Sikkerhed og tryghed
MENS HANSEN og Jensen er sikret mindsteløn og pension, fordi de er ansat på en virksomhed med overenskomst - har Olsen ikke andre rettigheder end dem, han selv kan forhandle sig til ved sin ansættelse. Sådan er situationen i Danmark i dag. 30 pct. af lønmodtagerne er ikke dækket af en overenskomst!
Kristendemokraterne vil forsvare arbejdsmarkedets frie ret til at indgå overenskomster.
Men de lønmodtagere, der falder uden for, skal ikke lades i stikken. Lovgivning skal sikre dem visse mindsterettigheder.
Spørgsmålet om en central barselsfond er et godt eksempel på, at overenskomstmodellen ikke kan stå alene, men bør suppleres med lovgivning, så visse minimumskrav er sikret.
Sikkerhed og tryghed bør være en ret for alle.
Mindstekravene kan samles i otte punkter:
- beskyttelse mod usaglig opsigelse
- ret til fratrædelsesgodtgørelse
- opsigelsesvarsler
- en mindsteløn
- arbejdsmarkedspension
- dags frihed for både mor og far ved barns sygdom
- ret til betaling ved overarbejde og ved arbejde på forskudt tid
- ret til søgnehelligdagsbetaling.
Kristendemokraterne har længe ønsket disse forslag vedtaget og har nu fremsat forslaget i Folketinget. Forslaget er påtrængende, da stigende ledighed og udvidelsen af EU har ført til frygt for lønpresseri. Det giver utryghed.
Vi vil ikke sætte fagforeninger og arbejdsgiverforeninger ud på sidelinjen. Tvært imod. De må meget gerne forhandle overenskomster, der er bedre end det, loven sætter som minimum. For arbejdsgiverne vil loven kunne bruges som målestok for, om man giver sine ansatte rimelige løn- og ansættelsesvilkår.
For de svageste lønmodtagere vil loven være et sikkerhedsnet mod at blive presset til at acceptere lave lønninger og dårlige arbejdsforhold.
KD's forslag vil dermed give ro på arbejdsmarkedet og beskytte de svage.