De stukne grise

HVAD DER aldrig er hændt før, det hændte:

Straks ved sin tiltræden sagde den ny kirkeminister noget fornuftigt!

Den forrige sagde ikke ét fornuftigt ord i hele sin regeringstid!

Tove Fergo meddelte, at det har ingen hast med at afskaffe "Den danske Salmebog" til fordel for den ny, en kommission har siddet og fedtet med i 10 år, skønt ingen havde bedt om hverken kommission eller ny salmebog.

Men sådan én syntes den entreprenante kirkeminister dengang, Torben Rechendorff, vi skulle have. Egenmægtigt nedsatte han derfor kommissionen og bemandede den med sine venner, især plisserede damer fra det konservative establishment.

Tove Fergo mener heller ikke, vi skal tælles, når vi går i kirke.

En privatsag

Men som kejser Augustus vil biskopperne have menigheden skrevet i mandtal, derfor blev de smækhysteriske og faldt over den nye minister, skønt idéen med tælling er dybt åndssvag! Dels er det en privatsag at gå i kirke, dels indberetter sognene årligt til Danmarks Statistik alle relevante tal.

Biskoppen i Viborg, Karsten Nissen, kørte sig selv i stilling som forurettet talsmand for kollegerne, der dannede samlet front imod ministeren, og fronten blev skridtet af i samtlige medier: Ministeren, altså staten over for biskopperne, altså kirken, som lider så svare kvaler under statens, altså ministerens skamløse overgreb, at forholdet mellem stat og kirke snarest må revideres!

Hertil er at bemærke, at biskopperne ikke tegner folkekirken. De er kontorchefer med begrænsede ledelsesmæssige beføjelser og desuden ansat til at indvi og genindvi orgler, hvad de skal være ganske ferme til. Nogen påfaldende teologisk ekspertise repræsenterer de ikke. Kun en enkelt er dr. theol., men efter discountmetoden, en anden er slet ikke teolog, og ingen af dem har udmærket sig specielt på det felt. Hvad man fortrænger, er, at Tove Fergo er fuldt så meget teolog som biskopperne, og at hun med nøjagtig samme ret, kompetence og omhu som dem varetager folkekirkens tradition og interesser.

Hvad der skiller parterne, er spørgsmålet om magt. Gennem de seneste år har denne generation af biskoppers magtbrynde været stigende, påfaldende og ubehagelig at være vidne til. Derfor skriger de som stukne grise, når demokratiet fungerer, så en tilfældig repræsentant for den lavere slumgejstlighed på Amager, som i går var en ligegyldig underordnet, i dag bliver deres chef på en række områder, herunder spørgsmålet om ny salmebog. For naturligvis kan ministeren afskedige en kommission og annullere dens arbejde, når ministeren i sin tid kunne nedsætte og bemande den.

Ikke sammenstød

Hvad, vi har været vidne til den seneste måned, er ikke er sammenstød, endsige et skisma mellem kirke og stat, men en flok magtsyge, selvoptagede prælater, der farer løs på en minister, som er fuldt så meget præst og har lige så stor en indsigt i både kristendommen og folkekirken som dem.

Modigt af hende at sætte dem på plads! Måtte hun fortsat anvise dem deres plads, nemlig i de stifter, hvor deres ansvar og arbejde ligger, og ikke som politiserende, anløbne kardinaler i samlet procession.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.