Leder: Pinefuldt topmøde

MELLEMØSTKRISEN kom som ventet til at overskygge topmødet i Skt. Petersborg for verdens syv førende industrilande og Rusland.

Oprindeligt stod Irans atomprogram øverst på dagsordenen, men med deres gidseltagninger af israelske soldater og gentagne raketangreb på Israel sørgede de iranskstøttede terrororganisationer for at sætte en ganske anden dagsorden.

Præcis som det i fjor på tragisk vis lykkedes selvmordsterrorister i London at ændre dagsordenen for G8-topmødet i Glen Eagles, må man også i år konstatere, at mørke islamistiske kræfter er ved at spare sammen til en konfrontation af hidtil uset rækkevidde.

Krisen i Mellemøsten burde være mødt med prompte og kontant enighed i Skt. Petersborg, men endte i stedet med at udstille den dybe splittelse, som har hersket siden Irakkrigen.

En mindst lige så stor pestilens har Frankrigs præsident Jacques Chirac vist sig at være med sin fatale mangel på realpolitisk flair og så énsidige varetagelse af franske interesser og særstandpunkter, at verden sukker efter den dag, da Elysée Palæet måtte blive beboet af en statschef, der forstår den sande betydning af begrebet internationalt samarbejde.

I enhver henseende var det pinefuldt at være vidne til, hvordan Chirac trænerede vedtagelsen af en erklæring om krisen i Mellemøsten ved at insistere på hårdhændet verbal behandling af Israel vel vidende, at palæstinensiske terrororganisationer med støtte fra Syrien og især Iran har det fulde ansvar for krisen i Mellemøsten.

Det endte med en erklæring, hvis ordlyd revser dem, der revses bør, men den interne uenighed i Skt. Petersborg blev stillet så grundigt til skue, at terrororganisationerne og deres bagmænd vil tage bestik heraf i planlægningen af fremtidige aktioner.

I det mindste var der fodslag i holdningen til Nordkorea. Fundamentet er nu skabt for at øge presset på Nordkorea i en sådan grad, at det forhåbentligt fører til Pyongyang-regimets fald.

Det var håbet, at G8-topmødet ville skabe det gennembrud, der kunne afslutte fem års forhandlinger om en ny global frihandelsaftale, men drøftelserne mundede i stedet ud i et mandat til generaldirektøren for Verdenshandelsorganisationen WTO, Pascal Lamy, om at have et aftaleudkast færdigt i midten af august.

Som topmødets vært havde Ruslands præsident Vladimir Putin foran sit hjemmepublikum håbet på at kunne sole sig som ligemand blandt stats- og regeringscheferne fra verdens syv førende industrilande.

Trumfen skulle have været aftalen, der sikrer Ruslands indtræden i WTO, men her valgte USA klogeligt at sætte hælene i. Kreml havde satset på at lokke amerikanerne med lukrative andele i et meget stort naturgasprojekt i Barents Havet og en stor ordre til flyproducenten Boeing Company.

Lykkeligvis styrede de amerikanske forhandlere uden om disse studehandelsingredienser efterladende præsident Putin med en velfortjent bet.

Herigennem blev det atter dokumenteret, at topmødernes produktivitet er faldet mærkbart, siden Rusland blev permanent medlem uden politisk eller økonomisk at være klædt på til opgaven.

Selv om tiden næppe lader sig skrue tilbage, ville det være bedre, hvis G8 atter blev til G7 indtil den dag, da Rusland både økonomisk og politisk er medlemskabet voksent.

Flere topmøder som det i Skt. Petersborg vil i hvert tilfælde ikke styrke tilliden til stats- og regeringscheferne for verdens førende industrilande.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.