Leder: Længe undervejs

REGERINGENS udlændingepakke er som helhed fuldt acceptabel. Og den vil i alt væsentligt blive vedtaget.

Når nemlig hovedbudskabet fra Dansk Folkeparti går ud på, at partiet vil sørge for en tæt og løbende kontrol med, at sigtet med de planlagte opstramninger bliver nået, må dette betyde, at partiet - ganske som forventet - vil støtte regeringens pakke og stemme for dens vedtagelse.

Stor iver - om end af anden art - kommer også til udtryk fra Socialdemokratiet.

Poul Nyrup Rasmussen kalder integrationsdelen i pakken meget, meget svag. Den angår de centrale forslag, som skal få udlændinge til hurtigere at tale og forstå dansk og komme ud i arbejdslivet.

I sine mange år som statsminister gennemførte Nyrup Rasmussen ad flere omgange yderst forsigtige ændringer i udlændingelovgivningen, men nu siger han, at »vi kan ikke vente til efteråret.« Socialdemokratiet vil derfor i foråret fremlægge sit eget integrationsoplæg.

Partiformanden har fået travlt, og det hænger sikkert sammen med, at to tilkaldte eksperter i denne uge kunne oplyse folketingsgruppen om, at udlændingepolitikken i høj grad var skyld i, at Socialdemokratiet i november tabte regeringsmagten.

Enhedslisten står omgående klar til at bide de socialdemokratiske ledere i haserne. Herfra hedder det, at folk, som naivt har troet at kunnne mætte fremmedhysteriet med nogle lunser, nu må vågne op.

Regeringen vil imidlertid overholde alle internationale regler. Men endelig er det gået op for danske politikere, at de fine konventioner, som godhedsindustriens små og store ypperstepræster så flittigt har anvendt som skyts, indeholder et råderum for fortolkning. Og EU-landene har i øvrigt hver deres politik på området.

De involverede ministre kan med sindsro affærdige et skældsord som "kræmmer-udspil", der kommer fra Kristeligt Folkeparti. Dette gøres for eksempel ved at henvise til økonomiprofessor Nina Smith, som forleden påpegede, at vort gavmilde sociale sikkerhedsnet virker som en magnet på uuddannede indvandrere, alt mens veluddannede skræmmes bort af det urimelige skattetryk.

Løbsk indvandring må være et overstået kapitel. Og de udlændinge, vi modtager, skal ikke længere betragtes og behandles som uselvstændige klienter. De skal yde deres bedste bidrag til det danske samfund.

Som det er blevet udtrykt, vil dette give udlændingene såvel selvrespekt som danskernes respekt.

Et stort og stigende fravær på sprogcentrene må snarest bringes til ophør - om nødvendigt med passende økonomiske sanktioner.

Der skal skabes incitamenter til at påtage sig arbejde - som det sker, når det kan betale sig at opgive passiv tilværelse på offentlige midler.

Det har længe været uholdbart, at Danmark skal være det dårligste land i den vestlige verden til at skaffe arbejde til indvandrere og flygtninge. Og dette så meget des mere, som der på visse dele af arbejdsmarkedet hersker mangel på ansøgere til ledige job.

Nu skal kredsen af borgmestre med indvundne erfaringer fra integrationsarbejdet yde regeringen den rådgivning, den har udtrykt ønske om.

Med fortøstning kan alle derefter se frem til de færdige lovforslag. De har været længe undervejs, hvilket ikke er VK-regeringens skyld.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.