Skudt forbi, direktør

LØNDIREKTØR i Amtsrådsforeningen, Benny Hansen, giver i JP 4/1 Under overskriften "Angreb på ny løn" Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) og amternes ledelse en ordentlig nytårssalut. Direktøren er imidlertid misinformeret og skyder derfor helt forbi.

Benny Hansen påstår, at gymnasielærernes lokale lønaftaler underminerer nytænkning og udviklingsmuligheder på skolerne, fordi de indeholder skjulte anciennitetstillæg eller kvalifikationstillæg, som først kan træde i kraft, når lærerne har været ansat et bestemt antal år. Det er helt forkert!

De pågældende kvalifikationstillæg kan derimod udløses, når ledelsen har penge og ønsker at give tillæg. Tillæg er typisk øremærket til lærere, som f. eks. bidrager til samarbejdet på skolen, til pædagogisk udvikling, til omstilling i forbindelse med nye opgaver eller udviklingsopgaver. Sådan kunne jeg blive ved med at citere fra de såkaldte forhåndsaftaler om kvalifikationstillæg for et udviklingsorienteret gymnasium.

Tillæggene skal selvfølgelig principielt kunne opnås af alle lærere på en skole. Derfor er det en udviklingsorienteret ledelsespligt at synliggøre, hvad der kræves for at få disse tillæg. Det kan ske på forskellig vis, bl. a. i de såkaldte lønudviklingssamtaler mellem ledelse og den enkelte lærer.

Hvis en lærer inden for en årrække ikke har fået et kvalifikationstillæg, skal lederen således forklare, hvad læreren skal gøre for at "kvalificere" sig til tillæg. Der kan f. eks i en aftale stå, at hvis man ikke i løbet af otte år har fået et kvalifikationstillæg, skal lederen i en samtale forklare og give retningslinjer for, hvorledes en lærer kan arbejde frem mod et kvalifikationstillæg . Det har ikke noget med anciennitetstillæg at gøre, således som Benny Hansen hævder, men handler snarere om god ledelse, retfærdighed og retssikkerhed for den enkelte.

Der skal som bekendt to parter til at indgå en aftale. De pågældende aftaler er stort set indgået i alle amter mellem GL's amtsbestyrelse og det enkelte amts ledelse/direktion. De er meget forskellige og tilpasset det enkelte amts ønsker, mål og visioner.

De er ikke hastet igennem, men er typisk gennemdrøftet over et-to år. Derfor er der næppe et tilfældigt ord eller komma i disse aftaler. De er udtryk for, at parterne har levet op til arbejdsgiverkravet om decentralisering på professionel vis. Er Benny Hansen måske utilfreds med, at de amtslige parter har løst deres opgave på fredelig vis?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.