Leder: Etik og ansvar

DANMARKS RADIO skal have en ombudsmand. Vedkommende får som opgave at sikre en ordentlig behandling af folk, der klager over Danmarks Radio.

Generaldirektør Christian Nissen har arbejdet med modellen i nogen tid og er nu klar til at fremlægge forslaget til endelig godkendelse på DR's bestyrelsesmøde den 4. maj.

Man kunne mene, at en sådan ombudsmandsfunktion var en opgave, der passende kunne forventes forvaltet samvittighedsfuldt af selv samme statsinstitutions øverste ledelse, nemlig generaldirektør Christian Nissen. Så indlysende er virkeligheden imidlertid ikke.

Da der har været arbejdet med modellen i nogen tid, kan der ikke drages en direkte årsagssammenhæng med skandalen fra Mors, hvor en dagplejemor blev groft forulempet af Danmarks Radio. En dokumentarudsendelse blev klippet så nederdrægtigt, at det fremstod, som om hun havde givet et barn en lussing.

Kun fordi dagplejemoderen blev anmeldt til politiet, og der blev rejst sigtelse og foretaget politiefterforskning, kom sandheden frem. Hverken journalist, producer, redaktør eller den øverste ledelse drømte om at indrømme noget som helst, før resultatet af politiefterforskningen tvang dem til det.

Det er således fuldt dokumenteret, at DR har brug for en etisk selvransagelse. Imidlertid er konstruktionen med en delvis autonom kontrollør i det enkelte nyhedsmedie dybest set en falliterklæring.

Dagbladet Politiken har blandt sine medarbejdere udpeget en "læsernes redaktør" til at revse både kolleger og chefredaktion, og det hedengangne Aktuelt havde en ekstern ombudsmand til at varetage læsernes interesser og tugte bladets ledelse og medarbejdere.

Det presseretlige ansvarssystem er imidlertid sådan konstrueret, at der for hvert nyhedsmedie er én og kun én ansvarhavende redaktør, som er ansvarlig for alt, hvad der offentliggøres i mediet. Hvis tegnere, fotografer, journalister og eksterne skribenter lægger navn til deres arbejder, deler de ansvaret med redaktøren, men redaktøren har altid et ansvar.

Vi har her i landet desuden et statsligt forvaltningsorgan til at varetage nogle lovfæstede presseetiske regler, nemlig Pressenævnet. Over for det er det altid redaktøren og kun ham/hende, der står til ansvar.

Konstruktionen med en statslig forvaltning af en statsautoriseret presseetik er dybest set en uheldig og ulogisk konstruktion.

Med få pinlige undtagelser har Pressenævnet imidlertid afsagt kendelser, der nyder almindelig respekt, og så længe det sker, fungerer også denne del af det presseretlige ansvarssystem nogenlunde tilfredsstillende.

Skandalen fra Mors kunne ikke være afsløret af Pressenævnet, for det bedømmer kun sagerne ud fra det materiale, parterne fremlægger og foretager ikke selvstændig efterforskning eller afhøringer.

Det kan ikke afvises, at den kunne have været afsløret af en aktiv DR-ombudsmand med kompetence til at drive selvstændig efterforskning og ret til eksempelvis at gennemse råbånd.

Imidlertid er en ombudsmand, der skal føre tilsyn med etikken og lovligheden af det enkelte medie - som oven i købet lønnes af selvsamme medie - i virkeligheden en kortslutning af et rimeligt fungerende presseretligt ansvarssystem.

Det afgørende ansvar ligger alene hos den ansvarhavende redaktør.

Hvis en sådan har problemer med at forvalte de pligter og rettigheder, som Medieansvarsloven pålægger, er løsningen ikke at ansætte en ombudsmand.

Så er løsningen en anden redaktør.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.