Herren og vi får nyt liv

HER PÅ ugedagen for påskemorgens glæde handler det om livet i opstandelsens lys.

Hvordan og hvorledes med det? En død er oprejst af graven. Hvad er mon meningen ? - God! Det var jo ikke hvem som helst, der blev oprejst fra de døde. Det var Jesus af Nazareth. "Krist, stod op af døde." Meningen kan kun være den bedste.

Hvis vi da begynder med begyndelsen, så er den, at den korsfæstede og døde Herre er oprejst til nyt liv, mens følgen heraf er, at også vi får et nyt liv.

På hvilken måde?

Ja, det er der mere at sige om, end det fremgår af dagens tekst. Men i dag hører vi om følgerne, som de ser ud belyst ud fra den opstandnes tilgivende igangsættelse af Peter. Dén apostel, som havde lovet aldrig at svigte, men alligevel klarede sine tre fornægtelser på stribe.

Peters sorg

Hér i sit møde med Jesus får Peter nu kvit og frit givet muligheden for at komme videre. Trods den sorg, han bærer på. Ikke sorgen over Jesu død, for den sorg er slukket med glæden over hans opstandelse. Men sorgen over sig selv. Den kan gøre det svært nok for Peter at få fat igen.

Jesus spørger på lidt forskellig vis, om vennen har ham kær.

Er det mon kærlighed, der binder disciplen til ham? Og ikke så meget andet som kunne binde eller bagbinde. En skjult vrede, måske, mod den, man har svigtet. En uvilje mod den, som kender én rigtig godt. Men ikke kun for det gode.

Og selvom Peter kan svare, at han har Herren kær og være så oprigtig i sit svar, at han tør minde Jesus om, at han véd alt og derfor også véd, at Peter er bundet med hjertes bånd, ja så må den trefoldige spørgen dog give et smerteligt ekko i dette hjerte. Tomt og tømt for tillid som det er til egne følelsers og forsikringers bæredygtighed, når deres indhold skal føres ud i virkeligheden - og den er som bekendt al tings prøve.

Men det er ikke et forhør af den skyldige, der fortælles om. Ikke en forventelig og forståelig kassation af den ringe ven.

For Jesu svar viser, at det ikke er nederlaget, sorgen og skylden, der nu får følger. Det er opstandelsen, der har følger.

Peter gives opgave: »Vogt mine lam!«

Der er bud efter ham, og bud til ham, på grund af det der er ført ud i virkeligheden med Jesu gerning . - Og livet i opstandelsens lys tager form.

Vi forstår, at det handler både om Guds kærlighed og om vores: »Vogt mine får!« Forkynd for mennesker, at deres gode hyrde er ingen anden end Kristus. Vær også hyrder for hinanden! Tag vare på hinanden.

Men det er ikke vores kærlighed, moralske kraft eller evne for at overvinde det ondes magt, der skal bære i det nye liv. Peters svigt minder os om dét.

En sejr

Hvad der bærer, er Kristi kærlighed - som førtes ud i livet og ind i døden for at blive oprejst på tredjedagen, og sætte mennesker i gang med livet, de har fået betroet i hans navn.

Jesu tre gentagne bud til Peter sætter ham ind i tilværelsen igen.

Det er et trefoldigt leve, som ikke er noget hurra for og en belønning til den fortræffelige. Men derimod en fornyet betroet opgave til den, der fejler og svigter.

Der skal atter tages fat i livet!

Fordi Gud vil det og siger, at der er brug for dig. Og fordi han har gjort det muligt til enhver tid.

Det er jo ikke din sejr, det kommer an på, men den opstandnes, og den er allerede vundet - også for dig.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.