Boel versus Blair om EU

I DEN seneste tid har der udspillet sig en verbal strid mellem EU-kommissær Mariann Fischer Boel og premierminister Tony Blair. Stridens æble er EU's landbrugspolitik. Blair vil drastisk nedskære EU's landbrugsbudget. Boel vil ikke.

Blair har ret i, at EU's landbrugspolitik gør megen skade. På udviklingslandene. På forbrugerne. Skatteyderne. Ja, på landmændene, fordi den i længden ikke rigtig gavner dem. Boel har ret i, at landmændene med en drastisk nedskæring må gå fra gård og hjem, fordi støtten er kapitaliseret i ejendomspriserne.

Et realistisk bud er, at Boel vinder striden. Sagen viser derfor også, hvor svært det er at ændre en politik, når først den er sat på skinner og er blevet en velerhvervet rettighed med interesseorganisationsopbakning.

I sidste ende vil det sandsynligvis først og fremmest blive et pres udefra, som tvinger flere reformer af EU's landbrugspolitik igennem. Ironisk nok (mange europæiske borgeres holdning taget i betragtning) er det især hårdt pres fra republikanske amerikanske administrationer, som hidtil har bevirket alvorlige reformer.

Måske sidder de europæiske forbrugeres og skatteyderes sande ven i Det Hvide Hus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen