Forspildt afstemning

DA cyprioterne endelig selv skulle bestemme, blev det et forstemmende nej fra den græske del til en sameksistens med tyrkerne.

Det var trist, men for at synge med Arvid Müller og Clara Østsø:

Det var ikke det, de sagde nej,

det var måden altså, at de sagde nej på,

der var det sørgelige.

Det kan godt være, at de under alle vilkår ville have sagt nej. Der var grunde nok til det.

Men det kan også godt være, at de ville have sagt ja. Vi ved det bare ikke. Befolkningen var hjernevasket i nejer, inden den gik til stemmeurnen, og med i vasken gik så folkeafstemningen. Vi fik ikke at vide, hvad græsk-cyprioterne mente.

Reglerne tilsidesat

En folkeafstemning med et ja- eller nejvalg bør baseres på en balanceret orientering med fremhævelse af positive og negative aspekter, og involverede politikere må naturligvis komme med deres begrundede mening om sagen, men så er det slut, så er det den enkelte stemmeberettigedes sag. Alle regler blev tilsidesat her.

Umiddelbart efter mødet i Schweiz startede regeringen et velorganiseret angreb over mange fronter på Kofi Annans endelige forslag. Det blev forsidestof efter en live udsendelse på alle tv-kanaler af præsident Tassos Papadopoulos' uvederhæftige og emotionelle brandtale til nationen - tårevædet med svag godfatherstemme - hvor linjen og niveauet for nejkampagnen blev lagt.

Hele den tyrkiske musik blev mobiliseret.

Kirken, som er imod alle ændringer, var straks med.

Fra biskoppen i Kyrene forlød det, at ingen jastemmere ville se Guds rige, mens biskoppen i Pafos var mere jordnær. Han spurgte om, hvad man dog ville med de tyrkere, de var jo dovne og kun penge ud af lommen.

Skoleeleverne kom på gaden som altid, når der er brug for demonstrationer, og de fik opmuntrende ord med på vejen fra deres minister om, at de kæmpede hellenismens sag mod onde udenlandske magter, og det gjorde de så - meget rabiat. Bilister, der ikke ville have nejmærkater på bilen, risikerede ridser i lakken. Tv fordelte sendetid til nejsigernes fordel og udelukkede nøglepersoner som Alvar de Soto og Gunter Verheugen fra sendetid. Efter at de på hele verdens vegne havde arbejdet for at løse øens problem, skulle de bare ikke blande sig.

Kampagnen bød på en lang række af misinformationer og var uhyggelig intimiderende. Tonen var truende over for erklærede jasigere, så mange dukkede sig simpelthen. Personligt oplevede vi på en café, at tjeneren malede et hitlerskæg på de Sotos kontrafej på forsiden af vor medbragte Cyprus Mail, men for kaffens skyld, og fordi jeg gerne ville opleve min 75 års dag, sagde jeg ikke, hvad jeg mente om hans opførsel.

Manglende demokrati

Et modigt og godt fremstød fra jafronten kom for sent og havde ikke den økonomi og de forbindelser bag sig som regeringens nejblok, men det pyntede forhåbentligt lidt på landets image.

Forløbet, der var et sørgeligt tegn på manglende demokratisk kultur, fik mulighed for at udvikle sig på grund af en antikveret nationalistisk regering understøttet af en magtfuld kirke og af landets største parti - det kommunistiske Akel - med den stalinistiske ideologi i behold. De tre søjler bærer ikke på inspirationen til menneskets frihed og medbestemmelse.

EU får travlt med at vise sit nye medlem til rette.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.