topskatten lettes fra 15 til 11 pct. Lettelserne skal finansieres krone for krone ved, at regeringen undlader at lade det offentlige forbrug vokse med fire mia.kr. i 2007. Et sådan forslag vil være til gavn for dansk økonomi på såvel kort som lang sigt.

For det første vil antallet af arbejdsvillige hænder på arbejdsmarkedet vokse med 6.000 personer, fordi danskerne får større tilskyndelse til fx at arbejde over. Det passer fint overens med, at danske virksomheder i dag mangler arbejdskraft og derfor har brug for, at de eksisterende medarbejdere får lyst til at arbejde flere timer.

Herudover vil den lavere marginalskat gøre det mere attraktivt at uddanne og dygtiggøre sig, ligesom det bliver lettere at tiltrække dygtige udlændinge til det danske arbejdsmarked. Dvs. en lettelse i topskatten vil bidrage til, at regeringen kan leve op til sine målsætninger om, at flere skal arbejde mere, flere skal uddanne sig, og at det skal være nemmere at tiltrække dygtige udlændinge.

For det andet vil det samlede forslag bidrage til at reducere risikoen for overophedning af dansk økonomi. Det skyldes, at det offentlige forbrug har en meget ekspansiv efterspørgselseffekt på økonomien på kort sigt, mens indkomstskattelettelser har en betydelig mindre efterspørgselseffekt på kort sigt. Det sidste skyldes bl.a., at en stor del af indkomstskattelettelsen erfaringsmæssigt spares op på kort sigt. Samtidig indebærer indkomstskattelettelsen, at arbejdsudbuddet vokser. Dvs. flere er villige til at arbejde ekstra. Samlet set vil pakken bidrage til at tage presset af arbejdsmarkedet og mindske risikoen for overophedning.

Ikke et problem

I det perspektiv er indkomstskattelettelser løsningen på vores udfordringer - ikke et problem. Med hensyn til finansieringen burde det ligge til højrebenet for regeringen at nulstille væksten i det offentlige forbrug næste år. Ikke mindst, når man tænker på, at det offentlige forbrug er vokset med mere end 20 mia. kr. siden 2001 (og otte mia. kr. mere end budgetteret). Faktisk udgør det offentlige forbrug i 2005 en større del af økonomien end under Nyrup. I det lys ville det være helt på sin plads, at Thor Pedersen holdt igen med udgiftsvæksten.

Regeringen har således muligheden for at prioritere indkomstskattelettelser på den finanslov, som lægges frem til august. Som det ligger nu, vil regeringen foreslå et løft i den offentlige sektor på fire mia. kr. Et alternativ hertil kunne være en lettelse i topskatten på fire pct. enheder så den øverste marginalskat sænkes fra 63 til 59 pct. Det burde være en oplagt mulighed for en borgerlig-liberal regering.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.