Byggeriets effektivitet

I JP 14/12 kan man igen læse om byggeriets mangel på effektivitet. Ifølge økonom Peter Skøttegård Øemig, Jyske Bank, kan en tredjedel af byggeriets ansatte spares, hvis byggeriet blot fulgte effektivitetsudviklingen i det øvrige samfund. Vås!

Effektivitetsudviklingen i byggeriet er lav, som det fremgår af utallige undersøgelser. Det, man overser, er, at byggetraditionen (heldigvis) kun ændrer sig lidt. I mit erhverv, murerfaget, der som bekendt er en vigtig del af det meste danske byggeri, er selve arbejdsprocessen næsten fuldstændig som for 100 år siden eller for den sags skyld 1000 år, nemlig sten på sten, med de bare næver, i al slags vejr. Vi kan være stolte af det gode danske håndværk, hvor man bygger et hus op på stedet, med naturlige materialer. Selvfølgelig skal man hele tiden optimere byggeprocessen, men i det traditionelle byggeri er der en begrænsning i den fysiske arbejdsproces.

Vil man for alvor have mere effektivt byggeri, må man bygge præfabrikerede huse i lette materialer eller i beton, hvilket man gør i mange af de lande, vi sammenligner os med. Det vil de danske husbyggere ikke. De vil have gode gammeldags murede huse.

Hvori består egentligt problemet? Skal vi bygge noget mere i beton, så vi kan vise nogle fine produktivitetsforbedringer til statistikkerne?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen