Leder: Pres på Merkel

<p>Landdagsvalget i Tysklands største og stærkeste forbundsland, Nordrhein-Westfalen, blev en alvorlig bét for kansler Angela Merkel, men forestillingen om, at et sammenbrud for hendes koalitionsregering i Berlin skulle være nært forestående, er stærkt overdrevet.</p>

Valgets udfald var dikteret af lokale forhold: en meget stærk og karismatisk SPD-ministerpræsident, Hannelore Kraft, og en tilsvarende svag CDU-udfordrer, Norbert Röttgen, som aldrig ville give svar på, om han i virkeligheden hellere ville blive i Berlin som miljøminister end rykke til Düsseldorf. Valget handlede om nære værdier, om børnehaver og sociale ydelser og blev aldrig det valg for eller imod Merkels europapolitik, som Röttgen forsøgte at gøre det til.

Ikke desto mindre er det fast rutine efter et vigtigt landdagsvalg at søge de politiske virkninger på forbundsplan. Er Merkel svækket? Ja. Udskriver hun valg til Forbundsdagen i utide? Nej. Pusler hun med planer om at trække sig fra politik efter næste ordinære valg i 2013? Det kan ingen vide. Intet tyder lige nu på det.

Merkel får et flertal imod sig i det tyske andetkammer, Forbundsrådet, hvilket tidligere har vist sig problematisk, hvis oppositionen fører en gold blokadepolitik. Hun er svækket af, at tyskerne igen har givet CDU en øretæve ved en landdagsvalg i pagt med den parlamentariske tradition, der tilsiger, at vælgerne gerne giver den siddende forbundsregering en række nederlag ude i delstaterne - en slags avanceret balancetænkning i vælgerhavet. Man så det under Helmut Kohls 16 år ved magten. Han kørte det ene nederlag hjem efter det andet i delstaterne, men blev selv genvalgt igen og igen. Det samme ses nu med Merkel.

På den måde behøver heller ikke Nordrhein-Westfalen at indvarsle nogen politisk Götterdämmerung for Angela Merkel; så meget mindre som en frisk meningsmåling fra samme søndag, som vælgerne gik til urnerne ved Rhinen og Ruhr, gav hende en stor føring på landsplan over SPD. Den kom kort efter en anden måling, der viste betydelig opbakning til hendes strenge sparekurs i den europæiske gældskrise.

Midt i modgangen kan Merkel glæde sig over, at hendes liberale regeringspartner FDP, som medierne ellers har aflivet mange gange i den senere tid, både ved valget i SlesvigHolsten forrige søndag og nu i Nordrhein-Westfalen har oplevet en regulær genopstandelse. En del af de vælgere, som CDU har tabt på sin midtsøgende kurs, er vandret over til FDP, som dog stadig slås med en svag ledelse i Berlin.

Socialdemokratiet, SPD, udgør heller ikke just en stærk front mod Merkel. Partiet er splittet, og forude venter et af de sædvanlige, hårde personopgør om, hvem der skal udfordre Merkel i 2013 som SPD-kanslerkandidat: Sigmar Gabriel, Peer Steinbrück eller Frank-Walter Steinmeier. Hendes største udfordring er opbruddet i det politiske landskab med et stadigt stærkere De Grønne og et nyt, forunderligt Piratparti. At det venstreekstreme Die Linke er på retur, begrædes af få.

Merkels modstandere skal heller ikke regne med, at hun bøjer af politisk, f.eks. i spørgsmålet om EU's finanspagt. Så sent som i fredags gentog hun i Forbundsdagen, at der ikke kommer nogen vækstpakke baseret på yderligere offentlig gældsætning, men hun vil gerne være med til strukturreformer på arbejdsmarkedet, som kan finansiere mere vækst. Denne melding var ikke mindst stilet til den nyvalgte François Hollande i Paris, der klamrer sig til, at Merkel vil redde bl.a. den franske økonomi ved at åbne for kasserne. Det vil hun ikke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.