Come on, julemand

DER FINDES mænd, som sender julekort til venner og familie. Der findes nok mænd, som inviterer hele opgangen til gløgg og æbleskiver, ligesom der findes mænd, som arrangerer en juleskovtur for alle børn og forældre i deres poders institution.

Der er mænd, som sørger for at besøge gamle Kurt med en julekage, kigger op på plejehjemmet til tante Erna og måske sætter en eftermiddag af til at lave kaffe og servere pebernødder for de gamle i menighedshuset.

Der findes nok nogle mænd, som bager kringler og klejner med deres børn, ligesom der sikkert også findes mænd, som køber og steger juleanden for et selskab, de selv har været med til at udvælge og invitere.

I det hele taget er der sikkert mange mænd i Danmark, som går højt op i at samle familien til jul, som tænker på at holde fællesskaberne fælles, at gøre andre glade, at holde sine egne kontakter vedlige, at holde sig selv i gang socialt .

Måske kender jeg bare ikke tilstrækkeligt mange af de danske mænd....

Fra mændenes side lyder det derimod: Kvinderne overdriver vildt med julebagning, bloklysestøbning, gavefabrikation, julehjertefletning, konfektkomsammen, juledekorationsudsmykning, æbleskiver-medgløgg og klippeklistreaften, så det hele efterhånden klæber til én i tykke, tunge, vamle og anstrengende forpligtelser.

Og så er der grantræet og risalamanden og hvem-køber-kalendergave-i-morgen? Endelig skal det være så smukt og hyggeligt alt sammen- så man får julestjerner og adventskranse og mistelten i hovedet i sin stue, og man risikerer at gå ind i en julebuk eller nissemand, når man henter sin avis.

December - et mareridt

Hvem har fundet på alle de tåbelige aktiviteter og traditioner, som gør december måned til et mareridt? Det har kvinderne! Og de lider selv under det. Året stønner sit sidste suk under tyngden af epidemisk julestress.

Man kan undre sig over, hvorfor det egentlig var en mand med kane, der blev julens store symbol, og ikke en julekone med kagerulle?

Min opfordring skal lyde til alle danske mænd: Kom på banen, julemand! Der er to ting at gøre, og begge vil tjene det fantastiske formål, at de ikke alene gavner dig selv, men også dine nærmeste.

Det første råd lyder: Hjælp dine kvinder. Indtag julen og gør den til et mindre stressende rum. Tag ansvar. Vær eksemplet, der viser, at æstetik og julehygge skal tages både med gran og et gran salt. At hygge er godt i små, velafgrænsede portioner, men for meget er uhyggeligt. Især æstetik skal tages i små bidder, det kan være farligt for helbredet.

Læg vel mærke til, at dette eksperiment kræver en handling, der virker overbevisende, det vil sige hjælpsomt, initiativrigt og dialogisk - mens diskussioner og skænderier ikke tjener noget godt formål. Hvis eksperimentet bliver vellykket, giver det en mere harmonisk øko-jule-minimalisme i det lille hjem.

Det andet råd er langt vigtigere: Hjælp dig selv og de andre. Indtag ikke bare julen, men hele familien. Julen er jo egentlig bare et symbol for fællesskab - især i familien. Jo flere julearrangementer, man holder og deltager i, jo mere betydning tillægges fællesskaberne, og jo mere dyrker man det sociale liv. Det er så simpelt: Kroppen vedligeholdes ved at dyrke motion, og det sociale velvære vedligeholdes ved at dyrke fællesskaber.

Men mænd har ikke så stærk tradition for at dyrke fællesskaber uden for arbejdslivet, som kvinderne har.

Familiemagere

De fleste kvinder er vokset op med kulturelle krav om at være familiemagere. De husker fødselsdage, inviterer gæster, skriver familiekrøniken i fotoalbummet, sender postkort til venner og bekendte, og endelig er det for det meste dem, der husker at betænke de gamle i familien, både til jul og til hverdag.

Det er ikke bare kvindernes egne gamle familiemedlemmer, der bliver betænkt med besøg og omsorg, men også ude i det frivillige arbejde er der fyldt med kvinder - og enkelte mænd - der stiller op som besøgsvenner, hjælpere og initiativtagere til diverse arrangementer af social karakter.

Hektisk aktivitet

Især til jul er der hektisk aktivitet, og det mærker de gamle, der ikke får besøg. Dem, der ikke har familie og venner, eller dem, der er uvenner med familien, eller måske dem, der ikke har en datter eller søster... Undersøgelser har nemlig vist, at to ting skaber den største risiko for ensomhed i alderdommen: Fysisk funktionssvigt og mangel på kvindelige slægtninge.

Det kan være farligt ikke at kende en eneste kvinde. Denne risiko rammer naturligvis både mænd og kvinder. Men mænd er alligevel mere i farezonen for at blive ensomme, end kvinder er. Og det skyldes, at færre mænd end kvinder dyrker den sociale styrketræning gennem hele livet. Det er så banalt, men ikke desto mindre sandt: Hvis man ikke husker at give ind til fællesskabet, også i familien og på tværs af generationer, så får man heller ikke noget tilbage.

Og det er jo det, julen handler om, så come on, julemand!

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.