Invasionen handler om griskhed

SYMBOLET på "befrielsen af Irak" var billederne af gigantstatuen af Saddam, der blev væltet i Bagdad 9. april.

Vældig symbolsk, ja, for når man zoomede lidt tilbage, så man bare et par hundrede irakere omgivet af amerikanske tanks. Og man måtte endda tage en af disse tanks i brug for at få statuen ned.

Amerikanernes sammenligning med billederne fra Østeuropa, hvor titusindvis af borgere var på gaderne for at vælte de kommunistiske regimer, er utålelig.

Mange barbarer

For mig er symbolet på Bagdads erobring de tomme sale og knuste montrer i byens arkæologiske museum, plyndret af barbarer, mens andre barbarer - som vi kalder vore allierede - bare så til. Det var ikke bare irakernes historie, der blev voldtaget, men hele den menneskelige civilisations.

Ikke en eneste tank fra pladsen ved Saddams statue blev sendt hen til beskyttelse af museet. Til gengæld blev olieministeriet straks sikret. Det viser præcis, hvad denne invasion handler om: griskhed hos en klike magthavere i Washington. Ikke fiktive "masseødelæggelsesvåben" eller den såkaldte kamp mod terrorismen, der har givet den amerikanske regering carte blanche til at terrorisere både andre lande og dens egne undersåtter.

Og ingen skal bilde mig ind, at Bush, Cheney og Rumsfeld bruger 80 milliarder dollars - som må tages ved nedskæringer i ydelser til de mindrebemidlede i USA, for de rige skal jo have deres skattelettelser - eller sætter amerikanske soldaters liv på spil simpelthen for at befri befolkningen i et land på den anden side af jordkloden for en diktator, hvor brutal han end måtte være.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen