Fælles løsning nødvendig

LUKKELOVEN er et emne, der i mange år har været delte meninger om i dansk detailhandel. De mange forskellige holdninger skaber risiko for, at detailhandelen reelt bliver sat uden for indflydelse, når loven skal revideres. Det bør vi gøre op med.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen har opfordret Dansk Handel & Service til at finde en fælles løsning i detailhandelen, og den opfordring har Dansk Handel & Services bestyrelse taget op.

Selv om der både blandt de store kapitalkæder i DOD (Dansk Organisation af Detailkæder) og blandt FRIDA's (Frivillige Danske Handelskæder) mere end 6.000 forretninger samlet i frivillige kæder er forskellige holdninger til lukkeloven, er der et helt klart behov for, at detailhandelen står sammen i denne sag. Et sammenhold, som vi ønsker sker i regi af Dansk Handel & Service.

Gennemslagskraft

Vi er overbeviste om, at alle aktører, også de der har udarbejdet det såkaldte "nationale kompromis", indser nødvendigheden af, at alle signaler til de besluttende politikere er koordineret i en henvendelse baseret på enighed med deraf følgende gennemslagskraft.

Det såkaldte "nationale kompromis" er desværre uden medvirken af FRIDA's mange tusinde virksomheder og de store kapitalkæder i DOD - med al respekt er vi samlet set den absolut toneangivende del af dansk detailhandel.

Ved at nedprioritere de fælles bestræbelser - som alle parter var enige om at sætte i gang i Dansk Handel & Service - er der åbnet for et politisk "tag-selv-bord", når loven skal revideres i næste folketingssamling.

Det må ikke blive tilfældigheder og uvedkommende hensyn, som bestemmer lukkelovens fremtidige skæbne, sådan som der er risiko for i den nuværende situation præget af en række forskellige udmeldinger. Vi opfordrer på ny til at bakke op om Dansk Handel & Service, som har foreslået en fornuftig og velafbalanceret løsning, som bør kunne accepteres af hele detailhandelen.

Løsningen sikrer lukkeloven over de næste fem år, således at forretningerne de første tre år kan holde åbent en søndag hver måned, og de forretninger, der ønsker det, kan holde åbent alle søndage i december. Herudover er der ret til en "løs søndag" om året. Det giver i alt 16 søndage. De to sidste år giver ret til i alt fire "løse søndage" om året.

Det, der er vigtigt i modellen, er netop valgfriheden. Selv om konkurrenceforholdene selvfølgelig kan være forskellige, er der generelt en misforståelse om, at ret til at holde søndagsåbent er lig med en forpligtelse.

De "løse søndage" er i modsætning til "faste søndage" ikke så forpligtende, og hele detailhandelen skal ikke nødvendigvis gøre brug af dem. Forretningerne er heller ikke forpligtede til at holde åbent på søndagene i december. I nogle brancher er det bydende nødvendigt, i andre ikke.

Entydig løsning

Vi anerkender naturligvis, at de enkelte brancheforeninger har behov for selvstændig profilering, men i denne sag er prisen ganske enkelt for høj, hvis vi ikke står sammen i dansk detailhandel.

Selv om vi i DOD og FRIDA har virksomheder tilknyttet, der ønsker lukkeloven ophævet hurtigst muligt, og andre, der ønsker lukkeloven bevaret for tid og evighed, er vores fælles budskab:

Slut nu op om en entydig løsning, der ikke alene kan samle os, men også forholder sig ansvarligt til det åbenlyse politiske krav om en vis liberalisering af lukkeloven.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.